Concertul de Anul Nou: Domnilor, respectati-va artistii!

Concertul de Anul Nou: Domnilor, respectati-va artistii!
Muzica buna, aplauze, sarbatoare la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botosani, eveniment care s-a bucurat de o audienta impresionanta, organizatorii fiind nevoiti sa aduca in sala scaune suplimentare pentru cei care nu au putut beneficia de bilete cu loc.

Invitatii din acest an, incepand cu dirijorul Cristian Sandu, alaturi de soprana Luiza Fatyol si tenorul Sorin Lupu, impreuna cu Orchestra Filarmonicii de Stat Botosani, au urmat un program specific concertelor de Anul Nou, cei trei fiind completati de evolutia a patru balerini de la Opera Romana din Iasi.

La eveniment, ca in fiecare an cu acest prilej, au participat si oficialitati botosanene, printre acestia numarandu-se prefectul Cristian Roman, vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Catalina Lupascu, viceprimarul Catalin Alexa, cei doi directori ai Teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei si Volinasi Costin, numerosi consilieri locali si judeteni, directori de institutii.

De la Johann Strauss la Giuseppe Verdi, Franz Lehar sau Giacomo Puccini, orchestra dirijata de Cristian Sandu a facut un periplu muzical condus discret de actrita Dana Bucataru, prezentatoarea concertului, cea care a avut rolul de a introduce publicul in atmosfera vremurilor trecute, cu magia valsurilor si fastuozitatea pe care acestea o transmit.


Avem artisti, nu avem conditii!

Din nefericire, oricata implicare ar dovedi artistii, oricata inaltime muzicala si talent ar aduce invitatii pe scena, sala Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani, institutie in care Filarmonica de Stat functioneaza de ani buni, diminueaza semnificativ eforturile organizatorilor de a oferi concerte de nivel national.

Cu o lumina redusa la un deranjant semi-obscur, ochiul spectatorului obosind, dupa o ora de spectacol, sa se concentreze pe chipul artistului, ramas intr-o zona "gri" care uniformizeaza si lipseste de stralucire momentul muzical, cu o acustica extrem de slaba in conditiile in care invitatii nu evolueaza la microfoane, orice eveniment al Filarmonicii pare din start sortit esecului.



Daca tenorul Sorin Lupu a izbandit cat de cat in lupta cu acustica salii, soprana Luiza Fatyol a fost in mod cert dezavantajata de conditiile in care s-a desfasurat concertul la Botosani, situatia fiind de-a dreptul suparatoare pentru spectatorii care au avut bilet la balcon.

Din fericire, organizatorii, impreuna cu invitatii, au salvat seara de 14 ianuarie cu un final de sarbatoare, luand prin surprindere publicul care – conform caietului-program si anuntului facut de actrita Dana Bucataru, luase cunostinta de sfarsitul concertului.


Nu s-au ridicat la renumele institutiei!


Un alt punct slab al serii a fost prezenta celor patru balerini care, din pacate, nu s-au ridicat la inaltimea institutiei pe care au reprezentat-o – Opera Romana din Iasi. Cu momente la limita improvizatiei, lipsite de sincronizare si cu costume fara stralucirea pe care o impunea importanta concertului, cei patru balerini au ramas la stadiul de momente de divertisment, fara sa adauge plusul de emotie pe care publicul il astepta.




Cine castiga, cine pierde?


Situatia salii in care activeaza orchestra Filarmonicii a fost semnalata de Stiri Botosani in mai multe randuri, existand promisiuni ca se va interveni pentru imbunatatirea conditiilor de concert. Din cele prezentate vineri seara, melomanii, dar si instrumentistii, nu par insa sa spere la ceva mai bun.

VEZI SI: Concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botosani: Lumina din sufletul artistului...



Asta in conditiile in care Filarmonica Botosani, care ani la rand a contribuit financiar la intretinerea sediilor in care a functionat – Casa Vernescu sau Teatrul Mihai Eminescu, este nevoita sa plateasca astazi Casei de Cultura a Sindicatelor, din banii municipalitatii careia i se subordoneaza, o chirie de 40 de milioane lei vechi, la care se adauga utilitatile.

Cu un sediu care sa necesite o cheltuiala mult mai mica, in care Filarmonica sa isi desfasoare repetitiile, si un concert saptamanal pe scena Teatrului Mihai Eminescu, in conditii net superioare celor oferite de CCS, publicul va avea de castigat, iar artistii vor evolua la adevarata lor valoare.


Cine are urechi de auzit?


Botosanenii au demonstrat vineri seara ca sunt dispusi sa cumpere bilet, sa aplaude, sa ramana alaturi de Filarmonica. Ramane ca administratia botosaneana sa acorde respectul cuvenit iubitorilor de muzica, dar si unei institutii care are meritul de a fi rezistat nu numai financiar, ci si ca organism cultural apreciat la nivel national si international.



Asadar, domnilor responsabili din conducerea municipiului si a judetului, doar respectandu-ne publicul vom oferi artistilor ceea ce merita! Pentru ca numai aplauzele, oricat de furtunoase ar fi, nu vor putea mistui mahnirea unei intregi orchestre!       


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2024

astăzi, 17:33
10

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul județean Botoșani informează că începând de astăzi, 09 mai 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii un...

BIZZ.CLUB Botoșani organizează workshop cu Zoltán Veres

astăzi, 16:07
43

Pe 22 mai, începând cu ora 08:45, BIZZ.CLUB Botoșani, organizează o întâlnire extraordinară la Hotel Rapsodia din Botoșani, dedicată atât membrilor, cât și no...

Un bărbat din Dorohoi își va petrece următorii cinci ani după gratii, care este motivul!

astăzi, 15:28
164

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 44 de ani, din municipiul Dorohoi, pe n...