FOTOGRAFIA ZILEI: Eminescu interzis!

FOTOGRAFIA ZILEI: Eminescu interzis!

   jurnalul.ro

În după-amiaza zilei de 26 ianuarie, membrii fondatori ai Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască, Csibi Barna şi Csiszer Lóránt, au organizat o "Acţiune lite­rară" în Miercurea Ciuc.

Scopul nu era însă, după cum ne-am aştepta, de a aduce un omagiu amintirii poetului Mihai Eminescu, ci, dimpotrivă, avea menirea de a defăima numele lui, de a convinge cetăţenii urbei că acesta nu merită ca o stradă din Miercurea Ciuc să-i poartă numele. Csibi Barna purta în mână portretul lui Eminescu, cu semnul "Interzis", iar sub portret apărea inscripţia "Nu la insultarea hunilor!", scrie jurnalul.ro.



Acţiunea Gărzii, intitulată "Eminescu – publicistul", avea menirea de a convinge cetăţenii urbei despre faptul că poetul român nu a avut nici o legătură cu oraşul Miercurea Ciuc, ba, mai mult, el "a jignit în mod foarte profund atât naţiunea, limba, cultura maghiară, cât şi legislaţia, ştiinţa şi po­litica economică ale poporului ma­ghiar", în consecinţă, nu merită ca o stradă din municipiu să-i poartă nu­mele.

Pe lângă portretul lui Eminescu, Csibi Barna avea în mână şi por­tretul deputatului  harghitean Mir­cea Duşa, tot cu semnul "Interzis" şi inscripţionat "Nu la intimidare!". Pentru Csibi Barna, persoana deputatului Duşa a devenit deranjantă din 15 ianuarie, când acesta anunţa că pregăteşte un proiect de lege care să interzică schimbarea denumirilor de străzi sau a obiectivelor culturale care poartă numele unor personalităţi im­por­tante ale culturii, istoriei şi ştiinţei ro­mâneşti şi universale. El va depune proiectul la Camera Depu­ta­ţilor o dată cu începerea sesiunii parlamen­tare, pe 1 februarie, şi va solicita dezbaterea lui în procedură de urgenţă.

Iniţiativa de a înlocui denumirea străzii nu este prima încercare a lui Csibi Barna de a aduce schimbări în Miercurea Ciuc. El doreşte şi înde­păr­ta­rea Monumentului Ostaşului Ne­cu­noscut din oraş, unde se săr­bă­to­reşte anual Ziua Naţională a Ro­mâ­niei. Mai mult, liderul Gărzii vrea referendum şi pentru schimbarea de­nu­mirii municipiului reşedinţă de judeţ din Miercurea Ciuc în Csíkszereda, scrie jurnalul.ro.

Csibi Barna este funcţionar la Direcţia Generală a Finanţelor Pu­blice Harghita, calitate în care a făcut mai multe demersuri pentru spriji­nirea acţiunilor Gărzii Secuieşti, o or­ganizaţie extremistă, neînregistrată ju­ridic. Potrivit propriului site, organizaţia are ca scop obţinerea autodeterminării poporului secuiesc, ob­ţi­ne­rea recunoaşterii poporului secuiesc ca şi naţie şi apariţia Ţinutului Secu­iesc pe harta politică a lumii, adică rea­lizarea unui stat autonom secu­iesc. Mişcarea a luat fiinţă la Miercu­rea Ciuc, după ce organizaţia extre­mis­tă Garda Maghiară din Ungaria a fost scoasă anul trecut în afara legii de justiţia din ţara vecină.


VEZI SI Pentru ce ii multumesc domnului Kelemen Hunor. Cu dedicatie VIDEO

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un incendiu provenit de la un scurtcircuit a cuprins subsolul unui bloc din Botoșani!

astăzi, 18:17
20

Panică, în această după-amiază, pe scara unui bloc de pe Aleea Arcului din municipiul Botoșani, după ce la subsol a izbucnit un incendiu.Locatarii au simțit miros de fum și de plasti...

Cel mai mare program de investiții în educație în administrația lui Cosmin Andrei: 50 de milioane de euro în 3 ani și jumătate

astăzi, 17:49
21

„Am promis în 2020 programul EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE. M-am ținut de cuvânt și am alocat în ultimii trei ani și jumătate peste 50 de milioane de euro,...

Ce riscă botoșănenii care nu folosesc toți banii de pe cardurile de energie!

astăzi, 17:32
50

Teoretic, aceste carduri ar fi trebui să expire la finele lunii aprilie, dar Guvernul a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 mai.Prin intermediul u...