Dezbatere despre regionalizare, lansare de carte cu doi botoșăneni-autori!

Astăzi, la Iași a avut loc lansarea cărții „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, semnată de trei autori, doi dintre ei fiind originari din Botoșani.

Dezbatere despre regionalizare, lansare de carte cu doi botoșăneni-autori!

   Foto: ziaruldeiasi.ro

Evenimentul a fost organizat la Iași de Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Editura Polirom, Primăria Municipiului Iaşi şi Muzeul Municipal „Regina Maria” Iaşi.

Dezbaterea despre regionalizare a cuprins și lansarea cărții „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, scrisă de specialiști în domeniu de la Universitatea "Al.I. Cuza".

Profesorul Ionel Muntele, de la Facultatea ieșeană de Geografie și Geologie, a făcut o prezentare a volumului, avertizând că regionalizarea - un proces de durată, care nu poate fi realizat peste noapte într-un stat caracterizat de un centralism excesiv încă de la înființarea lui - e cu totul altceva decât reforma administrativă, menită să facă aparatul guvernării locale mai eficient, dar pe alte criterii - cele birocratice. "Cetățenii nu sunt guvernați, ci mai degrabă ignorați", a arătat el.

Cine sunt autorii volumului

Alexandru L. Cohal, lingvist şi cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din cadrul Academiei Române - Filiala Iaşi, este un expert în socioantropologia migraţiei şi sociolingvistica migraţiei. A studiat filologia la Iaşi şi sociologia la Roma şi Pavia. De asemenea, deţine poziţia de vicepreşedinte în cadrul Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Dorin Dobrincu, originar din Darabani, județul Botoșani, este istoric şi cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, parte a Academiei Române - Filiala Iaşi. Domeniile sale principale de interes includ istoria politică, socială şi religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane şi istoria regională. Este membru fondator şi preşedinte al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

George Ţurcănaşu, de asemenea originar din Botoșani, este lector doctor la Departamentul de Geografie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi fost cercetător la ENS LSH Lyon, specializat în geografia teritoriilor, cartografie şi modele cantitative utilizate în domeniul geografiei. Este membru fondator al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Din cauza lipsei de medici, spitalul din Suceava a ajuns să trimită pacienți la Botoșani!

astăzi, 13:31

De la statutul de spital-vedetă în regiune, cu dotări la cele mai înalte standarde, specialiști foarte buni și disponibilitate 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, Spitalul Clinic de Urg...

Cernăuți: Placa memorială cu basorelieful lui Mihai Eminescu a fost demontată temporar

astăzi, 12:57

Placa memorială cu basorelieful poetului Mihai Eminescu, aflată pe fațada clădirii de pe strada Ivan Franko nr. 1 din Cernăuți (fosta clădire a Obergymnasiumului), a fost demontată temporar, p...

Informare Nova Apaserv: Două sate rămân, luni, fără apă. Se vor executa lucrări!

astăzi, 11:52

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că în data de luni, 14 aprilie 2025 se vor executa lucrări periodice de spălare și dezinfectare a rezervoarelor de apă potabilă din cadrul sist...