Concert simfonic sub bagheta marelui dirijor Sabin Păutza

Vineri seară, melomanii sunt așteptați la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 18:30, pentru a participa la un concert simfonic al Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani.

Alături de orchestra Filarmonicii va urca pe scenă marele dirijor Sabin Păutza.

Din programul artistic se remarcă Oldies and Goodies de Sabin Păutza, „O stea”, „Tropa, tropa, Europa”, „Vis Risipit” de L. Cubleșan, orchestrate de Sabin Păutza și, nu în cele din urmă, Simfonietta, tot de Sabin Păutza.

Artistul Sabin Păutza s-a născut în 1943 la Calnic, în Reșița. Acesta a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, unde s-a specializat în dirijat și compoziție, perfecționând-se la „Accademia Musicale Chigiana” din Siena (Italia).

Creația sa, în care sunt cuprinse lucrări aparținând unui larg spectru de genuri muzicale, de la cel cameral la cel simfonic, și de la miniaturi vocale (lieduri) la muzica pentru piese de teatru, jazz sau muzică ușoară, este caracterizată de un stil complex, versatil, în care deși limbajul sonor este unul cât se poate de contemporan, liniile melodice împrumută uneori particularități specifice jazz-ului, cântecelor religioase afro-americane și folclorului românesc.

Impresionant prin gândirea componistică pe care o propune, Sabin Păutza este printre altele, distins cu Premiul Academiei Romane și cu diploma de onoare la Concursul Internațional de compoziție de la Salt Lake City, Utah, acestea fiind doar două dintre dovezile recunoașterii valorii sale.

Stabilit din 1984 în S.U.A, Sabin Păutza a avut și o activitate dirijorală importantă, după 1990 fiind invitat constant la pupitrul unor orchestre românești de prestigiu, în timp ce peste ocean deține funcția de dirijor asociat al celei mai vechi orchestre simfonice din New Jersey.

Până în 2013 a predat la mai multe universități din SUA și din întreaga lume.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Șosele cu bucluc pentru șoferii botoșăneni. „Se pregătește să devină un crater” / „Nu există zi dată de la Dumnezeu să nu sun” (foto, video)

Monday, 30 September 2024

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local pentru luna septembrie, Eugen Țurcanu, ales local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, a avut o interpelare...

S-a semnat contractul pentru execuția lucrărilor la Drumul Vămii! (foto, video)

Monday, 30 September 2024

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a semnat în cadrul ședinței de plen de luni, 30 septembrie, contractul de finanțare din fonduri europene a lucrărilor de mode...

S-a votat! Consilierii au fost de acord cu scoaterea șinelor de tramvai din Botoșani! (foto, video)

Monday, 30 September 2024

Șoferii pot răsufla ușurați de astăzi. Primul pas pentru ca șinele de tramvai din municipiul Botoșani să dispară a fost făcut. Luni la amiază, în ședința ordinară aferentă luni...