Dorin Tudoran si Stoian G. Bogdan, laureatii Premiilor Nationale de Poezie - Botosani, 15 ianuarie 2010!

Dorin Tudoran si Stoian G. Bogdan, laureatii Premiilor Nationale de Poezie - Botosani, 15 ianuarie 2010!
Cea de a 41-a editie a Zilelor Eminescu s-a consumat vineri seara, pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani, unde s-a desfasurat Gala decernarii Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia - editia a XIX-a, si Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Prima, editia a XII-a. 

Din pacate, manifestarea de la Botosani, care a marcat implinirea a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, nu s-a bucurat de prezenta ministrului Culturii, Kelemen Hunor, dar nici de cea a presedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, cel de-al doilea fiind fericit suplinit de vicepresedintele USR Varujan Vosganian, in timp ce ministrul a ales sa transmita un mesaj caruia i-a dat citire directorul Directiei pentru Cultura Botosani, Danut Hutu.

Spectacolul de gala a fost prezentat cu decenta si profesionalism, ca de altfel, in fiecare an, de actorul Marius Rogojinschi.

Pe scena a urcat mai intai castigatorul Premiului National de Poezie pentru debut - Opera Prima, in persoana tanarului poet Stoian G.Bogdan, care a fost prezentat de criticul Mircea A. Diaconu.

Stoian G.Bogdan a fost distins pentru cartea Chipurile, aparuta in anul 2009 la Ed. Cartea Românească.

Ceilalti nominalizati la aceasta categorie au fost: Marius Conkan – Soporia, Ed. Vinea; Gabriela Ivaşcu – Apocalipse, please, Ed. Vinea; Gabriela Mâncu – Număr scame, Ed. Vinea; Monica Stănilă – Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei, Ed. Charmides ninpress. Toate apărute în 2009.

Juriul care a decis acordarea premiului este format din Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache, Andrei Terian.

Stoian G.Stoian are 26 de ani si s-a nascut in Comanesti, judetul Bacau. A publicat in majoritatea revistelor literare importante, este un poet activ in lumea literara, implicat mai ales in proiectele tinerilor scriitori. Este de profesie avocat si a publicat.

Momentul culminant al manifestarii, si anume decernarea Premiului National de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia, a fost pregatit de primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, dar si de criticul Mircea Martin, cel care a facut si Laudatio laureatului, Dorin Tudoran.

Premiul a fost inmanat de castigatorul de anul trecut, Cristian Simionescu.

Nominalizati, alaturi de Dorin Tudoran, au mai fost Ion Mircea, Vasile Vlad, Nicolae Prelipceanu şi Dinu Flămând

Juriul care a avut responsabilitatea de a decide castigatorul a fost format din Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Al. Călinescu, Cornel Ungureanu.

Dorin Tudoran s-a nascut la 30 iunie 1945, la Timisoara. A absolvit in 1963 Liceul "Mihai Viteazul" din Bucuresti. Este licentiat al Facultatii de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti (1968).

Seara de gala, care a fost transmisa in direct pe internet, de www.live.botosani.ro, s-a terminat cu recitalul sustinut de Eusebiu Stefanescu si Maria Gheorghiu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autovehicul de 37.500 de lei furat din Italia, oprit la Rădăuți-Prut de polițiștii de frontieră!

astăzi, 13:30
31

S-a întâmplat în a doua zi de Paște, în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut - I.T.P.F. Iași.Acolo s-a prezentat pentru efectuarea f...

Ofertă la teatru de Zilele municipiului Botoșani: Un bilet plus unul gratuit la „Iubesc. Iubesc. Te iubesc!”

astăzi, 12:59
55

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 18:00, la Casa Tineretului, se va juca spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. ...

Cinci persoane, printre care și un copil de 8 ani, rănite într-un accident rutier în a treia zi de Paște! (foto)

astăzi, 12:20
944

Un accident rutier în urma căruia au rezultat cinci victime s-a produs, marți dimineață, pe raza localității Roșiori, din județul Suceava.Potrivit pompierilor care au ajuns la fața ...