Fotografi botoșăneni la festivitatea de închidere a proiectului "Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului" - FOTO

Tineri din trei judeţe ale ţării dintre care opt din Botoşani au participat, în perioada 8-11 noiembrie 2018, la festivitatea de închidere a proiectului "Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului". În cadrul manifestării, a avut loc lansarea albumului ce poartă numele taberei precum şi vernisarea unei expoziţii de fotografie, expoziţie care va ajunge în prima jumatate a anului 2019 şi în Iasi respectiv Botoşani.

Periplul de un an de zile în satul Buhalniţa-Neamţ al fotografilor din Iaşi, Botoşani şi Ploieşti a fost încununat cu un moment festiv. La Pensiunea Lostriţa aflată în localitatea de la poalele Ceahlăului, a avut loc sâmbătă, 10 noiembrie 2018, închiderea proiectului fotografic „Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului” şi expoziţia de fotografie cu acelaşi nume. Mai întâi, participanţii, membri ai Clubului Fotografilor Iaşi, ai Clubului Foto FOCUS Botoşani şi artistul fotograf Andrei Baciu, invitatul special din Ploieşti, au asistat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Buhalniţa. Programul a continuat cu o tură foto, iar la orele amiezii a avut loc închiderea proiectului, în prezenţa fotografilor şi a numeroşi invitaţi. 

În deschidere, Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi şi organizatorul principal al taberei, a făcut o prezentare a proiectului, menţionând efortul pe care fotografii implicaţi l-au depus timp de un an de zile. 

„Mă bucur pentru că am ajuns la acest moment după un an de zile în care am fotografiat satul Buhalniţa. Doresc să-i felicit pe membrii Clubului Fotografilor Iaşi şi pe cei din Foto FOCUS Botoşani pentru că împreună au contribuit la concretizarea unui album. Remarc cu acest prilej efortul deosebit al artistului fotograf Andrei Baciu, care, împreună cu Ana Baciu, ni s-a alăturat în toate cele patru ediţii. Este de apreciat deschiderea pe care au avut-o în cadrul proiectului Lucian Vamanu, patronul Pensiunii Lostriţa, şi părintele paroh Cristian Dăscălescu. Sunt sigur că dacă ne-am fi propus ca acest proiect să se deruleze pe o perioadă mai mare de timp, am fi avut cadre cu totul deosebite. Cel mai important lucru, pe lângă faptul că am ieşit din cotidian pentru a fotografia în aceste locuri minunate, a fost acest acela că ne-am întâlnit şi ne-am bucurat unii de prezenţa celorlalţi. Ultimul lucru pe care l-am făcut în turele noastre foto a fost acela de a ne odihni. Sperăm ca efortul nostru de a realiza albumul de fotografie să-l odihnească pe privitor, dar mai ales să-l determine să vină la Buhalniţa”, s-a exprimat Constantin Ciofu.

„Este de apreciat osteneala şi dăruirea frăţiilor voastre!”

În cadrul manifestării s-a prezentat un clip video cu secvenţe din turele foto organizate în patru anotimpuri, începând cu toamna anului 2017. Lucian Vamanu, patronul Pensiunii „Lostriţa” şi-a exprimat bucuria pentru că proiectul a ajuns la final şi a mulţumit tuturor celor ce s-au implicat. A urmat un cuvânt al părintelui paroh Cristian Dăscălescu, care a arătat de-a lungul celor patru ediţii ale taberei importanţa ctitoriei lui Miron Barnovschi din Buhalniţa, surprinsă de altfel în albumul foto lansat. 

„Este de apreciat osteneala şi dăruirea frăţiilor voastre! Sunt foarte bucuros văzând fotografiie din acest proiect. În numele tuturor enoriaşilor din Buhalniţa, ne arătăm o recunoştinţă sinceră”, a spus pr. parh Cristian Dăscălescu. 

Artistul fotograf Andrei Baciu a vernisat apoi expoziţia de fotografie „Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului”, semnată de următorii pasionaţi de fotografie: Florin Aioanei, Florin Andrei, Mihaela Ajităriţi, Bianca Adiaconiţei, Alin Marius Ameiroaie, Nicu Apostu, Andrei Baciu, Sebastian Bahrin, Mihaela Burlacu, Bogdan Cernea, Constantin Ciofu, Vlad Colotilă, Ilona Corfu, Mirela Grosu, Laura Manolescu, Cătălin Manolescu, Oana Munteanu, Cătălin Poenaru, Alexandru Pohaţă, Ovidiu Porohniuc, Cristian Vidraşcu şi Cristina Zaharia. 

„M-am întrebat dacă toate aceste fotografii sunt suficiente pentru a-i permite privitorului să-şi facă o idee mai amplă sau mai superficială despre acest loc. Fotografiile reprezintă o selecţie. Nu ai cum să arăţi toată realitatea. Ne referim la realitatea vizibilă dar şi de cea care nu se vede dar se simte. Fotografiile fac dreptate acestei legende misterioase pe care am descoperit-o în proiect. Mulţumesc din suflet tuturor celor ce v-aţi implicat în acest proiect”, s-a exprimat artistul fotograf Andrei Baciu. 

Din partea Clubului Foto FOCUS Botoşani a luat cuvântul Ovidiu Porohniuc, care a considerat tabăra de la Buhalniţa o modalitate de aducere aminte a perioadei copilăriei. Rând pe rând, cei prezenţi şi-au exprimat un gând de apreciere pentru activităţile desfăşurate. 

Participanţii au mai mers sâmbătă, 10 noiembrie 2018, într-o tură foto. Acesta s-a derulat pe parcursul mai multor ore, iar locaţiile alese au fost: Vârzful Izmana, biserica parohială, Lacul Izvorul Muntelui, uliţele satului. 

Tabăra de artă fotografică „Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului” s-a derulat în perioada septembrie 2017-iulie 2018 şi a avut patru ediţii. Proiectul s-a concretizat prin efortul şi implicarea fotografilor participanţi. Din mulţimea cadrelor surprinse, s-au selectat câte 40 de imagini de la fiecare tură foto, desfăşurată pe parcursul a minim trei zile. Astfel, albumul de fotografie editat cu acest prilej cuprinde 120 de imagini dispuse în cele patru anotimpuri, imagini si a botoşănenilor  pasionaţi de fotografie: Florin Andrei, Alin Marius Ameiroaie, Sebastian Bahrin, Oana Munteanu, Cătălin Poenaru şi Ovidiu Porohniuc.















Club Foto Focus Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: „Mă bucur că am reușit să contribui la sprijinirea unei familii pentru care orice ajutor face diferența”! (Video)

astăzi, 13:14

„Tot ce le-a mai rămas este o comunitate unită, care nu vrea să rămână indiferentă la durerea lor și face tot posibilul să dea o mână de ajutor. Tot ceea ce vedeți &icir...

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...