De o astfel de sărbătoare de suflet au avut parte copiii de la Grad. nr. 5 Botoşani. Cete de colindători de la Grupul Şcolar Coţuşca, costumaţi tradiţional, însoţiţi de cadrele didactice Arotăriţei Oana, Holoc Viorel, Belehuzi Viorela, au trăit împreună cu preşcolarii şi cadrele didactice, Miron Nela, Sandu Nicoleta de la Grădiniţa nr. 5 Botoşani, şi copiii cu CES de la CSEI Botoşani, prof. Miron Ioan, emoţiile sărbătorilor de iarnă româneşti.
La sate indeosebi sunt pastrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Pe langă colindele religioase Steaua sus răsare, Bună dimineaţa la Moş Ajun, O, ce veste minunată!, elevii au prezentat şi vechi colinde laice cum sunt Capra, Ursul, Căiutii. Acestea au fost în fapt, jocuri cu măşti şi costumaţii speciale confectionate de mesteri locali şi care ironizeaza personajele negative ale lumii satului. Colindatorii au fost asteptati de preşcolari cu covrigi, fructe, nuci, colacei, dulciuri.
Scopul acestui proiect este insuşirea de către copii a unor cunoştinţe despre sărbătorile de iarnă, dar si păstrarea unor tradiţii şi obiceiuri de sărbători.
Implicarea în acest proiect le dă ocazia copiilor să-şi consolideze unele cunoştinţe despre Sărbătorile de iarnă, despre tradiţiile şi obiceiurile româneşti pe care le ştim de la strămoşii noştri, din dorinţa de a păstra vie frumuseţea şi prospeţimea lor. Atunci când cu eforturi materiale minime, dar cu multă iubire se poate pune un mic stâlp de rezistenţă la întărirea încrederii în ceilalţi, nici un sacrificiu nu este prea mare.
"Pornind de la aceste gânduri, am hotărât împreună cu copiii şi părinţii să desfăşurăm acest proiect, Sărbători de iarna. Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou", spune prof. Miron Nela , de la Grădiniţa nr. 5 Botoşani.