Descoperire remarcabilă în județul Botoșani. Memorialul Ipotești a identificat crucea de piatră a lui Vasile Eminovici

Un grup de la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, format din manager Ala Sainenco, șef serviciu Mihaela Anițului, consultant Liliana Grecu, a vizitat de câteva ori în toamna aceasta Călineștii lui Cuparencu, sat în care s-a născut tatăl lui Mihai Eminescu, Gheorghe Eminovici, și în care bunicul poetului, Vasile Iminovici (Eminovici) a fost dascăl.

În una dintre vizitele de documentare, grupul a descoperit,  în cimitirul vechi de lângă biserică în care s-au păstrat puține cruci, crucea de piatră a lui Vasile Eminovici, neidentificată până acum.

Semnele chirilice de pe cruce spun: „Aice odihnește robu lui Dumnezeu Vasilie Ieminovici, capelu (?), 1859”. Anul 1859 este, probabil, anul instalării crucii, căci Condica morților eparhiei Călineștii lui Cuparencu și Ienachi de la anul 1802 până la 1856 (consultată și de grupul de la Ipotești la Arhivele Statului Suceava) fixează clar data și anul morții lui Vasile Eminovici: 20 februarie 1844.

Crucea și mormântul lui Vasile Eminovici au fost căutate de mai multe ori, dar nu au fost găsite.

Astfel, pe 5 septembrie 1922, Vasile Gherasim vizita Călineștii-lui-Cuparencu, urmând îndemnul directorului liceului din Coțmani, Leonida Bodnărescu, în speranța de a afla „lucruri noi, de vreo importanță oarecare pentru biografia poetului”.

La Călinești, „doamna Cilievici”, cumnata părintelui Furtună, la care se oprise Vasile Gherasim, îi spusese că „părintele arhimandrit Ștefanelli din Suceava, care pe vremuri fusese paroh în Călinești, i-a arătat odată în cimitirul din Călinești mormântul unui Eminovici” (V. Gherasim, Mihai Eminescu).

Vasile Gherasim scrie: „Stăturăm printre pietrele de cimitir mai mult de o oră, căutând mormântul vreunui Eminovici. De astă dată truda noastră a fost fără nici un succes. Pe multe dintre pietrele de mormânt, mai vechi crescuse mușchi care mânca contururile slovelor săpate cu dalta. Ploaia, zăpada, lovite de vânt asupra lespezii nisipoase îndepărtă legăturile dintre cuvânt și cuvânt, dintre semn și semn. Ne-am încredințat  că nu e cu putință să prindem de acolo vreun înțeles. Mormintele mai noi și mai bine conservate nu ne vorbeau nimic despre familia Eminovici. Ne-am hotărât să ieșim din cimitir” (V. Gherasim, Mihai Eminescu, p. 109).

Peste locul înmormântării lui Vasile Eminovici s-a așternut astfel tăcerea.

Peste aproape 100 de ani, locul înmormântării dascălului din Călinești a fost descoperit. Așa cum în arealul de la Ipotești pot fi văzute atât casa copilăriei lui Eminescu și mormintele părinților săi, în Călineștii lui Cuparencu, în apropierea casei reconstituite a bunicilor poetului, în curtea bisericii în care a slujit dascălul Vasile Eminovici, poate fi văzută crucea de piatră, dovada înhumării lui aici.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

2 mai: Angajații din România care lucrează în sectorul privat nu beneficiază de „cadoul” făcut de Guvernul Ciolacu

astăzi, 10:06

Vineri, 10 ianuarie, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat un proiect de Hotărâre de Guvern în care se prevede introducerea unei noi zile libere în 2025. De „bonus&rdquo...

Vacanța elevilor din februarie 2025 durează 7 zile. Când începe și când se termină, în funcție de județ!!

astăzi, 09:41

În luna februarie 2025, elevii din România vor beneficia de o săptămână de vacanță, dar perioada acestora nu va fi uniformă la nivel național. Fiecare inspectorat județean a ...

Cum a reușit o botoșăneancă să dezvolte o afacere de succes în Londra: „Am plecat de acasă doar cu o mașină de cusut”!

astăzi, 09:10

O româncă stabilită în Anglia, Ana Afloarei, a reușit să dezvolte o afacere de succes în Londra. Croitoreasă de meserie, moldoveanca are propriul ei atelier, unde coase costume ...