DOLIU în teatrul românesc: Criticul de teatru și film Ștefan Oprea a trecut în veșnicie!

DOLIU în teatrul românesc: Criticul de teatru și film Ștefan Oprea a trecut în veșnicie!

Criticul de teatru și film Ștefan Oprea, un prieten deopotrivă al actorilor și al teatrului botoșănean, a trecut la cele veșnice. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din Iași:
 
Teatrul Național Iași regretă profund dispariția domnului Ștefan OPREA, critic și istoric de teatru și film, dramaturg și eseist. Prieten și apropiat al scenei ieșene, cu a cărei istorie modernă își sincronizează parcursul profesional, personalitate caldă, respectată și iubită deopotrivă, viața sa artistică a fost un model de pasiune trăită cu generozitatea celui care a garantat cu scrisul său memoria teatrului.

Ștefan Oprea s-a născut pe data de 26 septembrie 1932 în comuna Coarnele Caprei, județul Iaşi. A absolvit Facultatea de filologie - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” în 1956, devenind Doctor în litere ( Magna cum laude) al aceleiași universități. 

Debut literar în 1957 cu teatru scurt („Inima de ginere”) în „Iasul literar”.
Secretar general de redacţie, redactor şef adj., publicist comentator la revista „Cronica“ (1966-1996), redactor-şef la revista „Dacia literară“ (1996-2004), redactor-şef adj. la revista „Cronica veche“ (din 2011), profesor la Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu“ (1991-2009). Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii teatrale (UNITER), al Uniunii cineaștilor (UCIN) și al Asociației internaționale a criticilor de teatru (AICT).

Colaborator la numeroase publicații de specialitate : „Convorbiri literare“, „Teatrul“, „Scena“, „Scena şi ecranul“, „Teatrul azi“, „Cinema“, „România literară“, „Contemporanul“, „Literatura şi Arta“ (Chişinău), „Lumina“ (Pancevo), „Scriptor“, „Ateneu“, „Vitralii“ ş.a.

Ștefan Oprea este autorul a numeroase volume de critică şi istorie teatrală: „Martor al Thaliei“, „Din fotoliul 13“, „Chipuri şi măşti“, „Căruţa lui Thespis“, „Eminescu, omul de teatru“, „Pas la pas prin festivaluri“, „Prin teatre şi prin ani“, „Intersecţii teatrale“, „Măria Sa Teofil Vâlcu“, „Vârstele scenei“ I, II; de dramaturgie: „Balansoar pentru maimuţe“, „Căderea păsării de seară“, „Viaţa şi dragostea într-o vilă sti“l; de critică şi istorie cinematografică: „Statui de celuloid“, „Filmul – vocaţie şi rutină“, „Diorame cinematografice“, „Scriitorii şi filmul – o perspectivă cinematografică asupra literaturii române“, „Cartea Premiilor Oscar“, „Clipa şi durata“. 

Este laureat cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2012), Premiul AICT pentru critică teatrală, Premiul de excelenţă al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor, Premiul de excelenţă al Uniunii Scriitorilor din România (2012), Premiul „Opera omnia“ acordat de Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor (2012) ş.a. 

Distins cu Ordinul pentru merit (cultural) în grad de Cavaler (2002).


Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
284

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
319

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
197

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...