Citește aici ediția de iarnă a Revistei de cultură ”Hyperion” (Foto)

Două sute de pagini dintr-un tablou literar care devine martor al timpului său. Revista de cultură ”Hyperion”, aflată în cel de-al 41-lea an al apariției, aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, este editată de Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene” Botoșani.

Citește aici ediția de iarnă a Revistei de cultură ”Hyperion” (Foto)

Așa cum ne-a obișnuit de decenii, Revista ”Hyperion” oferă un conținut de excepție, fiind un depozitar al creatorilor de literatură și artă din întreaga țară și nu numai.

Gellu Dorian, redactorul-șef al revistei, așază în prim-plan, în rubrica Accente, o întrebare care provoacă la meditație și reacție: ”Ce-ar trebui pus în locul lamentoului?”. Invitații revistei sunt Lucian Vasiliu (într-un amplu interviu cu Nicolae Corlat, redactor-șef adjunct ”Hyperion”), Al. Cistelecan (în dialog cu Daniel Cristea-Enache), dar și fostul diplomat Vasile Bumacov, într-un discurs despre literatură și diplomație, provocat de Marius Chelaru.  Ioana Diaconescu aduce în atenție documente despre o glorie a dansului european: Gabriel Popescu „balerin de aur“ și „deţinut politic“ (III).

Daniel Cristea-Enache scrie despre ”Fenomenul arghezian”, paginile revistei fiind apoi dedicate rubricii Poesis, cu alese creații semnate de Radu Sergiu Ruba, Rita Chirian, Bogdan Federeac, Savu Popa, A.T. Branca, Ioana Vintilă, Rodica Alina Carceanschi, Adelina Labic, Dan Breaz, Dragos Cosmin Popa, Miruna Mureșanu, Radu Chiorean, Cristina Scarlat, Elena Ilash, Caliopia Tocala, Adrian Jacotă, Adelina-Gergeta Dozescu, Maria-Carmen Săcăluș, Sara Maria Paraschiv.

Rubrica Beletristică oferă cititorului de proză pagini semnate de Liviu Georgescu, iar Terapia narativă este asigurată, ca de obicei, de Dumitru Ungureanu. Flavius Lucăcel semnează la rubrica Teatru, iar botoșăneanul-clujean Remus Octavian Câmpean scrie despre ”Miza memoriei când cuvântul nu mai e la putere”. .Paginile de Jurnal cu Leo Butnaru și Liviu Ioan Stoiciu preced rubrica de Cronică literară, cu texte de Vasile Spiridon, Florentina Toniță, Eduard Romeo Obuf, Victor Teișanu, Gela Enea, Vasile Fluturel, Viorica Petrovici și Ionel Savitescu.

Radu Voinescu aduce în atenție ReLecturi, iar la rubrica Eminescu in aeternum îi regăsim pe Valentin Coșereanu, Theodor Damian, Adrian George Sahlean și Corneliu Fotea.

Leo Butnaru revine cu o prezentare despre poezia avangardei ucrainene, rubrica Universalis fiind completată de ”Cory Oldweiler – Rana care nu se vindecă” (Traducere de Cătălina Frâncu), Christian W. Schenk (”Ce este traducerea”), Anila Dahriu (Traducere de Simona Stancu), dar și o expunere despre Premiul Nobel pentru Literatură 2023 – Jon Fosse (Traducere de Cătălina Frâncu).

Consistente pagini de Eseu, semnate de Al. Cistelecan, Ioan Holban, Dan Perșa, Marius Chelaru, Vianu Mureșan, Rodica Bretin, Raluca Faraon, Petru Ursache, Magda Ursache, Simona-Grazia Dima, Radu Șerban, Victor Teișanu, Alexa Visarion.

Gellu Dorian dedică, în rubrica Memoria, gânduri pentru cei dispăruți: Angela Marinescu (1941-2023) și Constantin Lupu (la zece ani de la dispariție), completat de Nicolae Sava (”Prietenii mei, scriitorii”).La Note, comentarii, idei aflăm detalii despre Premiile Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, imagini de la Întâlnirea anuală a scriitorilor botoșăneni, dar și ”Note de sfârșit de an” în viziunea lui Gellu Dorian. Andrei Breabăn scrie despre ”Răscoala de la Bobâlna și mișcarea husită”, iar Ana Coșereanu prezintă Galeriile ”Ștefan Luchian” Botoșani ”sub semnul interferenţelor… identitare”.

Citește aici cel mai recent număr al Revistei de cultură ”Hyperion”


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mircea Oprea: Cauze nobile servite prost

Marţi, 27 Februarie 2024
44

Proiectul ”Eminescu - o cultură, o rută”, împărțit cu orașul Bălți, ar fi avut menirea dezvoltării ”structurii turistice cu un nou traseu turistic cultural transfrontal...

Autoritățile locale din Coșula, evaluate în privința modului de gestionare a unei situații de urgență

Marţi, 27 Februarie 2024
60

Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat, astăzi, la Coșul...

Botoșaniul are mai mulți șomeri decât luna trecută: aproape 1000 de botoșăneni de peste 55 de ani nu au un loc de muncă!

Marţi, 27 Februarie 2024
60

 La sfârșitul lunii ianuarie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.792 șomeri( din care 1.799 femei), r...