Dansul, metaforă a cuvintelor nespuse. Andrei Tcaciuc, botoșăneanul ”zburător” care îmblânzește cotidianul! (Foto)

Un spectacol de mișcare și muzică generator de emoție, o formă artistică de comunicare cu ceilalți, de exprimare a unor trăiri, sentimente, prin ceea ce se numește dans contemporan.

Spectacolul coregrafic „Rush”, realizat de botoșăneanul Andrei Tcaciuc în cadrul proiectului „Studio deschis”, a reunit pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași o mulțime de privitori, tineri și mai puțin tineri, care au urmărit fascinați dansul celor doi coregrafi (Andrada Costin și Andrei Tcaciuc).

Ca simplu spectator privești puțin superficial, în general spectacolele în aer liber sunt lipsite de rigorile impuse, atât artiștilor, cât și spectatorilor, într-o sală de spectacole. Privitorul este captivat de ceea ce vede și aude, neîncercând să ajungă la sens, la mesajul pe care artistul dorește să-l transmită. Are impresia că ceea ce vede poate fi făcut de oricine are o oarecare mobilitate și constituție fizică. În realitate, însă, artiștii au în spate multe ore de pregătire pentru a reuși sincronizarea mișcărilor atunci când sunt un grup, pentru a alege fondul sonor adecvat, dar și noțiuni de gimnastică artistică și balet.



Andrada Costin și Andrei Tcaciuc au ilustrat clipe de viață cotidiană, cu zbuciumul ei, cu momentele de liniște și regăsire de sine, cu acel împreună pe care îl căutăm, iar locul inspirat ales a facilitat publicului decodificarea mesajului. Regie sau nu, la momentul apariției soarelui postura și fizionomia dansatorilor s-a schimbat, poate un semn al păcii interioare, al unei bucurii sesizată doar dacă privirea publicului era fixată pe chipul lor.

Avantajul dansului contemporan este că poate fi practicat în spații neconvenționale, ajungând astfel în inima comunității, că nu impune o vestimentație anume și cel mai important, pentru dansatori, este posibilitatea exprimării libertății spiritului într-un mod nuanțat, metaforic, frumos. Un fel de art-terapie pentru toți.

Dansatorul zburător

Coregraf și performer botoșănean de origine ucraineană, Andrei Tcaciuc a urmat cursurile programului Coregrafie din cadrul Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași (2021-2024). În prezent își desăvârșește parcursul studiilor ca masterand la programul Creație Coregrafică din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București.

A fost implicat în spectacole de dans și teatru, atât ca interpret, cât și în calitate de coregraf: ”Povestiri din pământ și hârtie” (2024), ”Bun venit în lumea proștilor” (2023), regia Octavian Jighirgiu, ”Sin/Seen” (2022) - coregrafie și regie alături de Gabriel Scalschi, ”Hamlet” (2022) și ”Rabdă Inima” (2019), coregrafii realizate de Gabriel Scalschi, ”Psyche” (2022), coregrafia Georgiana Dimitrescu, ”OCDiary” (2023), coregrafia Beatrice Volbea.

Andrei Tcaciuc este specializat în dans contemporan și dans ucrainean, remarcându-se prin versatilitate și creativitate în interpretările sale scenice.

Spune că „dansul contemporan are un viitor foarte frumos” și că există certitudinea că așa va fi. Dincolo de lumea virtuală există cea reală, frumoasă, vie, sinceră, plăcută, în care mișcarea, dansul vor fi mereu hrana spirituală a majorității. O evadare în lumea artei face bine oricui, oricând.



Dacă se ivește ocazia, fiți spectatori la un moment coregrafic de dans contemporan! Nu veți regreta!
Coregrafie: Andrei Tcaciuc
Muzica: Stanislav Robert
Dansează: Andrada Costin, Andrei Tcaciuc

(Carmen Mandache)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum devin adolescenții carne de tun pentru Tik-Tok. Medic din Botoșani: ”S-a ajuns mai departe, inclusiv la sinucidere!”

astăzi, 08:19

Partea întunecată a internetului se joacă cu mintea și sănătatea copiilor din generația alpha. Influențați de ceea ce văd pe rețelele sociale aceștia fac tot soiul de provocări stupi...

În România: Ucrainean căzut în prăpastie, ținut în viață de pisica lui!

astăzi, 07:50

Un ucrainean de 28 de ani, împreună cu doi prieteni, a căzut într-o prăpastie din Munții Maramureșului cu o adâncime de aproape 400 de metri și o pantă de 50%. Operațiunea...

Miculescu acuză, după victoria de pe Arena Naţională: ”Am vrut să arătăm că terenul de la Botoşani a fost prost”

astăzi, 07:30

FCSB a învins-o, pe teren propriu, pe Botoşani, scor 2-1, in etapa a 19-a a Superligii României. Golurile au fost marcate de Bîrligea (12) şi David Miculescu (57) pentru FCSB, &...