Proiectul aduce în fața publicului producții teatrale de calitate, care au ca principal obiectiv promovarea artei și atragerea copiilor și tinerilor spre forme de exprimare și de educare prin cultură. Anul acesta, timp de șapte zile, în perioada 27 mai – 02 iunie 2024, publicul de toate vârstele va fi invitat la spectacole de teatru, iar copiii și tinerii la concerte, lansări de carte și ateliere de teatru, educație muzicală, dans-clasic și balet, care, dincolo de asigurarea unor modele de succes prin lucrul cu artiști cunoscuți, îi antrenează pentru lucrul în echipă și învățare.
Scopul proiectului Festivalul de artă „SMS - Seri Magice Săveni” este de a consolida poziția artelor spectacolului în topul preferințelor tinerilor, copiilor și adulților, precum și de a cultiva dragostea, respectul și prețuirea față de valorile culturale locale/naţionale, prin facilitarea întâlnirii membrilor comunității cu artiști de renume și producții teatrale de valoare. Se pun în valoare patrimoniul și resursele culturale naționale, dar și locale, prin intermediul teatrului și al atelierelor interactive.
În realizarea activităților cuprinse în proiect de anul acesta s-au alăturat organizatorilor atât instituțiile de învățământ, cât și Primăriile din localitățile: Havârna, Mileanca, Coțușca, Manoleasa și Dângeni.
Timp de 7 zile, în perioada 27 mai - 02 iunie 2024, în Săveni și localitățile partenere se vor organiza ateliere creative de teatru, dans, balet, educație muzicală, concursuri, paradă stradală, lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani”, concerte și reprezentații ale spectacolelor de teatru.
Spectacolul de teatru pentru tineri al trupei de teatru „Antract” de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni și spectacolele de teatru pentru copii „Iedul cu trei capre”, după Octav Pancu-Iași, scriitor de literatură pentru copii, „Peștișorul de aur”, dupa Aleksandr Sergheevici Puşkin, „Fata moșului și fata babei”, adaptare după Ion Creangă și „Motanul încălțat” adaptare după Charles Perault, sunt evenimentele care au deschis Festivalul de artă ,,SMS-Seri Magice Săveni”, luni, 27 mai 2024, începând cu ora 09.00, la Centrul Cultural Săveni și la Căminele culturale din localitățile Havârna, Mileanca, Vlăsinești, Manoleasa și Dângeni
Atelierul de teatru-dans „Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu, parte din calendarul de activități a Festivalului de artă „SMS-Seri Magice Săveni”, va fi moderat de către Catinca Hanțiu, studentă la UNATC I.L. Caragiale – București
„Lumea poveștilor“ este numele spectacolului pe care copiii participanți la atelierele de teatru-dans sunt invitați să-l vadă marți, 28 mai 2024, în cadrul Festivalului de artă „SMS-Seri Magice Săveni”.
Atelierul de cunoaștere a jocurilor populare din județul Botoșani și lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani”, autor maestrul-coregraf Mihai Chelărescu, va fi organizat pe parcursul a două zile.
Primul se va desfășura miercuri, 29 mai 2024, ora 16.00 în comuna Havârna la Școala Gimnazială „Ioan Cernat, iar al doilea atelier - joi, 30 mai 2024, ora 16.00 în Comuna Vlăsinești la Căminul Cultural Sârbi,
Atelierele de educație muzicală cu soprana Stephanie Madălina Radu de la Opera Națională București. Primul atelier va va avea loc - joi, 30 mai 2024, ora 11.00, la Școala Gimnazială „Ioan Cernat” Havârna, iar al doilea atelier va va avea loc - vineri, 31 mai 2024, ora 13.00, la Centrul Cultural Săveni.
„Gâlcevile din Chioggia” (titlul original, „Le baruffe chiozzotte”, în dialect veneţian), spectacol al Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, este o comedie în trei acte de Carlo Goldoni, supranumit ”Molière al Italiei", a cărei premieră a avut loc în anul 1762 la Teatro San Luca din Veneţia. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute şi jucate spectacole de comedie din toate timpurile și va fi prezentată publicului joi, 30 mai a.c. orele 17.00 la Centrul Cultural Săveni.
Atelierul de dans clasic – balet cu Maria Lozanova și Dumitru Buzincu, primi balerini de la Opera Națională Iași, se va desfășura vineri, 31 mai 2024, la Centrul Cultural – sala studio din Săveni, începând cu ora 09.00, și în aceeași zi, de la ora 12.00 la Căminul Cultural al comunei Coțușca din Botoșani.
Spectacolul muzical-coregrafic „Arlechin” are loc vineri, 31 mai 2024, în Săveni, la Centrul Cultural, începând cu ora 10.00, și cuprinde un concert al sopranei Stephanie Madălina Radu și o reprezentație coregrafică de dans clasic - balet prezentată de Maria Lozanova și Dumitru Buzincu, primi balerini la Opera Națională Iași.
Atelierul de teatru cu actorul Paul Diaconescu se va desfășura vineri, 31 mai 2024, în Săveni, la Biblioteca locală și la Centrul cultural, începând cu ora 14.00.
Gala Laureaților și Concertul pentru copii și tineri „Cinestar” se va desfășura sâmbătă, 01 iunie 2024, ora 10.00, la Centrul Cultural Săveni. Sunt invitați în concert interpreți și artiști de la Academia de arte „Cinestar”, prof. Florentina Fociac și ansamblurile artistice din Săveni „Floarea Soarelui” și „Flori de Mai” , coordonatori Sorin Luță, director al Centrului Cultural Săveni, prof. Ionel Iftime și coregraf Cârligeanu Laurențiu.
Conferința de închidere a proiectului Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” are loc duminică, 02 iunie 2024, ora 10.00, la Centrul Cultural Săveni.
Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.