Debut de stagiune la Teatrul Mihai Eminescu Botosani

Spectacolul trebuie sa mearga mai departe! Aceasta pare sa fie deviza sub care debuteaza la Teatrul Mihai Eminescu Botosani stagiunea 2011-2012.

Sub presiunea crizei financiare, dublata de cea a plecarii de pe scena botosaneana a nu mai putin de 4 actori (Eduard Sandu, Ovidiu Ivan, Ciprian Tabacaru si Ana Maria Cazacu), institutia de cultura s-a izbit in aceasta toamna de un fapt cu totul nefiresc: nu se mai pot juca spectacolele din repertoriu, inlocuirile necesitand castinguri, noi repetitii si, posibil, alte viziuni regizorale. (Vezi: Patru actori au parasit scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani)

Cu toate acestea, "spectacolul trebuie sa mearga mai departe", astfel ca Zilele Teatrului Eminescu, programate a avea loc la jumatatea lunii octombrie, vor inregistra doua premiere, spectacolele fiind regizate de Ion Sapdaru si Ion Cibotaru.

Primul spectacol, in regia lui Ion Sapdaru, are la baza piesa "Cu limba de moarte", de Gellu Dorian.

"Intentia Teatrului Mihai Eminescu este extrem de laudabila. Ma bucur ca am ajuns la o formula acceptabila de a face o piesa de Gellu Dorian, un cunoscut om de cultura din Botosani, un sufletist si un sustinator al Teatrului Mihai Eminescu. Este o piesa din volumul "Catavencii", un eseu despre ce inseamna celebritatea si corvoada celebritatii, si acea invidie a celor din jur ce se concretizeaza si cu un asasinat", a precizat regizorul Ion Sapdaru.

Din distributie fac parte actorii Volin Costin, Ioan Cretescu, Lidia Uja si Bogdan Muncaciu. Spectacolul va avea loc la sala Atelier.  

O surpriza... anuntata!

De altfel, regizorul Ion Sapdaru a mentionat faptul ca spectacolul "Cu limba de moarte" se vrea a fi si un cadou oferit scriitorului botosanean cu prilejul aniversarii zilei sale de nastere (13 octombrie). Surpriza (divulgata totusi in cadrul unei conferinte de presa) pare sa il fi luat prin surprindere pe autor, dupa cum reiese si din scurtul interviu cu Gellu Dorian:

-Domnule Gellu Dorian, este prima piesa de teatru semnată de dumneavoastră care se joaca pe scena unui teatru profesionist?

-O piesă de teatru semnată de mine, dar pentru copii şi teatru de marionete - Vis de Crăciun -, s-a jucat în 1993 pe scena Teatrului "Vasilache" din Botoşani. In ce priveşte montarea unei piese de teatru semnată de mine, da, este pentru prima dată cînd se montează aşa ceva. Nu am avut în mod insistent această preocupare, de-a mă lupta pentru montarea pieselor mele de teatru. Şi asta dacă este aşa, pentru că eu personal am aflat doar colateral, nu în mod oficial, că mi se pregăteşte o surpriză pe scena teatrului botoşănean. Nu am primit nimic oficial de la teatru. O piesă de-a mea, "Caţavencii", a mai fost trecută în repertoriul Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani, de vreo trei ori, însă nu s-a ajuns pînă acolo să se şi monteze. În fine, dacă s-a ţinut deja şi o conferinţă de presă - autorul fiind acasă, cum se spune!, dar nu a fost invitat la o astfel de conferinţă - asta înseamnă că, într-adevăr, se va monta, dar în mare taină. Despre ce piesă este vorba?

- Despre piesa de teatru într-un act "Cu limbă de moarte", publicată în urmă cu 10 ani în volumul "Catavencii". Cum a fost primită cartea şi implicit piesa de critica de specialitate?

- La vremea apariţiei ei, în 2001, a fost primită suficient de bine de critică. S-au scris peste zece cronici favorabile despre ea. Cartea a fost nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor din România. A primit Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, pentru cartea de teatru pe anul 2001.

- Propunerea a venit din partea conducerii Teatrului "Mihai Eminescu" Botoşani. Ce inseamna aceasta experienta care cuprinde, iata, un nume important al teatrului romanesc - Ion Sapdaru?

- Ceva auzisem, că Ion Sapdaru se va ocupa de o astfel de montare. Cum am spus, nu ştiam pînă la a-mi divulga dumneavoastră, ce piesă de teatru va fi montată. Că se ocupă de aşa ceva regizorul Ion Sapdaru, un adevărat om de teatru, bun actor şi de film, cred că va reuşi să scoată ceva din cele cîteva pagini cîte are piesa, o jucărie de altfel, scrisă mai mult pentru exemplificare de text într-un act, de teatru scurt, aşa cum mi-am propus în cartea Caţavencii, care cuprinde opt piese de teatru şi tot atîtea modalităţi de a scrie teatru. E în sine, deci, un experiment. Că propunerea vine din partea conducerii teatrului botoşănean, asta vine, probabil, ca o reparaţie la faptul că am fost îndelung amînat cu piesa Caţavencii, care rămîne în continuare oferta mea pentru teatrul botoşănean. Peste trei săptămâni îmi apare a doua carte de teatru - Confort Freud - la Editura Timpul din Iaşi, care cuprinde 6 piese de teatru scrise în intervalul 1980 - 2008. Dacă aş afla cînd este premiera, aş putea lansa şi această carte atunci.


Un spectacol... "Ca pe timpul lui Papura Voda"

Cel de-al doilea spectacol care se va monta pe scena Teatrului Mihai Eminescu este "Ca pe timpul lui Papura Voda", un spectacol care va aduce pe scena "restul actorilor pe care nu i-a luat Ion Sapdaru", dupa cum a glumit regizorul Ion Cibotaru.

Spectacolul, "o comedie grotesca dupa Sanziana si Pepelea", de Vasile Alecsandri, va avea premiera pe scena mare a Teatrului.

La inceput de toamna, invitatie la Gradina de Vara!

Pana la cele doua premiere, Teatrul Mihai Eminescu invita botosanenii la Gradina de vara, unde continua seria spectacolelor in aer liber.

Astfel, la sfarsitul acestei saptamani, sambata si duminica, de la ora 19.30, Atelierul de Teatru al Colegiului National Mihai Eminescu Botosani va prezenta spectacolele "Jocul de-a vacanta", de Mihai Sebastian, si "Reteta dragostei", de Sabina Balan, regia fiind semnata de Lenus Teodora Moraru si Gelu Risca.


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...

Accident grav într-o comună din Botoșani, patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 09:08

Patru persoane, cu vârste între 59 și 66 de ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă dimineață, în localitatea Blândești. &...