Cel mai așteptat festival al iernii va avea loc duminică, la Botoșani: ”Părinții să scoată copiii din case!”

Ediția din acest an este una specială, întrucât este realizată cu sprijinul mediului de afaceri botoșănean, coagulat de Răzvan Baltă.

Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani și cu Centrul Județean de Voluntariat Botoșani, organizează în data de 17 decembrie 2023, cea de-a XLVIII-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni...”.

Festivalul va avea două momente. Primul, al paradei formațiilor de datini și obiceiuri, care va începe la ora 11:00, din fața Palatului Administrativ din municipiul Botoșani, urmând traseul Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul A.T. Laurian – Podul de Piatră – Calea Naţională – Direcţia Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă.

Al doilea moment va fi constituit de spectacolul pregătit de cele 36 de formaţii de datini și obiceiuri de iarnă participante, care vor evolua începând cu ora 12:00 pe scena amplasată în fața Primăriei Municipiului Botoșani.

”Mizăm pe o prezență foarte mare!”

„Vrem să avem continuitate la Festival, iar cu numărul de participanți, cu tot ce s-a reușit anul acesta suntem pe locul trei pe țară. Am înțeles că cel mai mare este la București, care are aproximativ 2.000 de participanți, iar noi suntem pe aproape, pentru că avem undeva la 1400 – 1500 de participanți. Deci se poate face și la Botoșani”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro omul de afaceri Răzvan Baltă.

Răzvan Baltă a precizat, de asemenea, că botoșăneni aflați peste hotare vor avea parte de ”multe transmisiuni live de pe mai multe site-uri care vor transmite”.

”Noi sperăm, în primul rând, ca părinții să vină cu copiii la festival. Acesta este cel mai important lucru. Părinții să își scoată copiii din case, duminică, să vină să vadă parada, să vadă aceste lucruri la care nu au acces în mod normal. Noi, cei mai în vârstă, le-am mai prins pe la bunici, am văzut ce înseamnă, dar cei tineri nu au unde să vadă. De aceea mizăm pe o prezență foarte mare, am ecouri în care toată lumea îmi spune că vom fi, venim, parada va fi frumoasă cu un număr record de participanți. Fac un apel să vină să vadă tot ce înseamnă acest festival. Vremea se anunță a fi frumoasă, soare, nu plouă, 5-7 grade”, a adăugat Răzvan Baltă.

Circulație restricționată!

Pentru buna desfășurare a festivalului circulația rutieră va fi oprită pe Str. Cuza Vodă, de la intersecția cu Str. Ștefan Luchian la intersecția cu Str. Marchian pe durata întregii zile.

Formațiile participante:

-Ansamblul „Tălăncuța” - regiunea Cernăuți, UCRAINA

-Ansamblul folcloric „Grinăuțeanca”, Ansamblul folcloric „Cusărenii” și Ansamblul folcloric „Mugurașii” din raionul Ocnița, Republica Moldova

-Bacău, comuna Asău, „Ceata ursul lui Gavrilă” din Asău, județul Bacău

-Ansamblul Folcloric „Moldovenii din cetate” din Moșna, județul Iași

-Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistrița

-Școala de Dans „Ion Macrea” din Sibiu

-Ansamblul „Dor de Plaiuri Corlățene” din Corlăteni

-Ansamblul Folcloric „Dor de Doină” din Cristești

-Ansamblul „Spic de Grâu” din Dobârceni

-Ansamblul Folcloric „Hora” din Vlăsinești

-Ansamblul Folcloric „Flori de Corn” din Corni

-Formația „Căiuții Albaștri” din Hlipiceni

-Ansamblul „Cununa Bălușeni”

-Ansamblul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Brândza” din Viișoara

-Ansamblul „Flori de Busuioc” din Trușești

-Ansamblul „Hora Dângeneană” din Dângeni

-Ansamblul „Flori de Măr” din Curtești

-Ansamblul „Moștenitorii” din Mileanca

-Ansamblul Folcloric al Liceului Teoretic „Anastasie Bașotă” din Pomârla

-Ansamblul „Vatra Satului” din Albești

-Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă „Codrulețul” din Vorona

-Ansamblul „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” din George Enescu

-Ansamblul „Datina Străbună” din Broscăuți

-Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă „Sirețelul” din Vârfu Câmpului

-Ansamblul Folcloric „Doina Costeștilor” din Răchiți

-Ansamblul de datini și obiceiuri din Știubieni

-Ansamblul Folcloric „Todireanca” din Todireni

-Ansamblul de dansuri populare „Ciobănașul” din Copălău

-Ansamblul „Bujorelul” din Coșula

-Ansamblul „Pescărușii Suliței”

-Ansamblul „Cununița” din Prăjeni

-Ansamblul Folcloric Santa Mare

-Formația „Codrii Herței” din Cristinești

-Ansamblul „Floare Albastră” din Gorbănești

-Ansamblul „Plaiuri Conceștene” din Concești

-Ansamblul „Ciobănașul” din Bucecea

Organizatorii adresează mulțumiri partenerilor oficiali: SC Five Continents SRL, Farmacia Anca, SC Doly-Com Distribuție SRL, Hotel Rapsodia, GrandIrishPub, Stage M Events, sponsorilor: Avastar, Aqua Carpatica, Grup Eta, Chef Bogdan Câmpanu, Samcom As, Forest Events, Dimi SRL, Pepsi, Panex, Diasos.

Botoșănenii sunt invitați să se bucure de frumusețea datinilor și obiceiurilor de iarnă românești!

Știri.Botoșani.Ro este partener media al evenimentului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi, 26 ianuarie, se celebrează Ziua Internațională a Vămilor!

astăzi, 08:30

Ziua internaţională a vămilor, marcată în fiecare an la 26 ianuarie, începând din 1983, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), const...

Conduceți prudent. O parte din județul Botoșani, sub Cod Galben de ceață!

astăzi, 08:06

Meteorologii au emis un nou Cod galben de ceață, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca,...

Calendar Ortodox 26 ianuarie: Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan!

astăzi, 08:00

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit după canonizarea sa Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, la 15 iuli...