Florin Grosu FACE... FEŢE: "Mă reinventez prin caricatură"

Florin Grosu FACE... FEŢE: "Mă reinventez prin caricatură"
După ce, ani la rând, a fost fidel picturii de şevalet, participând la numeroase expoziţii de grup, Florin Grosu aprofundează de această data limbajul plastic, se "reinventează", după cum singur recunoaşte. Şi o face cu o surprinzătoare disponibilitate şi concentrare asupra chipului, asupra trăsăturilor umane. Trăsături pe care le echilibrează estetic, le duce la limita pamfletului fără, însă, a distorsiona exagerat sau a complica liniile şi metaforele coloristice.  

Galeriile de Artă "Ştefan Luchian" găzduiesc în această perioadă expoziţia "FACE… FEŢE" a artistului botoşănean Florin Grosu, simezele reunind aproximativ 100 de portrete caricaturale care ilustrează personalităţi din varii domenii: cultură, administraţie, politică etc.

Cuvântul caricatură provine din italianul "caricare" – a încărca. Cu toate acestea, deşi desenul lui Florin Grosu este coerent, el respectând uzanţele caricaturale, artistul nu trece graniţa - atât de delicată în caricatură - spre hilar, nu ridiculizează gratuit. "Încărcătura" caricaturală ţine, în fapt, de o anume exagerare a vieţii exterioare, lumeşti a personajului şi mai puţin de accentuarea voită a unor lăuntrice caractere sau trăsături negative.

La fel cum, chiar caricaturizând, artistul nu cade în clişee, nu se opinteşte în tuşe "de lemn", el complexificând mai degrabă din punct de vedere compozitional, pentru ca în final să ofere un mesaj, o idee despre personaj.  

Meritul lui Florin Grosu este acela de a crea o anume eudaimonie. Sau, într-o mai simplă vorbire, o modalitate de a ajunge la fericire prin virtute, de a trăi plăcerea conştientizând în acelaşi timp calităţile sufletului. Or, desenele lui Florin Grosu încearcă să creeze această stare de bine, caricatura căpătând, astfel, o valoare intrinsecă. Caricatura lui nu înţeapă, nu "muşcă", nu are acid... pe coadă. Ea devine complice cu însuşi personajul, oferindu-i acestuia protecţie sau, cine ştie, prilej pentru posibile şi viitoare manifestări… caricaturale.  


Vernisajul de sâmbătă, 12 septembrie 2015, a fost un exerciţiu de "admiraţie", de căutare a chipurilor în galerie, deopotrivă în viu şi în culoare, mulţi dintre cei din sală fiind şi personaje în caricaturile lui Florin Grosu.

"Astăzi este prima expoziţie a lui Florin Grosu la Galeriile de Artă “Ştefan Luchian Botoşani, prima expoziţie în care el a simţit pulsul cetăţii. Pictorii sunt oameni care aparţin locului, sunt oameni care sunt vecinii noştri, sunt oameni pe care îi iubim, îi preţuim, cărora uneori nu le acordăm suficientă atenţie, dar sunt oamenii care lasă ceva, nu despre ei, ci despre noi şi locul în care trăim. Acesta este Florin Grosu. Personajele sale sunt alese cu grijă, cu răbdare, cu migală, dintre oameni politici, conducători de instituţii, scriitori, artişti, prieteni ai săi. E o lume atât de colorată, atât de frumoasă, o lume în care el nu face chipuri, ci face caractere", a precizat muzeograf Ana Florescu.

Unul dintre cei surprinşi în linii şi culoare este şi pictorul Corneliu Dumitriu. "Este o expoziţie excepţional de frumoasă, este surprinzător de reală, de adevărată, Florin are o capacitate extraordinară de a face sinteze, de fapt este o sinteză a chipului propus de fiecare dintre noi, însăşi marea varietate, extraordinara întindere de caractere pe care le-a surprins dovedeşte că are cultura necesară, are forţa de înţelegere şi are mijlocul tehnic foarte bine exersat. Este un grafician excelent, poate sta în orice loc din ţară şi din lume cu fruntea sus", a mărturisit pictorul Corneliu Dumitriu.  

Şi Aglaia Corneanu a rostit câteva cuvinte despre lucrările expuse. "Este pictat cu sufletul ceea ce vedem acum, este un desenator exceptional. Un grafician pune pe primul loc desenul. Fizionomia omului o prezintă atât de bine pentru că el desenează bine, el se joacă cu fizionomia omului. Este spontan, în momentul în care prezintă un portret esenţializează atât problema fizionomiei, cât şi pune date despre acea persoană. În Botoşani nu ştiu dacă sunt caricaturişti. I-aş dori să pornească pe acest drum, pentru că pe acest drum nu se încumetă să meargă mulţi".

Florin Grosu ne asigură că nu se va opri aici. Şi că proiectul este unul amplu, pe care îl va dezvolta şi îl va oferi publicului. "M-am reîntors de câţiva ani la desen, cu dorinţa de a face caricatură. Nu-i uşor să prinzi atitudinea fiecărui personaj, să cunoşti şi să poţi anumite forme să le exagerezi şi să le dai o expresie mai hazlie, umoristică. Am zis că mă reinventez prin caricatură, voi continua acest proiect".   


Expozitia poate fi vizitata zilnic, intre orele 9 – 17, pana pe 25 septembrie. 

 

Spune-ne opinia ta