CLIPUL ZILEI - Cuvantul Parintelui Iustin pentru romani la Sfantul Andrei

CLIPUL ZILEI - Cuvantul Parintelui Iustin pentru romani la Sfantul Andrei
Noi, romanii, am stiut sa suferim. Si suferinta, rabdarea au dat sfinti si romanii nostri au fost dintotdeauna pe pamantul acesta, sa il sfinteasca si sa il dea Domnului curat, asa cum l-au primit. (Parintele Iustin Parvu)

"Apostolii si toti marii invatatori ai lumii au venit la noi si au ramas uimiti de minunatiile pe care le-au gasit aici. Bogatia ortodoxismului poporului nostru legat de biserici, manastiri, munti si de toate. Avem o tara frumoasa, bogata. Bogata pentru noi... ce mai trece printre degete. Ca de obicei, popoarele mici sunt in robia celor mari.

Eram tanar si ma intrebam eu: cum e posibil, nu are libertate fiecare neam sa se gospodareasca? Au trebuit sa treaca 80 de ani ca sa ma conving de realitate. Ma intrebam altadata: ce o mai fi si aceasta exploatare? Iata ce este! Exploatarea omului de catre om in lumea capitalista si a omului de catre om in tara socialista. Asa incat, unde o dai, tot asa ramane pentru poporul nostru.

Speram insa ca rugaciunile poporului si ale crestinilor, ale bisericilor noastre care liturghisesc zi si noapte, sa fie un drum deschis catre Ceruri... Cu pamantul ne-am lamurit ce ne poate da: robia!

Asa asteptam frumusetea linistii de dincolo. Aici, pentru noi, romanii, s-a terminat o perioada din istorie destul de dramatica, fara exceptie, de altfel, s-au saturat si cei bogati sa jecmaneasca saracia noastra.

Speram ca sfintii apostoli si Sfantul Andrei, care au fost martorii tututor vitregiilor neamului nostru, sa fie o legatura la Dumnezeu pentru noi, pentru ca ei sunt cei care vor vindeca lumea, cei 12 apostoli.



Poporul nostru aici, in mijlocul tuturor popoarelor slave, singurul popor latin in insula asta mare, ca de asta avem si noi soarta asta, am nazuit aici, am existat toate vremurile, cu toate vitregiile si ororile navalitorilor. Noi, romanii, am fost aparatorul si sabia de aparare a Apusului. Ei s-au dezvoltat in Apus, iar noi aici, cu sabia in mana si cu o mana pe plug, am dainuit. Si vom merge mai departe. De ce? Pentru ca am stiut sa suferim. Si suferinta, rabdarea au dat sfinti si romanii nostri au fost dintotdeauna pe pamantul acesta, sa il sfinteasca si sa il dea Domnului curat, asa cum l-au primit.

Bucuria Domnului sa fie peste noi!"

Parintele Iustin Parvu,
30 noiembrie 2010, Manastirea Petru Voda 


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
15

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
93

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
23

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...