Doliu în Cultură: S-a stins o distinsă profesoară cu origini botoșănene

Marina Mureșanu și doctorul Gabriel Ionescu anunță cu durere în suflet trecerea la cele veșnice, la Avignon, Franța, ”a iubitei noastre surori”.

O suferință de câteva luni a răpus-o pe distinsa profesoară. Ilinca Barthouil-Ionescu a fost profesor de limba și cultura română la Universitatea din Avignon. A urmat studiile Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere, secția franceză-română.

”A susținut teza de doctorat despre teatrul lui Camil Petrescu la INALCO Paris, sub conducerea cunoscutei profesoare și istoric Catherine Durandin. În 1963, s-a căsătorit cu Georges Barthouil, primul lector francez la universitatea din Iași după "dezghețul" stalinist”, a scris sora profesoarei Ilinca Barthouil-Ionescu.

Ilinca Barthouil-Ionescu a trăit în Franța și, periodic, în alte țări europene, dar a rămas profund atașată de România, unde revenea în fiecare an, adesea împreună cu cei doi copii, Ariane și Tanguy, care îi adorau pe bunici, Rica și Octavian Ionescu (născut la Vorniceni, județul Botoșani).

A fost critic și istoric literar, traducătoare apreciata. Împreună cu Georges Barthouil, poliglot, cunoscător perfect al limbii române, a tradus și publicat in Franța opere majore din literatura română. Pe tot parcursul carierei sale a desfășurat o activitate culturală intensă pentru promovarea relațiilor franco -române, organizând congrese, colocvii, spectacole, conferințe.

”A contribuit cu toată energia la dezvoltarea relațiilor dintre universitățile din Iași și Avignon. Toți cei care au cunoscut-o, la Iași sau la Avignon, îi păstrează o amintire luminoasă și pregnanta”.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biserica rectitorită la Hlipiceni de Arhim. Ciprian Grădinaru va fi sfințită sâmbătă

astăzi, 08:24

Sâmbătă va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Cat...

Iftime vorbește despre cele mai mari greșeli. ”Când am crezut în Croitoru!” / ”Toți au vrut să mor astă-vară cu fotbalul!”

astăzi, 07:45

Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, a fost invitatul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”. Omul de afaceri și viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani a vorbit d...

19 septembrie pe Știri Botoșani. Ziua în care Sala Polivalentă a primit un nume, Orban întâmpinat cu aplauze la Botoșani și primarul pleacă în America!

astăzi, 07:30

19 septembrie 2008 Sala Polivalentă Elisabeta Lipă Noua Sală Polivalentă ce va fi inaugurată la începutul lunii viitoare, va purta numele multiplei campioane olimpice Elisabeta Lipă....