De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!

Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a evita o cacofonie (asociație neplăcută de sunete).

De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!

   Foto: shtiu.ro

Înainte de orice, cei care abuzează de formularea „ca și” ar trebui să știe că în limba română cacofonia nu este interzisă. Scriitorul Radu Paraschivescu explică de ce alăturarea celor două prepoziții „ca” și „și” este total nepotrivită:

„Ca şi” e un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte. O greşeală grosolană, care se propagă îngrijorător. Pe de altă parte, dacă ţinem morţiş să evităm o cacofonie, o putem face folosind în locul lui „ca” variante la fel de normale, cum ar fi „în calitate de” sau „pe post de”.

De ce nu se limitează oamenii la prepoziția „ca”?

Răspunsul la această întrebare este dat tot de lingvistul Paraschivescu. „Multor oameni li se pare că un simplu „ca” e insuficient şi trădează o anumită sărăcie de vocabular şi de mijloace de exprimare. În schimb, după logica şchioapă a aceloraşi oameni (mai cu seamă a vorbitorilor din Ardeal şi din Banat, unde s-a declanşat această manie), „ca şi” denotă, vezi Doamne, rafinament, pedanterie, eleganţă şi grijă pentru buna exprimare. În realitate, bineînţeles, lucrurile stau exact pe dos. „Ca” este varianta corectă, „ca şi” e o ţopenie lexicală şi nimic mai mult”, spune pentru digi24.ro scriitorul Radu Paraschivescu.

Cum evităm cacofoniile?

Conform lingviștilor, pentru a evita o cacofonie, metoda recomandată este reformularea frazei folosind sinonime ale cuvintelor care formează acele cacofonii. De exemplu: „DaCĂ CArtea îmi place, o voi cumpăra”. „Dacă romanul îmi place, îl voi cumpăra”.

Află și când utilizăm în mod corect sintagma „ca și”...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Te plimbi prin parc? Atenție la păsările ocrotite de lege. Ce facem cu un ciuf de pădure căzut din cuib! (Foto, Video)

astăzi, 11:26
77

În perioada primăverii, când puii de ciuf încep primele lecții de zbor, se întâmplă des ca aceștia să cadă pe pământ.Uneori se rănesc, astfel că este n...

Programul complet pentru Zilele Municipiului Botoșani, când urcă pe scenă Carla`s Dreams și Ștefan Bănică!

astăzi, 11:18
224

Deschiderea oficială a evenimentului are loc pe 9 mai, începând cu ora 18:00. Botoșănenii și nu doar se pot bucura de street food, parc de distracții și muzică în aer lib...

Au început pregătirile pentru a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari la Botoșani!

astăzi, 10:52
101

În perioada 10 – 12 mai, pe Pietonalul „Unirii” din Botoșani are loc cea de-a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari. Evenimentul este organizat de Centrul Jude...