Gala Excelenței Culturii Tradiționale, o seară în care Botoșaniul și-a cinstit artiștii de ieri și de azi! (Foto, Video)

”Tradiţia are într-adevăr un rost numai dacă devine un factor creator, altfel e doar o cârjă pentru atâtea şi atâtea slăbiciuni ale unui neam”, spunea filosoful Lucian Blaga. Într-un timp al modernismului ”atoatecreator”, când muzica, literatura, arta sunt la un click distanță prin intermediul AI, a stărui în exercițiul frumosului devine un act de eroism. Pentru că, dincolo de tehnologia mileniului trei, de înălțimile amețitoare ale inteligenței artificiale, nimic și nimeni nu a reușit să le ia oamenilor dansul, emoția, cântul, portul popular, bocetul sau tâlcul din versurile de petrecere.

La Botoșani, tradiția rămâne un factor creator. La Botoșani există încă dragoste pentru folclor, mai avem prunci care dansează alături de frați mai mari, ne mai uimesc bâtrânii satelor cu pasul lor apăsat, virtuos și aprig.    

O Gală pentru Excelență!

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani a organizat miercuri, 9 octombrie, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, Gala Excelenței Culturii Tradiționale Botoșănene, un eveniment care a mai marcat un aspect important: revenirea la Botoșani a emisiunii Tezaur Folcloric, după 18 ani. Emisiunea postului național de televiziune TVR 1, realizată și prezentată de regretata Mărioara Murărescu din anul 1982 și până în anul 2014, poartă astăzi amprenta artistei de muzică populară Gheorghița Nicolae, cea care miercuri seara, la Botoșani, a prezentat într-un mod profesionist și cald Gala Excelenței, dovedind o atentă preocupare și o minuțioasă documentare asupra formațiilor, ansamblurilor și, nu în ultimul rând, a ținutului Țării de Sus.


Nu a lipsit de pe scenă nici președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici folosind acest prilej pentru a felicita colectivul centrului de Creație pentru întreaga activitate.

”Ce bucurie și ce binecuvântare să fim cu toții împreună într-o seară magică, o seară în care vorbim din nou despre cultură, despre tradiție, despre meșteri populari, despre tezaure umane vii. Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani are o activitate îndelungată, de mai bine de 56 de ani. Este de datoria noastră să felicităm această instituție, să îi felicităm pe toți lucrătorii și nu în ultimul rând pe toți colaboratorii acestei instituții”, a rostit Doina Federovici, care a fost însoțită pe scenă și de Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

Iustina Irimia, managerul Centrului de Creație Botoșani, i-a amintit pe cei care, vreme de decenii, au condus sau au dezvoltat instituția prin cercetări asupra folclorului botoșănean și nu numai: Constantin Lupu, Margareta Mihalache - etnograf, Ionel Nicorici - fost director, Dumitru Lavric - fost director ”și mulți alții care, din lumea fără dor, sperăm că astăzi se bucură că Centrul Creației reușește să promoveze cultura tradițională din Botoșani”. Nu au fost uitați nici cei care sunt astăzi printre noi ”și ne bucurăm foarte mult, colaboratori minunați, oameni deosebiți, cum sunt doamna Angela Paveliuc-Olariu, Gellu Dorian, oameni care au trecut prin această instituție și le suntem recunoscători”.

Un efort de peste jumătate de secol al unor oameni care au dovedit că dragostea pentru folclor și tradiție înseamnă mai mult decât o profesie. ”În prezent echipa Centrului este motivată, este ambițioasă, este unită. Eu sunt doar o interfață pentru dvs., în spate sunt oameni pasionați, dedicați și foarte implicați, care își sacrifică timpul, pe remunerații foarte mici. Dar pentru că sunt pasionați mergem mai departe și le mulțumesc din suflet”, a spus Iustina Irimia, managerul Centrului de Creație Botoșani.   




Prezența echipei emisiunii ”Tezaur Folcloric” a adăugat nota de profesionalism, însă a fost și un motiv în plus de bucurie pentru artiștii care au evoluat vreme de mai bine de patru ore pe scenă.

”Suntem într-o perioadă în care poate nu ne mai este foarte clar ce se întâmplă cu folclorul, cu tradițiile, într-o perioadă în care cu toții ne grăbim, tehnologia ne acaparează, modernismul vine peste noi. Și e firesc să fie așa. Și nu trebuie să fie neapărat o disociere între tradiție și actualitatte, modernitate. Ci pur și simplu să își dea mâna și să se slujească una pe cealaltă astfel încât, prin oportunitățile modernismului și ale tehnologiei să reușim să aducem tradiția în fața oamenilor. Și TVR 1 și Tezaur Folcloric reușesc să facă acest lucru, să aducă oamenilor aceste tezaure care se găsesc încă în fiecare județ al țării. Mulțumesc, Tezaur Folcloric, pentru că ați venit la Botoșani, îi mulțumesc doamnei Gheorghița Nicolae pentru efortul pe care l-a făcut și pentru încrederea acordată la timpul potrivit, precum și regretatei Marioara Murărescu. Îl amintim și pe Maestrul Ioan Cobâlă, fără de care cultura tradițională nu ar fi fost ceea ce este astăzi”, a încheiat Iustina Irimia.

În deschiderea Galei Excelenței Culturii Tradiționale, pe scenă a urcat Orchestra ”Mugurelul” Dorohoi (dirijor Marcel Dupu), alături de Ansamblul ”Mărgineanca” (coordonator Valentin Rău). Au primit aplauze din partea publicului tinerii interpreți Ioana Cuțic, Anastasia Ailoae, Ella Pădureț, Măriuca Aostăchioaei, un moment muzical la vioară fiind oferit publicului de Mihail Petrescu.

