Înainte de orice, cei care abuzează de formularea „ca și” ar trebui să știe că în limba română cacofonia nu este interzisă. Scriitorul Radu Paraschivescu explică de ce alăturarea celor două prepoziții „ca” și „și” este total nepotrivită:
„Ca şi” e un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte. O greşeală grosolană, care se propagă îngrijorător. Pe de altă parte, dacă ţinem morţiş să evităm o cacofonie, o putem face folosind în locul lui „ca” variante la fel de normale, cum ar fi „în calitate de” sau „pe post de”.
De ce nu se limitează oamenii la prepoziția „ca”?
Răspunsul la această întrebare este dat tot de lingvistul Paraschivescu. „Multor oameni li se pare că un simplu „ca” e insuficient şi trădează o anumită sărăcie de vocabular şi de mijloace de exprimare. În schimb, după logica şchioapă a aceloraşi oameni (mai cu seamă a vorbitorilor din Ardeal şi din Banat, unde s-a declanşat această manie), „ca şi” denotă, vezi Doamne, rafinament, pedanterie, eleganţă şi grijă pentru buna exprimare. În realitate, bineînţeles, lucrurile stau exact pe dos. „Ca” este varianta corectă, „ca şi” e o ţopenie lexicală şi nimic mai mult”, spune pentru digi24.ro scriitorul Radu Paraschivescu.
Cum evităm cacofoniile?
Conform lingviștilor, pentru a evita o cacofonie, metoda recomandată este reformularea frazei folosind sinonime ale cuvintelor care formează acele cacofonii. De exemplu: „DaCĂ CArtea îmi place, o voi cumpăra”. „Dacă romanul îmi place, îl voi cumpăra”.