Experiență emoționantă pentru o actriță din Botoșani, în școala din satul natal. ”Zburam, nu alta, de fericire!”

Actrița Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani s-a întors în locurile natale din Republica Moldova, unde a derulat o serie de activități culturale cu copiii din sat.

Experiență emoționantă pentru o actriță din Botoșani, în școala din satul natal. ”Zburam, nu alta, de fericire!”

Copiii de la Gimnaziul Păpăuți, Raionul Rezina, din Republica Moldova, au avut parte de un curs de teatru cu actrița Silvia Răileanu.

Astfel, elevi din clasele a VII-IX, coordonați de actrița și regizoarea Silvia Raileanu, originară din Păpăuți, au pus în scenă povestea lui Ion Creangă „Soacra cu trei nurori”, creând o atmosferă minunată.

Actrița s-a arătat încântată de talentul actoricesc al elevilor.

”Au fost foarte receptivi la ceea ce le-am propus și asta m-a bucurat foarte mult, pentru că ai cu cine lucra, dacă știi să-i modelezi foarte bine. Cam rușinoși, pe alocuri, dar îndrăzneți în același timp și cu un bun simț. S-au distrat, și eu de rând cu ei, observând că îmi reușește ceea ce mi-am propus. Cu elevii din Gimnaziul Păpăuți poți face lucruri minunate. Asta numai dacă există dorință de implicare”, a povestit actrița pentru publicația rezinaobiectiv.md.

Prilej pentru Silvia Răileanu să își amintească momente din propria copilărie, când doar visa să fie pe o scenă mare.

”Îmi place teatrul încă din copilărie. În clasa a doua încercam să merg la cercul dramatic din școală, pe atunci nu știam încă nici a citi bine. De unde moștenesc această artă nu știu, nimeni din familia mea nu a fost nici cântăreț, nici actor. Dar în schimb am niște părinți tare veseli și haioși, tata era plin de bancuri tot timpul și sigur că că am luat ceva și de la ei”, a spus Silvia Răileanu.

Actrița a mărturisit că, la început, părinții nu au conceput ideea ca fata lor să urmeze o carieră în teatru. De aceea, povestește Silvia Răileanu, în clasa a noua ”m-au dus cu forța la Colegiul Pedagogic din Orhei și… am picat examenul”. Un ”eșec” de bun augur, de vreme ce imediat a depus actele pentru admiterea la Liceul Teatral ”Gaudeamus” din Chișinău, unde a fost acceptată. ”Zburam, nu alta, de fericire!”.Silvia Răileanu s-a născut pe 29 aprilie 1979, în Rezina, Republica Moldova. A urmat cursurile Liceului Teoretic "Gaudeamus" din Chișînău, Moldova, absolvind în anul 1996.

Studiile universitare le parcurge tot la Chișînău, unde studiază la Facultatea de Regie a Academiei de Arte, la clasa conf. univ. Valeriu Țurcanu și Nicu Scorpan.

Rolurile din timpul facultății o pregătesc pentru teatrul profesionist, Silvia Răileanu fiind distribuită în spectacole regizate de A. Țurcanu (rolul Ana din "Richard al III-lea", de W.Sheakspeare), N. Scorpan (rolul Gherghenuta din "Textul înainte de toate”, de A. Busuioc, sau Doamna cu voal din "Dar cu violoncelul ce facem", de Matei Vișniec, dar și în producții realizate în regie proprie ("Ultimul Godot", de Matei Vișniec, sau Roluri inventate în spectacole de Estradă, unde semnează regia alături de Valeriu Țurcanu).

Până să urce pe scena românească, Silvia Răileanu trece și proba camerei de filmat, intrând în lumea filmului în anul 1999, ca figurant (în "Salonul 6", de A.P.Cehov, regia Vlad Tapes, Moldova-film), pentru ca în același an să interpreteze rolul Jurnalistei în filmul "Caracter bărbătesc", regia Igor Talpa.

În anul 2000 joacă în spectacolul "Neneacă, cuconașul și dascălul", de I. Stamati Ciurea, regie N. Scorpan, rolul slujniei, pentru teatrul TV, la Chișinău, iar un an mai târziu Doamna din "Omul din luna", de A. Moravio, regie N. Scorpan.

În România, a debutat în teatru în urmă cu mai bine de peste 20 de ani, pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, cu rolul Varia, din "Livada cu vișini", de A.P. Cehov, regia Ion Bordeianu. Tot în 2002 interpretează personajul Ana din "Take Ianche și Cadâr", de V.I. Popa, regia Ion Bordeianu, fiind distribuită și în spectacolul de imagine "Fantezii de jazz", regia Marius Rogojinschi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
111

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...

Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

astăzi, 07:42
322

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice p...

Andone, după victoria cu Dinamo: ”Atmosfera a fost extraordinară. Le mulțumesc suporterilor!”

astăzi, 07:16
238

Antrenorul echipei FC Botoșani, Bogdan Andone, în vârstă de 49 de ani, a oferit câteva cuvinte la finalul meciului.”Dumnezeu ne-a dat punctele înapoi!”&bd...