Este Botoșani ”leagănul geniilor”? Care este explicația specialiștilor

Botoșaniul a fost un teritoriu atins de genialitatea. Cel puțin asta arată statisticile, dar și specialiștii. La Botoșani s-au născut zeci de personalități marcante pentru societatea românească, în diferite domenii, cu o incidență mai mare în a doua jumătate a secolului al XIX lea.

”Condiţia de geniu ţine şi de caracteristicile genetice ale acelei persoane”

Specialiștii au încercat să găsească o explicație privind geniul botoșănean. Una dintre supoziții se leagă de genetică. Mai precis, o predispoziție genetică în acest sens.

"Condiția de geniu ține și de caracteristicile genetice ale acestei persoane. Părinții nu trebuie să fi fost neapărat geniali. Totul depinde de mai mulți factori. În plus, această condiție genetică trebuie și cultivată”, spune medicul botoșănean Corneliu Saradan, potrivit Adevărul.

Medicul psihiastru și doctor în medicină Nicolae Vlad mărturisea că geniul botoșănean se trage de la heterozigotism, adică prezența a două alele diferite ale unei gene, în același organism. Practic medicul evidenția faptul că zona Botoșaniului a fost un loc unde s-au amestecat de-a lungul secolelor etnii diverse, care au contribuit la diversitate genetică și implicit a favorizat apariția unor indivizi cu o inteligență superioară. „Cu cât partenerii sunt mai diferiţi, cu atât posibilitatea ca inteligenţa copilului să fie una deosebită, creşte. Este vorba şi de performanţă din punct de vedere genetic. Au fost multe speculații în mediul academic privind sursa geniului la Botoșani, mai ales într-o anumită perioadă. Profesorul Scripcaru (n.r. medicul Gheorghe Scripcaru, profesor universitar la UMF Iași), a spus că cea mai plauzibilă variantă este cea a heterozigotismului. Cu cât doi parteneri provin din medii geografice, etnice sau rasiale mai diferite, produsul lor prin combinarea genetică este mai reuşit”, adăuga Nicolae Vlad.

Un târg cosmopolit cu oameni educați

Totodată, istoricii confirmă diversitatea etnică din actualul județ Botoșani, mai ales în secolul al XIX-lea. ”Târgul Botoșaniului era cosmopolit, o zonă multietnică, mai ales în secolul al XIX lea. În plus, de-a lungul istoriei a fost o zonă de confluență. Au fost aici multe aporturi etnice, din cele mai vechi timpuri. Mai târziu, în secolul al XIX lea, cred că a fost vorba și de multiculturalitate, cu diferite influențe, care a dus la apariția unor oameni deosebit de inteligenți”, precizează istoricul Dănuț Huțu pentru sursa citată.

În plus, aceștia proveneau dintr-o clasă socială emergentă, cea de mijloc, a negustorilor și a profesioniștilor în diferite domenii precum avocați, arendași sau administratori de moșie. Această categorie era suficient de potentă din punct de vedere financiar cât să poată susține educația copiilor chiar și în străinătate, și să valorifice potențialul acestora. ”Era o clasă socială care punea mare accent pe educație. În plus, Botoșaniul de secol XIX era o zonă foarte puternică din punct de vedere economic, acei oameni își permiteau să-și țină copiii la școală, să-i educe, să le valorifice potențialul extraordinar", adaugă Dănuț Huțu. De exemplu, Eminescu a fost trimis la școală la Cernăuți iar mai apoi la Viena. Nicolae Iorga a studiat la Paris, Berlin și Leipzig. La rândul său, Elie Radu a studiat la Bruxelles.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect interinstituțional de combatere a violenței, lansat în cadrul unui liceu din județ! (foto)

astăzi, 19:50

La  Liceul „Demostene Botez” din Trușești a avut loc astăzi, 4 decembrie 2024, lansarea proiectului "Combatem violența, construim pacea!". Acesta face parte din progr...

Sute de botoșăneni vor primi ajutor pentru încălzirea locuinței!

astăzi, 19:08

Datele centralizate de Direcția de Asistență Socială Botoșani arată că ajutoarele acordate în funcție de sursa de încălzire a locuinței se prezintă astfel: - Gaze naturale &n...

Colindători așteptați de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”: „Așteptăm cu drag colinda dumneavoastră!”

astăzi, 18:25

Este, în același timp, acea perioadă din an în care aprindem focul ospitalității în case și cel al dragostei în inimi. De aceea, Orchestra Populară „Rapsozii Botoș...