Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu". Poesis.Litera, ediţia a II-a, 2013

Un adevărat regal de creaţie literară, de didactică şi de cultură, s-a desfăşurat zilele acestea la Botoşani.

În perioada 14-16 iunie 2013, Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu". Poesis. Litera, ediţia a II-a, organizat de Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani şi Asociaţia Judeţeană a Profesorilor de Limba şi Literatura Română, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean-Botoşani, Societatea Culturală "Arlechin" Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", coordonatori − prof. Diana Damean, prof. Crina Muraru, prof. Mihaela Ţicalo, şi-a desemnat câştigătorii.

Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu" este un proiect educativ de anvergură ce are ca principal scop asigurarea unui cadru de promovare şi manifestare cultural – artistică a elevilor prin realizarea unor lucrări, materiale şi momente artistice, având ca izvor de inspiraţie opera marelui poet naţional, fiind organizat pe secţiuni, după cum urmează: poezie, proză scurtă, eseu, critică şi creaţie literară, teatru scurt, desen, fotografie şi film.

Proiectul, fiind unul de amploare, s-a desfăşurat pe parcursul mai multor zile la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", şi a cuprins un concurs de creaţie literară, adresat elevilor, şi un Simpozion Naţional de Didactică ce oferă dascălilor de vocaţie şi care iubesc opera lui Mihai Eminescu, posibilitatea prezentării şi publicării materialelor de cercetare proprie, de studiu şi de didactică. Lucrările premiate, precum şi materialele susţinute în cadrul simpozionului vor fi publicate în reviste special tipărite, cu ISSN.

Spre încântarea tuturor, ediţia aceasta a fost una de un real succes pentru că s-a bucurat de un interes foarte mare din partea participanţilor la toate activităţile şi secţiunile din cadrul proiectului, fiind reprezentate în finală judeţele: Ploieşti, Galaţi, Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani, precum şi oraşul Chişinău-Republica Moldova, cu textele literare ale unor tineri scriitori care au obţinut Premii speciale.

Anul acesta s-a remarcat faptul că la concursul de creaţie literară şi artistică au fost înscrise peste 240 de lucrări – desen, pictură, poezie şi proză, fotografie, dintre care peste 100 au fost selectate pentru etapa finală. Ediţia a II-a s-a detaşat prin calitatea lucrărilor şi a subiectelor abordate.

Juriul, corespunzător fiecărei secţiuni din concurs, a avut o misiune dificilă, deoarece multe creaţii literare s-au dovedit a fi de valoare.

Aşa cum era de aşteptat, festivitatea de premiere pe secţiuni şi categorii de vărstă a fost un moment cu totul şi cu totul special. Aceasta a avut loc în data de 15 iunie 2013, la Colegiul Naional "Mihai Eminescu" din Botoşani, pentru elevii care au avut participare directă la secţiunea de recital, desen, fotografie, iar pentru secţiunea de creaţie literară cu participare indirectă, premierea a avut loc la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", în cadrul manifestărilor culturale prilejuite de Zilele Eminescu-2013.

Câştigătorul Trofeului POESIS LITERA a fost desemnat Dumitru Justin Florin, de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Ploieşti, elev în clasa a XI-a, care a fost pregătit de d-na profesoară Cătunescu Carmen. Acesta a mărturisit: "Organizarea concursului a fost desăvârşită, iar lucrările tinerilor talentaţi s-au bucurat de toată aprecierea juriului. Cu cât versurile eminesciene vor fi parcurse cu mai multă atenţie şi de mai multe ori de către tineri, se va pătrunde mai adânc în farmecul lor şi se va trăi mai intens emoţia artistică generată de acestea".

"Felicitări câştigătorilor şi mult succes în continuare!", a transmis prof. Crina Muraru.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...