Ana Blandiana: Este pacat ca Premiul National "Mihai Eminescu" nu se mai acorda in Biserica Uspenia!

Ana Blandiana: Este pacat ca Premiul National "Mihai Eminescu" nu se mai acorda in Biserica Uspenia!

 ANA BLANDIANA  

Consiliul Local Botosani a acordat, in cadrul sedintei extraordinare, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani poetului laureat al Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia.

La eveniment au participat primarul Catalin Flutur, alaturi de consilierii locali si un numar impresionant de invitati.

Astfel, dintre fostii laureati ai premiului care se acorda de 20 de ani la Botosani s-au aflat in sala Consiliului Local Ana Blandiana, Ilie Constantin, Adrian Popescu, Cristian Simionescu, Dorin Tudoran, dar si membri ai juriului, Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop, alaturi de membri ai juriului de acordare a Premiului National de Poezie "Opera Prima" - Mircea A. Diaconu si Vasile Spiridon. De asemenea, au participat la sedinta CL Dinu Flamand, laureatul din acest an al Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, precum si scriitorii George Vulturescu, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Liviu Pendefunda, Romulus Rusan, Calin Vlasie, Cassian Maria Spiridon, Nicolae Sava, Adrian Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Aurel Rau, Iulian Costache, Lucian Vasiliu, Dan Bogdan Hanu, Vasile Taratanu, Ioan C. Rogojanu, alaturi de scriitori botosaneni si alti oameni de cultura.

"Nu am mai participat niciodata la o sedinta de Consiliul Local, sunt efectiv emotionata, nu stiu daca peste tot suna asa, dar mi se pare impresionant. Imi face placere ca sunt aici, sunt mandra ca fac parte dintre premiantii Premiului National de Poezie. Fiind in primii ani, premiul nu isi stabilise intregul protocol si intreaga solemnitate, dar premiul se dadea in Biserica Uspenia, este pacat ca s-a renuntat la acest lucru. Pentru mine a fost cel mai impresionant faptul ca am primit premiul in biserica in care a fost botezat MIhai Eminescu. Cred ca orasul dumneavoastra are de ce sa fie mandru pentru cate genii a dat, dar si pentru ca ati reusit sa creati aceasta sarbatoare a culturii romanesti, acest premiu, dar mai ales sa il pastrati. E important faptul ca dupa 20 de ani reusiti sa dati acest premiu - un merit extraordinar ii revine lui Gellu Dorian, caruia ii datoram enorm. Va multumim pentru cum ne-ati primit, pentru tot ce faceti pentru poezie", a spus Ana Blandiana in plenul sedintei extraordinare a CL.

Totodata, Mircea Martin, membru al juriului inca de la prima editie, a tinut la randul sau sa multumeasca pentru initiativa si sustinerea acordarii acestui premiu la Botosani.

"Multumesc pentru initiativa, pentru faptul ca ne-ati dus pana la a 20-a editie, ca ati instituit aceasta traditie. Va felicit si va multumesc. La fel cum va felicit pentru faptul ca ati aprobat acum cativa ani instituirea unei burse de studii. Colegul meu Iulian Costache a primit aceasta bursa, a scris o carte care a luat aproape toate premiile care se puteau lua, iar acum o luna si Premiul Academiei Romane", a precizat Mircea Martin.

Ideea acordarii bursei de studiu dateaza din 2001 si ii apartine lui Nicolae Manolescu.

"Acest premiu a fost o surpriza pentru toata lumea, inclusiv pentru mine. Multumesc Consiliului Local si Memorialului Ipotesti. Se spune: fericiti cei ce au crezut fara sa vada. Trebuie sa multumesc Academiei Romane ca a dat acest premiu, ca sa am si eu ocazia de a multumi celor care au avut curaj sa puna in fasa o aripa de inger", a marturisit in fata celor prezenti Iulian Costache.

Programul Zilelor Emminescu, Botosani 2011, continua cu depunerea de coroane la bustul poetului Mihai Emenescu din fata teatrului si cu un Te Deum la Biserica Uspenia Botosani. Invitatii se vor deplasa apoi la Ipotesti, iar de la ora 17.00, pe scena Teatrului mihai Eminescu, se va desfasura Gala de decernarea a premiilor si spectacolul "Cetateni de onoare ai Poeziei", in regia lui Ion Caramitru, eveniment transmis in direct de www.evenimenteindirect.ro.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexandru Tomescu aduce din nou vioara Stradivarius la Botoșani!

astăzi, 11:08

Unul dintre concerte este programat să se desfășoare în județul Botoșani, în locurile cu puternice rezonanțe enesciene.Turneul „Metamorfoze” se va desfăşura î...

Proiect eolian în patru comune din Botoșani, investiția depășește 500 milioane de euro!

astăzi, 10:28
184

Un proiect de ansamblu de producție de energie regenerabilă din vânt, compus din trei parcuri eoliene ce ar urma să fie amplasate pe teritoriile a patru comune din județul Botoșani, a ajuns...

Programul complet pentru Târgul Regional de Zootehnie de la Popăuți!

astăzi, 10:01
268

Evenimentul este organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Primăria comunei Răchiți, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare din Popăuți și Asociația Crescătorilor ...