Concursul de creații literare „Sfinții Închisorilor”, și-a desemnat câștigătorii din acest an.
Organizat de Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” și Asociația „Scut Botoșănean”, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „A. T. Laurian”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani și Muzeul Județean Botoșani, concursul a avut ca scop atragerea unui număr cât mai mare de elevi din școlile și liceele din municipiul Botoșani pentru a face cunoscută istoria recentă a României dar și de a dezvolta un simț al apartenenței față de aces neam.
În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, organizatorii concursului au fost nevoiți să întrerupă desfășurarea secțiunii Arte plastice a concursului, continuând doar cu desfășurarea secțiunii de Eseuri și Poezie.
„În primul rând, vreau să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am reușit să organizăm și în acest an concursul cu tema ”Sfinții Închisorilor”, chiar dacă am fost nevoiți să ne rezumăm doar la secțiunea de eseuri și poezie.
Și cum Dumnezeu lucrează prin oameni, țin să le mulțumesc în mod deosebit profesorilor care s-au implicat în promovarea și organizarea concursului. Le mulțumesc și membrilor juriului care au judecat impartial și în spiritul concursului. Fără coordonarea lor, această ediție atipică ar fi fost mult mai săracă în roade.
Iar roadele au fost în acest an foarte bogate, lucrările primite demonstrând o atentă cercetare a literaturii despre martirii din închisorile comuniste. Concurenții, în ciuda vîrstei fragede – sau tocmai în virtutea acesteia –, au surprins aspecte până acum prea puțin explorate ale fenomenului concentraționar comunist.
Am citit lucrări de o dureroasă sensibilitate, lucrări care trădează o profunzime deosebită a spiritului și o curățenie sufletească specifică vârstei.
Cred cu tărie că toți copiii care au participat la concurs sunt câștigători. Pentru că ceea ce au câștigat ei nu este o comoară din lumea aceasta, pe care furii să o poată lua; câștigul lor este infinit mai mare, este cunoașterea adevărului care îi va aduce cu un pas mai aproape de libertate.
Iar pentru vremurile pe care le trăim, în care Istoria este pe cale să dispară, contopită într-o masă amorfă de materii, căutarea și aflarea adevărului istoric devin virtuți existențiale.
Citind lucrările tinerilor participanți la concurs putem spune că există speranță pentru un viitor în care adevărul să triumfe”, a declarat Bogdan Cărăușu, președintele Asociației „Scut Botoșănean”
O parte dintre câștigătorii concursului, premiați de organizatori:
Secțiunea Eseu
„Lumina din întunericul celulelor” – premiul I
„Între suferință și credință” - premiul II
„Sfinții închisorilor”, cu motto: „Să nu ne răzbunați, dar să nu ne uitați!” - premiul III
„Sfinții închisorilor27” – premiul special al juriului
„Istorie 2019 - De la supliciu la mântuire” - mențiune
„Lumânarea închisorilor comuniste” – mențiune
„Un mărturisitor din închisorile comuniste…” - mențiune
„Teologia – cel mai mare păcat în vremea comunismului” – mențiune
„Sfinții închisorilor” (Bibliografie Doxologia.ro) - mențiune
„Ce m-a determinat...” – mențiune
„Acatistul Sfinților Mărturisitori din temnițele comuniste” – premiul juriului pentru originalitate
Secțiunea Poezie
„Imn lui Valeriu Gafencu” – mențiune
Grupaj de poezii (”Deschideți ușa temniței”; ”Pe Golgota românească”; ”Avva Iustin”; ”Priveghere”) – mențiune
„Deținuții” – mențiune
„Drum către cer” – mențiune
„Elogiul celor drepți” – mențiune
„Ploaie de sânge sfânt” - mențiune
„Fulgi de sânge și iubire” – mențiune