Frumusetea muzicii si semi-obscurul unei sali

Frumusetea muzicii si semi-obscurul unei sali
Melomanii au avut parte de o seara de opera la Filarmonica Botosani, invitatii de vineri reusind sa impresioneze si sa culeaga aplauze meritate.

Mezzo-soprana Veress Orsolya si baritonul Florin Estefan au demonstrat o buna pregatire profesionala, dar mai ales un bun simt scenic, artistii transformand scena botosaneana intr-un spatiu de real spectacol liric.

Concertul a purtat amprenta dirijorala a lui Ioan Adrian Morar, o personalitate bine fixata in lumea artistica muzicala de gen.

Dupa o prima parte doar aparent timida, cu arii bine conturate muzical de cei doi invitati, un rol deosebit revenind si orchestrei Filarmonicii, partea a doua a concertului s-a dovedit a fi un adevarat regal pentru public.

Expresivitate, joc scenic si voce pe masura, atmosfera degajata, totul cu concursul dirijorului, care a intrat firesc in jocul celor doi artisti, emotii si aplauze.

Nu putem ignora momentele incantatoare prilejuite de interpretarea "portretelor" muzicale Schumann-Rogalski, reale diamante presarate pe parcursul concertului.

Ioan Adrian Morar a dovedit astfel un fin si extrem de delicat simt al instrumentului, al sunetului, reusind sa imprime in memoria afectiva a spectatorului stari si sentimente reusite tocmai din conlucrarea si dialogul dintre viori si flaut, violoncel si fagot, intr-un joc melodic menit sa trimita spectatorul catre personaje reale sau literare la care face trimitere Theodor Rogalski, cel care a orchestrat lucrarea pentru pian Carnaval, de Robert Schumann.

Finalul concertului, G. Verdi: Il Trovatore: Duetul Leonora-Contele di Luna (Udiste), a incheiat la mare inaltime un spectacol care merita, probabil, un public ceva mai numeros in sala Filarmonicii botosanene, o sala lipsita, din pacate, de stralucirea artistica de care se bucura alte institutii de gen din tara.

Fara o acustica potrivita si, deseori, cu reale deficiente legate de lumina – artistii invitati "stralucesc" intr-un semi-obscur suparator – concertele Filarmonicii Botosani devin cu atat mai valoroase cu cat calitatea artistica reuseste sa suplineasca aspectul precar in care instrumentistii isi consuma sufleteste viata, intru bucuria si implinirea noastra, a spectatorilor…

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit Dorin Anastasiu. Cântăreţul de muzică uşoară avea 78 de ani

astăzi, 17:33
555

Cântăreţul de muzică uşoară Dorin Anastasiu a murit sâmbătă la vârsta de 78 de ani. Artistul originar din Craiova a câştigat acum mai bine de 50 de ani trofeul „C...

Patru bărbați reținuți la Suceava după agresarea a doi jurnaliști și a unui activist de mediu

astăzi, 17:30
222

Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, au fost reţinuţi în urma agresării a doi jurnalişti şi a unui activist de mediu care realizau un documentar despre t...

PNL invită USR PLUS la negocieri fără „precondiții inacceptabile” și cere renunțarea la colaborarea cu AUR

astăzi, 12:28
167

Conducerea PNL a adoptat, sâmbătă, o rezoluție prin care asigură „cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din Rom&ac...