Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoșani, o seară de nai și trompetă și un "director de suflet"! FOTO, VIDEO

Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoșani, o seară de nai și trompetă și un "director de suflet"! FOTO, VIDEO

   Ionut Tabultoc

Un dirijor cu inimă mare, o orchestră de înaltă ținută artistică, un naist de vorbire și auzire în toată lumea, o trompetă de acasă și o apariție de la Vocea României. Un concert căruia publicul numeros i-a dăruit cu generozitate aplauze și sincere aprecieri.

Tradiționalul Concert de divertisment al Filarmonicii Botoșani, dedicat sărbătorii Crăciunului, a avut loc duminică seara, programul fiind cel obișnuit unor astfel de evenimente: pagini orchestrale de largă popularitate, muzică din filme, muzică pop, rock, transcripţii.

La pupitrul dirijoral s-a aflat Ilarion Ionescu-Galați, invitații serii fiind naistul Nicolae Voiculeț și trompetistul Mirel Manea, cel din urmă venind pe scenă cu o invitată-surpriză, spectatorii recunoscând în tânăra elegantă pe Mădălina Omania (care a evoluat în urmă cu ceva timp pe scena de la Vocea României).

Impresionante (și pe alocuri înduioșătoare) cuvintele pe care ilustrul dirijor le-a rostit la începutul concertului, cuvinte dedicate orchestrei și muzicienilor invitați, dar și publicului din Botoșani.

"Sunt onorat să concertez în fața dumneavoastră alături de distinșii mei colegi, orchestra pe care o cunosc de cel puțin 50 de ani și pentru care am o deosebită afecțiune, ca și pentru publicul din acest minunat oraș. În această seară vor evolua doi distinși muzicieni, și anume trompetistul Mirel Manea, un muzician de o excepțională valoare, și marele naist Nicolae Voiculeț, cel care a dus reputația acestui instrument pe toate meridianele lumii. Vă rog să iubiți în continuare această orchestră, e unul dintre tezaurele acestei țări", a încheiat dirijorul Ilarion Ionescu-Galați.

Publicul a fost purtat apoi în mirifica atmosferă a Crăciunului, orchestra interpretând A Christmas Festival (de Leroy Anderson).

Naiul lui Nicolae Voiculeț a răsunat apoi în tremur de rugăciune, compoziția lui Franz Schubert, Ave Maria, impresionând prin expresivitatea interpretării, la fel și sugestivul Adagio al lui Tomaso Albinoni, care a beneficiat de vioara concert-maestrului Gheorghe Petrescu, împreună cu naiul, completând strălucit o muzică ce își merită renumele.

Naistul Nicolae Voiculeț a fost atracția serii, demnul urmaș al lui Nicolae Zamfir dovedind o extraordinară forță artistică, dar și o atitudine profesionistă față de publicul său. Deseori, naiul a fost susținut de trompetă, care la rândul ei a primit alături șoapta delicată a naiului.

Și trompeta lui Mirel Manea s-a bucurat de aplauzele publicului, artistul reușind să transmită cu generozitate starea de bucurie sau de profundă melancolie a compozițiilor interpretate, de la Hora staccato (Grigoraş Dinicu) la My Way (cunoscuta melodie a lui Claude François-Paul Anka) sau Cielito lindo (Quirino Mendoza y Cortes), aranjamente muzicale purtând semnătura violonistului Constantin Panaite, instrumentist care, de altfel, s-a bucurat de aprecierea publică a dirijorului: "Un muzician extraordinar și un coleg de mare calitate. Îi mulțumesc foarte mult că am avut onoarea să lucrez cu el", a spus Ilarion Ionescu-Galati.

In partea a doua, Mirel Manea a oferit surpriza serii, acesta invitând-o pe scenă, pentru piesa Mocirița cu trifoi (cântec popular) pe Mădălina Omania, celor doi alăturându-li-se și Nicolae Voiculeț, cu al său nai.

Concertul a mai cuprins paginile muzicale cunoscute din Josef Strauss: Polca Feuerfest (Polca fierarului) sau Polca Cucul, de Johann Strauss, dar și Valsull imperial al acestuia din urma. Nu a lipsit, în final, Dmitri Şostakovici, cu Valsul II din Suita pentru orchestră de estradă.   

Bisul concertului a fost din nou unul de excepție: Deschide ușa, creștine, cu naiul lui Nicolae Voiculeț, trompeta lui Mirel Manea si vocea Mădălinei Omania.

Ca de fiecare dată, momentele de suflet ale serii au fost oferite de Ilarion Ionescu-Galați, dirijorul fiind, pe întreaga durată a concertului, un fidel susținător al artiștilor de pe scenă, al orchestrei în special. De altfel, pentru două ore, se poate spune că Orchestra Filarmonicii Botoșani a avut un director de suflet: Ilarion Ionescu-Galați!

Ilarion Ionescu-Galați a păstrat tradiția ultimilor ani, când valsul de final devenea un adevărat spectacol, ilustrul dirijor invitând de fiecare dată pe cineva din public, pentru a valsa pe scenă. De această dată, surpriza a fost una care a stârnit zâmbete, ropote de aplauze, dar și emoții pe măsură. Dirijorul a valsat pe scenă cu un bebeluș de doar câteva luni, un copilaș pe care părinții în ținuseră pe brațe, în primul rând de scaune, pe întreg parcursul concertului.

Ca de fiecare dată la astfel de evenimente, oficialitățile au lipsit, concertul fiind urmărit doar în prima parte de câțiva oameni politici, printre ei parlamentarul liberal Viorel Grigoraș sau fostul viceprimar Viorel Iliuță, precum și parlamentarul social-democrat Mihai Baltă. 

Florentina Toniță
Foto Ionuț Tăbultoc





















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
41

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...

Floriile şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului

astăzi, 08:31
32

Astăzi se încheie perioada Postului Mare propriu-zis, însă postirea noastră nu se termină, ci creşte în asprime şi intensitate în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. P...

Botoșaniul a devenit centrul sportului școlar. ”Nu sunt doar competiții, sunt o celebrare a sportului!” (Foto)

astăzi, 08:23
108

Este vorba despre Olimpiada Națională a Sportului Școlar - Finala Campionatului Național de Cros Individual - fete - băieți, gimnaziu – liceu și de Finala Campionatului Național Școlar ...