Concert de muzică românească, dedicat Zilei Naţionale a României

Concert de muzică românească, dedicat Zilei Naţionale a României
Filarmonica Botoșani organizează vineri, 29 noiembrie 2013, de la ora 18,30, Concertul de muzică românească dedicat Zilei Naţionale a României.

La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Lupeș, invitatul serii fiind reputatul pianist Horia Maxim.

În program:

Constantin Silvestri: Jocuri populare româneşti din Transilvania

Paul Constantinescu: Concertul pentru pian şi orchestră
           
George Enescu: Rapsodia română nr. 2
                   
Tiberiu  Olah: Mihai Viteazul, tablouri simfonice (fragmente)
                 
CRISTIAN LUPEŞ (n. 1976) a urmat iniţial cursurile Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi ale Universităţii Bucureşti, obţinând licenţa în fizică şi chimie (1998). În anul următor devine student al UNMB, secţia de studii teoretice, iar din anul 2001 începe şi studiul dirijatului de orchestră cu maestru Cristian Brâncuşi, absolvind în anul 2006, cu lucrarea de licenţă Gustav Mahler, Simfonia I  Titanul. A urmat şi studiile de masterat, clasa Petru Andriesei, timp în care a lucrat în privat şi cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Alexander Myrat, Seiji Ozawa. Din anul 2008 este doctorand, lucrând sub îndrumarea compozitorului Liviu Dănceanu la lucrarea Parametrii ştiinţifici ai interpretării dirijorale. Tot de atunci îşi începe activitatea didactică, devenind asistent universitar la UNMB. A parcurs şi câteva stagii de dirijor asistent la Bamberger Symphoniker şi Bayerische Staatphilarmonie cu dirijorii Johathan Nott şi Herbert Blomstedt. Sunt în curs sau în perspectivă stagii cu dirijorii Marek Janovski, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons şi alţii. Din anul 2001 devine colaborator al Agenţiei de Impresariat Artistic Artexim, pentru Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu, activitate pe care o continuă în paralel cu cariera dirijorală.

HORIA MAXIM.
Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, Horia Maxim (născut în anul 1971, la Galaţi) este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Horia Maxim a început studiul pianului sub îndrumarea eminentului profesor Mircea Costache, în cadrul liceului bucureştean "George Enescu", în timp ce perioada studiilor desfăşurate la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a fost marcată de influenţa excepţională a maestrului Dan Grigore şi a doamnei Delia Pavlovici. În toţi aceşti ani a câştigat numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. A participat, totodată, la cursuri de măiestrie pianistică în România şi în Germania.
În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
332

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
471

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
596

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...