Concert simfonic pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor

Vineri, 15 aprilie, melomanii sunt invitați la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Botoșani, începând cu ora 18:30, pentru a viziona un spectacol marca Filarmonica „George Enescu”, dirijat de marele Mihail Secikin.

Alături de orchestra Filarmonicii va urca pe scenă și solistul Mihai Panainte, care va interpreta la fagot.

Din programul artistic fac parte Introducere la opera „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaicovski, Concertino pentru fagot și orchestră, în do minor, de Peter von Winter și Simfonia nr. 2, în si minor, de Aleksandr Borodin.

Dirijorul Mihail Secikin s-a născut în anul 1943, în orașul Harkov, din Ucraina. Inițial s-a pregătit să devină și a activat chiar ca pianist concertist. A început studiul pianului cu o soră a celebrului Vladimir Horovitz, iar în anul 1967 câștigă laurii unui concurs republican de pian, la Kiev, după care urmează o perioadă de activitate solistică susținută de-a lungul și de-a latul fostului URSS.

În paralel, în anul 1972, a absolvit cursul de dirijat orchestră la Conservatorul din Kiev, clasa maestrului Kanerstein.

Își începe cariera dirijorală ca angajat al Orchestrei Simfonice din Zaporojie, în perioada 1976 – 1978, continuând ca dirijor permanent al Teatrului de Operă din Donețk, în perioada 1978 – 1988. În anul 1988 se stabilește în Republica Moldova, la Chișinău, unde desfășoară o activitate complexă ca dirijor permanent al Operei Naționale, dirijor al Filarmonicii și al Orchestrei de Cameră din Chișinău. Concomitent cu activitatea dirijorală, susținute și o intensă activitate didactică ca profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

În anul 1996 a primit titlul de Maestru în Artă al Republicii Moldova, pentru activitatea sa artistică întreprinsă până în momentul respectiv.

În anul 2000 și-a obținut și cetățenia română, iar din stagiunea 2001/2002 deține și postul de dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Botoșani. De la data de 1 aprilie 2004, maestrul Mihail Secikin este angajat și ca dirijor principal al Filarmonicii Naționale din Chișinău.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Piloții au încins motoarele la Cornișa în cadrul evenimentului Demo Drift Show! „Adulții au fost cei mai fricoși, nu prea au avut curaj, dar copiii sunt altfel” (foto, video)

Saturday, 28 September 2024

Asociația „Pro Car Racing” organizează, în acest weekend, cea de-a doua ediție a evenimentului Demo Drift Show. Anul trecut evenimentul a avut loc în parcarea magazinului El...

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

Friday, 27 September 2024

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

Friday, 27 September 2024

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui pl...