Un debut memorabil pentru Grupul vocal ”Bob de rouă” – CJCPCT Botoșani (coordonator Mariana Ichim-Hodan): Iustina Lipovanu, Gabriela Simionesei, Gabriela Dumitriu, Andreea Tărnaucă, Amalia Știrbu și Daria Leancă. Emoții au fost și pentru micii artiști Grupul vocal ”Datina” CJCPCT Botoșani (coordonator Mariana Ichim-Hodan): Denisa Măntăluță, Anda Hârjoi, Andreea Macuc, Antonia Gavril, Cosmina Lupu, Alessia Maxim, Delia Ciubotariu, Iftodi Marina, Grigore Sofia.

Aplauze la scenă deschisă au primit din partea publicului și mai experimentații artiști Denisia Sănduleac, Elisabeta Șeremet, Codruț Știrbu, Teodor Gireadă, toți cu participări remarcabile în festivaluri naționale și concursuri televizate.

Vorona la înălțime!

”Veți avea parte de o surpriză, aducem pe scenă o vatră folclorică, una dintre cele mai importante ale județului Botoșani. Aducem o întreagă comunitate, vor umple scena”, a anunțat apoi Iustina Irimia. Și au fost cu adevărat momente unice pe scena Galei Excelenței Culturii Tradiționale, oferite  de trei generații de voroneni. Emoție, profesionalism, autenticitate, carismă, frumusețe. Pe aceeași scenă s-au reunit Fanfara ”Codrii Voronei” (coordonator Ioan Enciu), Ansamblul de tineri dansatori ”Codrulețul” Vorona (instructor coregraf Sergiu Dascălu), Ansamblul de dansuri pentru seniori ”Codrulețul” Vorona (instructor coregraf Costinel Leonte), Ansamblul de dansuri ”Floare albastră” Joldești (instructor coregraf Anton Axinte).



Gala a continuat apoi cu premierea meșterilor populari și a Tezaurelor Umane Vii din Botoșani, pe scenă fiind invitate Daniela Bejan și Mariana Ichim-Hodan, cele două având un aport important la recunoașterea valorilor tradiționale la nivel național, în special la desemnarea titlurilor obținute de Aurica Cojocaru (țesătoare), Ileana Tîrliman (țesătoare), Constantin Ciubotarița (meșter pielar) și Dumitru Gânga (rapsod).  

”O orchestră extraordinară care a ținut aici spiritul viu”

 Partea a doua a Galei Excelenței a adus pe scenă Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”.  

”O orchestră extraordinară care a ținut aici spiritul viu al oamenilor care cred în misiunea folclorului. Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor - Ioan Cobâlă” a luat ființă în 1970 și se află în subordinea CJ Botoșani. Trebuie să amintesc de Ioan Cobâlă, un dirijor cu care noi, echipa Tezaur Folcloric, am colaborat intens inclusiv la Brașov, la Cerbul de Aur 2018, a fost una dintre orchestrele de bază ale acelui eveniment”, a spus Gheorghița Nicolae, realizatoarea emisiunii Tezaur Folcloric.


Miercuri seara, Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor” - Ioan Cobâlă” (dirijor Ioan Oloieru, manager Dan Doboș) a acompaniat soliștii din generații diferite. Au urcat pe scenă Alina Spătaru, Celina Gherghelaș, Mariana Ichim-Hodan, Ionuț Scripcariu la trompetă, publicul asistând apoi la o suită In memoriam Constantin Lupu.

Cu aplauze îndelungi au fost primiți îndrăgiții soliști Loredana Călin, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Alexandru Todirel Marin realizând un număr excepional la clarinet.

Un nou moment de dansuri populare a fost adus de Ansamblul ”Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonator Alin Chiorescu.

Generația de Aur a folclorului botoșănean și ”Fetele” care duc mai departe tradiția

Către final, publicul a avut parte de muzică oferită de ”generația de aur” a folclorului botoșănean: Brândușa Covalciuc Ciobanu, Elena Mândrescu, Cornelia Ciobanu, Oleg Sacaliuc și a sa vioară, dar și Dan Doboș.

La final, Fetele din Botoșani au reușit să ridice sala în picioare, cele trei artiste (Iustina Irimia, Lorena Dupu și Simona Mazăre) demonstrând că Ținutul Botoșanilor știe să își păstreze acasă valorile, dar și să ducă mai departe tradiția primită de la generații întregi de artiști populari.







































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Mircea Geoană: ”Pentru Botoșani, județ care are în continuare dificultăți semnificative, trebuie să venim cu măsuri suplimentare!”

Tuesday, 15 October 2024

Prezent luni, 14 octombrie, la Iași, pentru a participa la sărbătoarea din Capitala Moldovei cu prilejul prăznuirii Cuvioasei Parascheva, Mircea Geoană a avut și o întâlnire cu repre...

Scriitor botoșănean, premii importante la Festivalul Umorului "Constantin Tănase": ”Sunt bucuros cum altul nu-i!” (Foto)

Monday, 14 October 2024

Ediţia a XXVIII-a a Festivalului Umorului "Constantin Tănase" s-a desfăşurat la Vaslui, în perioada 5 - 13 octombrie, evenimentul cuprinzând spectacole de teatru, concerte, e...

Peste 150 de artiști și zeci de botoșăneni la Noaptea Albă a Galeriilor! (Foto, Video)

Monday, 14 October 2024

Botoșăneni de toate vârstele, artiști consacrați sau tineri care acum bat la porțile afirmării, iubitori de artă sau simpli curioși, scriitori, actori sau muzicieni s-au aflat împr...