Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoșani, o seară de nai și trompetă și un "director de suflet"! FOTO, VIDEO

Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoșani, o seară de nai și trompetă și un "director de suflet"! FOTO, VIDEO

   Ionut Tabultoc

Un dirijor cu inimă mare, o orchestră de înaltă È›inută artistică, un naist de vorbire È™i auzire în toată lumea, o trompetă de acasă È™i o apariÈ›ie de la Vocea României. Un concert căruia publicul numeros i-a dăruit cu generozitate aplauze È™i sincere aprecieri.

Tradiționalul Concert de divertisment al Filarmonicii Botoșani, dedicat sărbătorii Crăciunului, a avut loc duminică seara, programul fiind cel obișnuit unor astfel de evenimente: pagini orchestrale de largă popularitate, muzică din filme, muzică pop, rock, transcripţii.

La pupitrul dirijoral s-a aflat Ilarion Ionescu-GalaÈ›i, invitaÈ›ii serii fiind naistul Nicolae VoiculeÈ› È™i trompetistul Mirel Manea, cel din urmă venind pe scenă cu o invitată-surpriză, spectatorii recunoscând în tânăra elegantă pe Mădălina Omania (care a evoluat în urmă cu ceva timp pe scena de la Vocea României).

Impresionante (È™i pe alocuri înduioșătoare) cuvintele pe care ilustrul dirijor le-a rostit la începutul concertului, cuvinte dedicate orchestrei È™i muzicienilor invitaÈ›i, dar È™i publicului din BotoÈ™ani.

"Sunt onorat să concertez în faÈ›a dumneavoastră alături de distinÈ™ii mei colegi, orchestra pe care o cunosc de cel puÈ›in 50 de ani È™i pentru care am o deosebită afecÈ›iune, ca È™i pentru publicul din acest minunat oraÈ™. În această seară vor evolua doi distinÈ™i muzicieni, È™i anume trompetistul Mirel Manea, un muzician de o excepÈ›ională valoare, È™i marele naist Nicolae VoiculeÈ›, cel care a dus reputaÈ›ia acestui instrument pe toate meridianele lumii. Vă rog să iubiÈ›i în continuare această orchestră, e unul dintre tezaurele acestei țări", a încheiat dirijorul Ilarion Ionescu-GalaÈ›i.

Publicul a fost purtat apoi în mirifica atmosferă a Crăciunului, orchestra interpretând A Christmas Festival (de Leroy Anderson).

Naiul lui Nicolae VoiculeÈ› a răsunat apoi în tremur de rugăciune, compoziÈ›ia lui Franz Schubert, Ave Maria, impresionând prin expresivitatea interpretării, la fel È™i sugestivul Adagio al lui Tomaso Albinoni, care a beneficiat de vioara concert-maestrului Gheorghe Petrescu, împreună cu naiul, completând strălucit o muzică ce îÈ™i merită renumele.

Naistul Nicolae VoiculeÈ› a fost atracÈ›ia serii, demnul urmaÈ™ al lui Nicolae Zamfir dovedind o extraordinară forță artistică, dar È™i o atitudine profesionistă față de publicul său. Deseori, naiul a fost susÈ›inut de trompetă, care la rândul ei a primit alături È™oapta delicată a naiului.

Și trompeta lui Mirel Manea s-a bucurat de aplauzele publicului, artistul reuÈ™ind să transmită cu generozitate starea de bucurie sau de profundă melancolie a compoziÈ›iilor interpretate, de la Hora staccato (GrigoraÅŸ Dinicu) la My Way (cunoscuta melodie a lui Claude François-Paul Anka) sau Cielito lindo (Quirino Mendoza y Cortes), aranjamente muzicale purtând semnătura violonistului Constantin Panaite, instrumentist care, de altfel, s-a bucurat de aprecierea publică a dirijorului: "Un muzician extraordinar È™i un coleg de mare calitate. Îi mulÈ›umesc foarte mult că am avut onoarea să lucrez cu el", a spus Ilarion Ionescu-Galati.

In partea a doua, Mirel Manea a oferit surpriza serii, acesta invitând-o pe scenă, pentru piesa MociriÈ›a cu trifoi (cântec popular) pe Mădălina Omania, celor doi alăturându-li-se È™i Nicolae VoiculeÈ›, cu al său nai.

Concertul a mai cuprins paginile muzicale cunoscute din Josef Strauss: Polca Feuerfest (Polca fierarului) sau Polca Cucul, de Johann Strauss, dar È™i Valsull imperial al acestuia din urma. Nu a lipsit, în final, Dmitri Åžostakovici, cu Valsul II din Suita pentru orchestră de estradă.   

Bisul concertului a fost din nou unul de excepție: Deschide ușa, creștine, cu naiul lui Nicolae Voiculeț, trompeta lui Mirel Manea si vocea Mădălinei Omania.

Ca de fiecare dată, momentele de suflet ale serii au fost oferite de Ilarion Ionescu-GalaÈ›i, dirijorul fiind, pe întreaga durată a concertului, un fidel susÈ›inător al artiÈ™tilor de pe scenă, al orchestrei în special. De altfel, pentru două ore, se poate spune că Orchestra Filarmonicii BotoÈ™ani a avut un director de suflet: Ilarion Ionescu-GalaÈ›i!

Ilarion Ionescu-GalaÈ›i a păstrat tradiÈ›ia ultimilor ani, când valsul de final devenea un adevărat spectacol, ilustrul dirijor invitând de fiecare dată pe cineva din public, pentru a valsa pe scenă. De această dată, surpriza a fost una care a stârnit zâmbete, ropote de aplauze, dar È™i emoÈ›ii pe măsură. Dirijorul a valsat pe scenă cu un bebeluÈ™ de doar câteva luni, un copilaÈ™ pe care părinÈ›ii în È›inuseră pe braÈ›e, în primul rând de scaune, pe întreg parcursul concertului.

Ca de fiecare dată la astfel de evenimente, oficialitățile au lipsit, concertul fiind urmărit doar în prima parte de câÈ›iva oameni politici, printre ei parlamentarul liberal Viorel GrigoraÈ™ sau fostul viceprimar Viorel Iliuță, precum È™i parlamentarul social-democrat Mihai Baltă. 

Florentina Toniță
Foto Ionuț Tăbultoc





















 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România, prima țară din UE care va achiziționa sistemul antiaerian Iron Dome. MApN a semnat acordul de 2 miliarde euro cu compania israeliană Rafael!

Monday, 21 July 2025

România a semnat pe 18 iulie 2025, acordul-cadru privind achiziÈ›ionarea de sisteme de apărare antiaeriană similare cu Iron Dome de la compania israeliană Rafael, a anunÈ›at Ministerul ApărÄ...

Cutremur în sistemul de sănătate: Lovitură puternică împotriva practicilor din clinicile private!

Monday, 21 July 2025

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete , a afirmat că vor fi luate măsuri în cazul în care spitalele private transferă pacienÈ›i la unităţi din sistemul public, pentru ...

Botoșănean amendat după ce a făcut grătar pe spațiul verde!

Monday, 21 July 2025

În data de 18.07.2025, poliÈ›iÈ™tii locali au desfășurat activități pentru identificarea persoanelor care săvârÈ™esc fapte ilicite ÅŸi luarea măsurilor legale pentru combaterea ÅŸi p...