Este sărbătoare în parohia de la marginea orașului Botoșani! (Foto, Video)

Biserica își cinstește astăzi ocrotitorii, pe Sfinții Constantin și Elena. Zeci de credincioși asistă, de la prima oră a dimineții, la slujba închinată hramului lăcașului de cult.

Este sărbătoare în parohia de la marginea orașului Botoșani! (Foto, Video)

Existența Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este strâns legată de Cimitirul „Eternitatea”, din municipiul Botoșani. Acest cimitir, primul aparținând de Primăria orașului Botoşani, s-a sfințit la data de 26 aprilie 1881. În același timp, probabil, 1881-1885, s-a construit și o capelă cu hramul „Învierea Sfântului Lazăr”.

În perioada 1964-1978 a funcționat ca parohie sub păstorirea preotului Teodor Brînzei, când se pare că a primit noul hram – „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

În anul 1993, Preafericitul Daniel a reactivat această parohie, fiind numit preotul Nicolae Bobârnea, care s-a îngrijit de lucrările de consolidare și de extindere a bisericii. Deși biserica este amplasată în mijlocul Cimitirului „Eternitatea”, ea deservește și un sector de peste 300 de familii.

Din februarie 2021, aici păstorește părintele Vasile Burlacu.

Părintele paroh Vasile Burlacu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, fiind numit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, paroh pe seama Parohiei Curtești, Protopopiatul Botoșani. A activat ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, ca secretar al Protopopiatului Botoșani şi ca misionar al Protopopiatului Botoșani. A urmat cursurile de definitivat în preoție și cele de grad II, iar în anul 2016 a fost numit preot misionar de caritate la Maternitatea din Botoșani, unde a săvârșit peste 500 de botezuri de urgență și a amenajat un paraclis, implicându-se în activitățile cu tineretul organizate la protopopiat.











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
773

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
75

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
299

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...