Este sărbătoare în parohia de la marginea orașului Botoșani! (Foto, Video)

Biserica își cinstește astăzi ocrotitorii, pe Sfinții Constantin și Elena. Zeci de credincioși asistă, de la prima oră a dimineții, la slujba închinată hramului lăcașului de cult.

Este sărbătoare în parohia de la marginea orașului Botoșani! (Foto, Video)

Existența Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este strâns legată de Cimitirul „Eternitatea”, din municipiul Botoșani. Acest cimitir, primul aparținând de Primăria orașului Botoşani, s-a sfințit la data de 26 aprilie 1881. În același timp, probabil, 1881-1885, s-a construit și o capelă cu hramul „Învierea Sfântului Lazăr”.

În perioada 1964-1978 a funcționat ca parohie sub păstorirea preotului Teodor Brînzei, când se pare că a primit noul hram – „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

În anul 1993, Preafericitul Daniel a reactivat această parohie, fiind numit preotul Nicolae Bobârnea, care s-a îngrijit de lucrările de consolidare și de extindere a bisericii. Deși biserica este amplasată în mijlocul Cimitirului „Eternitatea”, ea deservește și un sector de peste 300 de familii.

Din februarie 2021, aici păstorește părintele Vasile Burlacu.

Părintele paroh Vasile Burlacu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, fiind numit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, paroh pe seama Parohiei Curtești, Protopopiatul Botoșani. A activat ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, ca secretar al Protopopiatului Botoșani şi ca misionar al Protopopiatului Botoșani. A urmat cursurile de definitivat în preoție și cele de grad II, iar în anul 2016 a fost numit preot misionar de caritate la Maternitatea din Botoșani, unde a săvârșit peste 500 de botezuri de urgență și a amenajat un paraclis, implicându-se în activitățile cu tineretul organizate la protopopiat. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferi băuți, scoși din trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 17:45
33

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit vineri, 21 iunie 2024, pentru control pe D.J. 298, în localitatea George Enescu, un autoturism condus de un bărbat de 36 de ani din acee...

Mobilizare impresionantă a pompierilor și medicilor pentru salvarea celor patru victime! (Video)

astăzi, 16:40
470

Pompierii cu două autospeciale și kit-uri de salvare din spații înguste, precum și trei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă, dar și două ambulanțe SAJ au fost prezente în...

Două dintre cele trei victime au decedat, una a fost transportată la Iași cu elicopterul SMURD! (Video)

astăzi, 16:08
350

Echipajede de prim-ajutor au descoperit trei bărbați aflați în stop cardio-respirator. Toți trei au beneficiat de manevre de resuscitare, dar, din nefericire, doar unul a răspuns și a fost...