De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!

Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a evita o cacofonie (asociație neplăcută de sunete).

De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!

   Foto: shtiu.ro

Înainte de orice, cei care abuzează de formularea „ca și” ar trebui să știe că în limba română cacofonia nu este interzisă. Scriitorul Radu Paraschivescu explică de ce alăturarea celor două prepoziții „ca” și „și” este total nepotrivită:

„Ca şi” e un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte. O greşeală grosolană, care se propagă îngrijorător. Pe de altă parte, dacă ţinem morţiş să evităm o cacofonie, o putem face folosind în locul lui „ca” variante la fel de normale, cum ar fi „în calitate de” sau „pe post de”.

De ce nu se limitează oamenii la prepoziția „ca”?

Răspunsul la această întrebare este dat tot de lingvistul Paraschivescu. „Multor oameni li se pare că un simplu „ca” e insuficient şi trădează o anumită sărăcie de vocabular şi de mijloace de exprimare. În schimb, după logica şchioapă a aceloraşi oameni (mai cu seamă a vorbitorilor din Ardeal şi din Banat, unde s-a declanşat această manie), „ca şi” denotă, vezi Doamne, rafinament, pedanterie, eleganţă şi grijă pentru buna exprimare. În realitate, bineînţeles, lucrurile stau exact pe dos. „Ca” este varianta corectă, „ca şi” e o ţopenie lexicală şi nimic mai mult”, spune pentru digi24.ro scriitorul Radu Paraschivescu.

Cum evităm cacofoniile?

Conform lingviștilor, pentru a evita o cacofonie, metoda recomandată este reformularea frazei folosind sinonime ale cuvintelor care formează acele cacofonii. De exemplu: „DaCĂ CArtea îmi place, o voi cumpăra”. „Dacă romanul îmi place, îl voi cumpăra”.

Află și când utilizăm în mod corect sintagma „ca și”...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Țara de sus, vatră de spiritualitate și cultură românească”: Simpozion regional și interjudețean la Dorohoi!

astăzi, 10:20

Joi, 20 februarie, a avut loc la Dorohoi, în incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob”, ediția a III-a a simpozionului „Țara de sus, vatră de sp...

Prognoza meteo 22 februarie: ger în toată țara. ANM instituie cod galben de fenomene meteo extreme!

astăzi, 09:40

Cerul va avea înnorări temporare în Carpații Meridionali și în zona subcarpatică a Olteniei, unde doar cu totul izolat vor fi posibile fulguieli. În restul teritoriului,...

Control la o societate comercială din Botoșani: Peste 30 de metri cubi de material lemnos confiscat de polițiști! (foto)

astăzi, 09:00

Astfel, în cadrul activităților au fost efectuate verificări la sediul unei societăți comerciale, din județul Botoșani, cu privire la respectarea normelor legale în domeniul circulat...