Frumusetea muzicii si semi-obscurul unei sali

Frumusetea muzicii si semi-obscurul unei sali
Melomanii au avut parte de o seara de opera la Filarmonica Botosani, invitatii de vineri reusind sa impresioneze si sa culeaga aplauze meritate.

Mezzo-soprana Veress Orsolya si baritonul Florin Estefan au demonstrat o buna pregatire profesionala, dar mai ales un bun simt scenic, artistii transformand scena botosaneana intr-un spatiu de real spectacol liric.

Concertul a purtat amprenta dirijorala a lui Ioan Adrian Morar, o personalitate bine fixata in lumea artistica muzicala de gen.

Dupa o prima parte doar aparent timida, cu arii bine conturate muzical de cei doi invitati, un rol deosebit revenind si orchestrei Filarmonicii, partea a doua a concertului s-a dovedit a fi un adevarat regal pentru public.

Expresivitate, joc scenic si voce pe masura, atmosfera degajata, totul cu concursul dirijorului, care a intrat firesc in jocul celor doi artisti, emotii si aplauze.

Nu putem ignora momentele incantatoare prilejuite de interpretarea "portretelor" muzicale Schumann-Rogalski, reale diamante presarate pe parcursul concertului.

Ioan Adrian Morar a dovedit astfel un fin si extrem de delicat simt al instrumentului, al sunetului, reusind sa imprime in memoria afectiva a spectatorului stari si sentimente reusite tocmai din conlucrarea si dialogul dintre viori si flaut, violoncel si fagot, intr-un joc melodic menit sa trimita spectatorul catre personaje reale sau literare la care face trimitere Theodor Rogalski, cel care a orchestrat lucrarea pentru pian Carnaval, de Robert Schumann.

Finalul concertului, G. Verdi: Il Trovatore: Duetul Leonora-Contele di Luna (Udiste), a incheiat la mare inaltime un spectacol care merita, probabil, un public ceva mai numeros in sala Filarmonicii botosanene, o sala lipsita, din pacate, de stralucirea artistica de care se bucura alte institutii de gen din tara.

Fara o acustica potrivita si, deseori, cu reale deficiente legate de lumina – artistii invitati "stralucesc" intr-un semi-obscur suparator – concertele Filarmonicii Botosani devin cu atat mai valoroase cu cat calitatea artistica reuseste sa suplineasca aspectul precar in care instrumentistii isi consuma sufleteste viata, intru bucuria si implinirea noastra, a spectatorilor…

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni, în mijlocul copiilor la Școala de vară, cu ce surprize au venit! (foto)

astăzi, 20:01
9

Salvatorii le-au vorbit celor 50 de copii  cu vârste cuprinse între 6și 17 ani despre cum să-și protejeze propria viață, dar și cum să-și ajute semenii aflați în situa...

Vrei să urmezi o carieră de ofițer în Jandarmeria română? IJJ Botoșani recrutează candidați!

astăzi, 18:54
57

La Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", comun pentru femei și bărbați, sunt alocate:- 10 locuri pentru Jandarmeria Română la Facultatea de Poliţie pentru învăţ...

APIA Botoșani: Apel la fermieri pentru respectarea interdicției de a incendia vegetația!

astăzi, 18:00
44

Fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe t...