Imagini din trecut îmbrăcate în idei de viitor în Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al Botoșaniului! (foto, video)

În momentul de față Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al Botoșaniului nu este deschis publicului, deoarece se așteaptă avizul Ministerului Culturii.

Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al municipiului Botoșani este unic în județul Botoșani, dar mai ales în Regiunea Moldovei prin faptul că se află în subteranul unei clădiri.

Muzeul Multidiversității Culturale a fost conceput în cadrul unui proiect transfrontalier România – Ucraina, respectiv Botoșani - Ivano-Frankivsk, intitulat „Întoarcerea la rădăcinile comune”, în valoare de aproximativ un milion de euro.

500.000 de euro i-au revenit municipiului Botoșani, bani din care au fost desfășurate mai multe evenimente, a fost conceput acest muzeu și o parte din bani au fost donați către Ucraina după izbucnirea războiului.

A fost un proiect în valoare de aproximativ un milion de euro din care 500.000 de euro pentru municipiul Botoșani, pentru acest muzeu în care suntem astăzi aici, dar și pentru alte activități. Interesant este că am putut adapta una dintre activități atunci când a izbucnit războiul din Ucraina și am putut acorda sprijin colegilor noștri din Ivano-Frankivsk cu bani din acest proiect. Au acceptat finanțatorii noștri și o parte din sume au fost alocate pentru alimente, ajutoare. Proiectul a avut două aspecte importante: construirea unui muzeu la Botoșani al multidiversității culturale și un muzeu al armelor în Ivano Frankivsk”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Concept care are la bază o poveste

Raluca Bălășcău, șef Serviciu Proiecte Europene în cadrul Primăriei municipiului Botoșani, a povestit că ideea acestui muzeu are în spate o poveste de cercetare. Raluca Bălășcău a căutat „rădăcini” comune cu vecinii de peste graniță și a găsit aspecte asemănătoare în ceea ce privește minoritățile.

De aici a venit ideea conceperii unui muzeu al multidiversității culturale la Botoșani, într-un spațiu nevalorificat, dar care ulterior a fost pus în valoare.

„Proiectul a însemnat mai mult, a fost un proiect pentru oameni și despre oameni. De aceea, de-a lungul anilor ați fost prezenți la activitățile noastre: la festivalul diversității multiculturale de la noi de la Botoșani care a avut mii de persoane prezente pe pietonalul unirii, la workshop-urile noastre, la conferințele noastre care au adunat în total din Botoșani și Ivano Frankivsk peste 140 de stakeholderi, persoane care colaborează în continuare și deja gândesc noi proiecte pentru Botoșani și Ivano-Frankivsk”, a declarat Raluca Bălășcău, șef Serviciu Proiecte Europene din cadrul Primăriei municipiului Botosani.

Muzeul va fi în grija angajaților de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIP) – Filiala Botoșani. Tot din cadrul instituției a fost găsit un muzeograf, iar ulterior va fi identificat și custodele.

Mai mult decât atât, nu vor fi percepute taxe de vizitare în primii cinci ani, deoarece muzeul a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene. Însă, cei care doresc să îl viziteze trebuie să își facă o programare în prealabil, deoarece există o limită a numărului de persoane care pot intra odată în clădire.

În primii cinci ani nu se vor percepe taxe de vizitare, deoarece este un proiect finanțat din fonduri europene. După cinci ani vedem. Profit nu putem face, se pot deconta doar cheltuielile legate de mentenanță”, a mai spus Raluca Bălășcău.


Ce pot vedea turiștii în Muzeu?

Persoanele aflate în vizită în municipiul Botoșani vor putea admira Muzeul Multidiversității Culturale și pot descoperi poveștile minorităților care au contribuit la realizarea municipiului Botoșani.

În cadrul centrului muzeal sunt expuse fragmente din activități derulate de persoanele de etnie romă, armeană, maghiară sau română. O „țărăncuță” îmbrăcată în straie populare va fura privirile turiștilor, dar nici manechinele îmbrăcate în costumele tradiționale ale romilor și armenilor nu vor fi mai prejos.

De asemenea, se vor putea afla mai multe informații în timp real despre municipiul Botoșani și istoria sa, dar și despre tradițiile fiecărei minorități în parte.

Beciuri în Centrul Istoric descoperite cu ajutorul aparaturii georadar

În cadrul proiectului, Direcția Județeană de Cultură din Botoșani, partener la rândul său în proiect, a contribuit la scanarea beciurilor din Centrul Istoric al Botoșaniului.

Împreună cu Direcția de Cultură am scanat beciurile din Centrul Istoric și astfel s-a confirmat un mit, avem beciuri în Centrul Istoric din municipiul Botoșani. Intenționăm să le punem în valoare tot cu ajutorul colegilor, scriem astăzi proiecte”, a completat Cosmin Andrei.

Potrivit Ralucăi Bălășcău, în momentul de față se lucrează la un proiect prin intermediul căruia să fie reabilitată Casa Ankele, care se află în patrimoniul Primăriei. În cadrul aceluiași proiect se va realiza o rută subterană care pleacă de la Casa Ankele, va trece pe sub Piața 1 Decembrie și turiștii vor ieși prin altă clădire.

Partea inedită a acestui proiect va fi reprezentată de posibilitatea turiștilor și a cetățenilor să vadă de la suprafață ce se întâmplă în subteran. În acest caz se va recurge la o sticlă securizată.

Scanarea a relevat faptul că multe dintre beciurile descoperite fie intrându-se fizic în ele, fie cu scanare georadar de la suprafață s-a descoperit că ele comunică între ele. Primul care va fi pus în valoare va fi beciul care pleacă de sub Casa Ankele. Încercăm să introducem turiștii prin Casa Ankele și din subteranul casei, să plece pe sub Piața 1 Decembrie până la clădirea de vizavi și să iasă prin altă clădire. Pe parcursul traseului să fie un spațiu expozițional, poate chiar un muzeu al municipiului Botoșani cu exponate privind istoria și tradițiile noastre privind municipiul. De la suprafață dorim să se vadă că este acces în subteran și atunci vom opta pentru o soluție cu sticlă securizată astfel încât inclusiv de la suprafață să poți vizualiza ceea ce se întâmplă în subteran”, a mai spus Raluca Bălășcău.

Cât despre scanarea celorlalte beciuri, șefa Serviciului de Proiecte Europene din cadrul Primăriei spune că trebuie obținută finanțare care să se potrivească pe acest deziderat.

„Este o idee foarte bună. Cel mai probabil dacă vom găsi sursa de finanțare, pentru că nu este ieftin să aduci cea mai nouă tehnologie, iar Direcția de Cultură a făcut acest lucru prin contractul pe care l-au avut în cadrul proiectului nostru. A fost o activitate pe care partenerii noștri au realizat-o. Ei sigur nu vor spune nu unei astfel de provocări și dacă vom găsi sursa de finanțare care să se potrivească pe acest deziderat de ce nu”, a adăugat Raluca Bălășcău.

Muzeul Multidiversității Culturale se află în Centrul Istoric al municipiului Botoșani, vizavi de Biserica „Uspenia”.

 

 

 

 



















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...