Expoziție cu lucrări de artă ale unui artist din Bistrița. Sever Moldovan prezintă, vineri, experiența unor căutări și descoperiri

Muzeul Județean din Botoșani organizează, vineri, 15 iulie 2022, începând cu ora 17:00, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian” din Piața Revoluției, vernisajul expoziției „Perspective din Arcadia” a artistului bistrițean Sever Moldovan.

Sever Moldovan a absolvit Liceul de Arte Plastice ,,Romul Ladea” din Cluj-Napoca în 1977. După terminarea Facultății de Construcții din Cluj-Napoca în 1983, a urmat cursurile Academiei de Arte Vizuale și Design din același oraș. Și-a completat studiile superioare la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvind cursurile postuniversitare de specializare în Reabilitarea Monumentelor Istorice.

 

Pasiunea permanentă și exercițiul continuu în domeniul artelor frumoase, îmbinate cu profesia de zi cu zi în domeniul tehnic ingineresc, îi oferă posibilități multiple de exprimare în artele plastice vizuale, fapt dovedit prin multiplele prezențe artistice pe simezele galeriilor de artă. În acest sens, Sever Moldovan are un considerabil palmares artistic: expoziții personale în Bistrița, Cluj-Napoca, Iași, Hunedoara și Satu Mare, dar și participări la expoziții de grup, simpozioane și bienale de artă plastică în Bistrița, București, Iași, Alba Iulia, Satu Mare, Bacău, Piatra Neamț, Hunedoara, Târgoviște, Petroșani, Târgu Jiu, și în Franța, la Besançon și Ornans. Totodată, a participat la tabere de creație artistica la Colibița (Bistrița), Cinciș (Hunedoara), Abrud (Alba), Ardud (Satu Mare), Sucevița (Suceava), Ornans (Franța) etc.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Interjudețeană Cluj-Bistrița, din 2015. A fost nominalizat și a primit premii sau distincții la concursuri și bienale de artă plastică în România. În anii 2016 și 2019 a fost laureat al Premiului Municipiului Bistrița – Secțiunea Cultură.

Prin expoziția ,,Perspective din Arcadia”, Sever Moldovan ne împărtășește experiența unor căutări și descoperiri, dar și a unor posibile răspunsuri formulate în lumea contemporană între limitările teritorialității sau deschiderile universale, între localism și globalism, între centru și periferie.

Interpretarea plastică a monumentului de arhitectură, și tot mai frecvent a detaliului arhitectonic, se transformă într-un pretext al reprezentării iluziei durabilității realizărilor umane, poate chiar în expresia tactilă a eforturilor de a înfrunta timpul. Inovația vizuală, a trecerii prin procesul complex al descoperirii patrimoniului sub impactul acțiunii vremurilor, al precarității și vulnerabilității sale, îl transferă pe privitor din sfera descriptivă spre cea meditativă a câmpului plastic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

Friday, 4 July 2025

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...