Botoșăneanul ale cărui versuri sunt mai cunoscute decât autorul lor! Ioana Radu a făcut istorie cu ”Țiganca” (Foto, Video)

Astăzi, 4 decembrie, se împlinesc 82 de ani de la dispariția celui supranumit ”poetul damnat” sau ”poetul-filosof”.

Artur Enășescu s-a născut pe 12 ianuarie 1889, la Botoșani, și a murit în ziua de 4 decembrie 1942, la București.

A fost elev al Liceului "August Treboniu Laurian" și, apoi, al Liceului Național din Iași. A debutat în anul 1910 cu sonetul ”Amor”, în revista Convorbiri critice. A fost redactor la publicațiile ”Îndrumarea” din Botoșani (1918) și ”Luceafărul” din București (1919 - 1920).

Este cunoscut drept poetul damnat, lovit de soartă, dar și poetul-filosof. De la rebelul fără cauză văzut nu de puține ori ca un continuator al spiritului eminescian, la cea mai neagră mizerie. De la aripi de geniu la un Icar cu aripi de ceară, cum îl descrie Nicolae Peneș.

 


Personalități marcante ale vremii i-au recunoscut talentul uriaș, de la Eugen Lovinescu și Tudor Vianu la Nicolae Iorga, Nichifor Crainic, Perpessicius sau Tudor Vianu.

De la Artur Enășescu ne-au rămas două dintre cele mai tulburătoare romanțe. Astăzi, foarte puțini mai știu că autorul versurilor acestor bijuterii este botoșăneanul care a trăit ultima parte a vieții nemaitrăindu-se pe sine.

Mărturia lui Tudor Vianu, care l-a întâlnit pe Artur Enășescu la Botoșani, la Școala de Artilerie, este prețioasă și impresionantă: "Într-o duminică l-am vizitat în casele bătrâneşti ale părinţilor şi am schimbat gândurile noastre de atunci pe prispă, privind către grădina plină de flori. Dar am avut atunci, pentru întâia oară, impresia unei ameninţări în preajma prietenului meu. Artur era un elev absolut inadaptabil la rigorile regimului militar. Părăsea frontul, rătăcind cu arma în mână printre fâneţuri şi îşi umplea cartuşiera cu manuscrise. A trebuit să repete stagiul pregătirii sale şi a plecat ca simplu soldat cu unitatea lui, în faţa inamicului".

Pe când avea 28 de ani, în anul 1917, Artur Enășescu se afla la Oituz - Măgura Cașinului, ca ostaș în Primul Război Mondial.

În Regimentul 37 Infanterie. Poezia "Cruce albă de mesteacăn" este datată "Oituz, iulie 1917", fiind publicată pe 1 ianuarie 1919, în ”Luceafărul”. Așezată pe suport muzical de către Ionel Fernic, poezia lui Artur Enășescu avea să devină una dintre cel mai cântate romanțe ale vremurilor, în special în interpretarea lui Jean Moscopol.

Tot Ionel Fernic va așeza pe portativ poezia "Țiganca" (”E Rița, fecioara cu ochii sprințari…”), romanță pe care vocea Ioanei Radu avea să o consacre definitiv.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

Tuesday, 1 July 2025

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

Tuesday, 1 July 2025

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

Tuesday, 1 July 2025

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...