Doliu în lumea artistică din Botoșani, a plecat la cele veșnice un om ”rafinat și elegant” (Foto)

A fost pasionat de pictură, de artă, dar a fost și un profesor iubit de elevi, alături de care a stat o viață întreagă.

Doliu în lumea artistică din Botoșani, a plecat la cele veșnice un om ”rafinat și elegant” (Foto)

S-a stins din viață artistul Marcian Neamțu. Profesor de desen pentru generații întregi de elevi, a fost un artist dedicat culorii și frumuseții.

”A fost un om de o rară discreție, bonom, rafinat și elegant. I-a învățat pe copii că arta e o stare a fericirii”, a transmis Ana Coșereanu, muzeograf în cadrul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

Marcian Neamțu s-a născut pe 13 iunie 1938 în comuna Coţuşca, județul Botoșani. Pasionat de desen şi de pictură, în 1958 devine absolvent al Şcolii Medii de Artă Plastică din Iaşi, iar în anul 1964 finalizeză cursurile Institutului Pedagogic – Facultatea de Arte Plastice Iaşi, la clasa profesorului Costache Agafiţei. Începând din 1964 şi până în anul 2003, la pensionare, Marcian Neamțu a activat ca profesor de desen la Şcoala gimnazială nr. 7 din Botoşani.

De-a lungul carierei sale didactice, profesorul Marcian Neamțu a fost responsabil al Comisiei metodice a profesorilor de desen din judeţul Botoşani şi inspector de specialitate (desen) – 1969. A fost, de asemenea, unul dintre membrii fondatori ai Societăţii profesorilor de muzică şi desen din România şi preşedintele filialei acesteia pentru judeţul Botoşani (1971).

În perioada 1974-1984 a participat la expoziţii colective. În anul 1972 participă la expoziţia interjudeţeană a membrilor Societăţii profesorilor de muzică şi desen din România, expoziţie organizată la Casa Corpului Didactic Botoşani. Între anii 1981 și 1984 este colaborator la organizarea expoziţilor de la Casa Corpului Didactic Botoşani. În perioada 1971-1975 este prezent în Taberele de creaţie şi expoziţii la Năvodari (1971), la Constanţa (1973) şi la Mangalia (1975).

Lucrările lui Marcian Neamțu se află în colecţii particulare: Rusia, Germania, Italia, Spania, Israel. În anul 2015 a realizat la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani o expoziţie personală foarte apreciată de public.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
42

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
118

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
92

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...