Duminica Tuturor Sfintilor, prima dupa Rusalii

Duminica Tuturor Sfintilor, prima dupa Rusalii
Duminica Tuturor Sfintilor - Lasata secului pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. In aceasta duminica se lasa sec pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Anul acesta postul va tine 29 de zile, pentru ca data praznuirii Sfintelor Pasti a fost pe 4 aprilie.

Durata postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este variabila, in functie de data Sfintelor Pasti. Daca se intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie, atunci el se va tine simbolic trei zile. In timpul acestui post, avem dezlegare la peste sambata si duminica si de asemenea, cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie.

Duminica Tuturor Sfintilor este prezenta in calendarul ortodox dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh sau a Rusaliilor. Sfintii Parinti au randuit ca in aceasta duminica sa fie cinstiti toti sfintii de la inceputul lumii si pana in prezent, pentru a arata sensul venirii Sfantului Duh - sfintirea oamenilor.

Toti suntem chemati sa devenim sfinti

Asadar, toti suntem chemati sa devenim sfinti. Dar cuvintele Mantuitorului: "Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru cel din ceruri desavarsit este" (Matei 5, 48), sunt astazi luate in batjocura daca tinem seama de expresia: "Vrei sa faci pe sfantul?", ca si cum sfintenia este ceva ce nu trebuie atins niciodata.

Adeseori, atunci cand se vorbeste despre sfintenie, oamenii spun ca ea nu poate fi atinsa decat de cei care pleaca din lume. Si se invoca in acest sens, urmatoarele cuvinte din Scriptura: "Cine iubeste pe tata sau pe mama, pe frate sau pe sora mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine". Sunt multi care spun ca, potrivit acestor cuvinte, ei nu se pot lepada de mama, tata, rude, ca sa-L iubeasca pe Dumnezeu. Dar aceste persoane se opresc acolo unde nu trebuie, caci Scriptura ne indemna "Sa cinstesti pe tatal si pe mama ta", iar ea nu se contrazice pe sine.

Textul spune ca cine iubeste "mai mult", adica cine e in stare sa se lepede de Dumnezeu din cauza familiei, acela nu e vrednic de Dumnezeu. Deci, nu trebuie sa-i abandonam pe cei dragi sub pretextul ca Il iubim pe Dumnezeu, caci o inima care nu se deschide altora, nu poate sa se deschida nici lui Dumnezeu.

Sfintenia - un adanc de smerenie

Sfintenia este, dupa cum au spus Sfintii Parinti, "un adanc de smerenie". Deci, cel care spune despre sine ca este sfant sau cel care se lasa laudat ca este sfant, nu este sfant. Prin smerenie, sfantul trece neobservat, dar se face neincetat prezent atunci cand este nevoie de sprijin. In orice situatie el stie cand si ce trebuie sa faca.

Biserica are si sfinti necunoscuti noua

Biserica ne descopera prin Duminica Tuturor Sfintilor, ca sunt si alti sfinti pe langa cei cunoscuti noua prin canonizarile oficiale. Daca Dumnezeu nu ne va descoperi in aceasta lume slava acestor sfinti, o va face la sfarsitul chipului acestei lumi, cand se spune ca ei se vor arata la nasterea din nou a lumii. Dar suntem tainic in comuniune cu ei, prin sfintii cunoscuti. Caci daca ii pomenim pe unii intr-o zi, iar pe ceilalti in alte zile, nu inseamna ca ei sunt lipsiti de comuniune intre ei, pentru ca cei ce au ajuns sa se uneasca cu Dumnezeu, se unesc si cu toti cei prezenti tainic in El.

 
 

crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Cătălin Flutur după „exodul” unor liberali la PSD. „Toate vin pe un fond care a generat de mai bine de 10 ani animozități și tensiuni”

astăzi, 17:18
39

La scurt timp după acest „exod”, fostul primar al municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, și-a exprimat în spațiul public punctul de vedere despre această situație.Redăm ...

Botoșani: Mărțișoare oferite în trafic de polițiștii rutieri împreună cu reprezentații Registrului Auto Român (Foto)

astăzi, 14:42
124

Cu ocazia zilei de 1 Martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român, au oferit doamnelor și domnișoarelor întâlnite &...

Eduard Florescu își cere scuze: ”Chiar dacă nimic nu justifică manifestarea mea, aș vrea doar să explic…”

astăzi, 13:42
171

Cel mai bun marcator al gazdelor a fost înlocuit de Bogdan Andone în minutul 76, după ce a făcut un joc modest, ”încununat” cu penalty-ul executat lamentabil și ratat ...