Crestinii ortodocsi sarbatoresc duminica, 16 iunie 2019, Pogorarea Sfantului Duh, sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Rusalii. Este ziua in care Sfantul Duh S-a pogorat in chip de limbi ca de foc peste Apostoli (Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1-11). Sinaxarul acestei zilei ne descopera ca Duhul Sfant nu S-a pogorat numai peste cei doisprezece Apostoli ci si peste Ucenicii Mantuitorului care se gaseau atunci, impreuna cu Maica Domnului in foisorul din Ierusalim.
Nu vorbim de coborare, ci de pogorare. Termenul "coborare" poate fi sinonim cu decadere, regres. Cand spunem despre cineva ca a coborat, avem in vedere ca mai intai a ocupat o pozitie superioara, iar acum se afla pe o treapta inferioara. Pogorarea nu mai lasa loc unor astfel de interpretari, pentru ca cel care se pogoara nu pierde inaltimea la care se afla. Ramane in cer, dar Se pogoara pentru a ne ridica si pe noi acolo unde este El.
Credinciosii care participa in Duminica Rusaliilor la Sfanta Liturghie primesc ramuri binecuvantate de nuc sau tei, ramuri care simbolizeaza limbile ca de foc prin care s-a aratat harul Duhului Sfant lucrator in ucenicii lui Hristos, trimisi de El sa binevesteasca Evanghelia Sa in limbi diferite, la toate neamurile.
Duminica, imediat dupa Sfanta Liturghie, se oficiaza si Vecernia Rusaliilor, in cadrul careia se rostesc sapte rugaciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfant.
Incepand cu aceasta zi, se rosteste rugaciunea "Imparate Ceresc", rugaciune care nu se spune in perioada de la Pasti pana la Rusalii.
In prima saptamana dupa Rusalii, miercuri si vineri este harti, urmandu-se aceeasi randuiala ca in Saptamana Luminata sau in prima saptamana dupa Nasterea Domnului.
Ziua de Rusalii reprezinta constituirea Bisericii intemeiata de Hristos si repunerea omului pe calea sfinteniei. Preferictul Patriarh Daniel, in una din predicile sale la acest praznic, a marturisit: "Intemeierea Bisericii s-a facut in etape. A inceput cu Intruparea Mantuitorului si s-a finalizat cu Pogorarea Duhului Sfant. Biserica are ca temelie si cap pe Hristos, Dumnezeu Omul care uneste intr-o singura persoana viata divina si viata umana. El Pregateste pe ucenici ca fiind conducatorii Bisericii si-i sfinteste in mai multe momente, dar deplina sfintire a ucenicilor este Pogorarea Sfantului Duh peste ei. Sfantul Simeon Tesaloniceanul spune ca i-a hirotonit diaconi cand i-a chemat la slujire, i-a hirotonit preoti cand le-a zis "Luati Duh Sfant: carora le veti ierta pacatele vor fi iertate" si acum ii hirotoneste episcopi in intelesul de plinatatea harului prin Pogorarea Duhului Sfant la Rusalii. Ceea ce insa se afla viata divino-umana intr-o singura persoana se extinde acum prin lucrarea Duhului Sfant in mai multe persoana intr-o Biserica. Deci, Hristos este Capul Bisericii, iar Biserica, Trupul Lui formata din toate persoanele care cred in Hristos, sunt botezate in numele Preasfintei Treimi si au o viata duhovniceasca primita de la Duhul Sfant in care ei cresc duhovniceste".
Pentru ca Pogorarea Duhului a avut loc la 50 de zile de la Invierea Mantuitorului, este cunoscuta si sub denumire de Cincizecime.
Sursa: CrestinOrtodox.ro