Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică? La cât ajunge recompensa

Recent, un jandarm din Botoşani a găsit un topor foarte vechi. Persoanele aflate în această situație trebuie să se supună în fața legii și pot intra în posesia unei recompense.

Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică? La cât ajunge recompensa

   Foto: Gandul

Plimbările în anumite spații verzi ar putea veni cu surprize: o eventuală descoperire arheologică, de la micuțele monezi, până la oase, fosile sau chiar bucăți ale unor artefacte valoroase. Însă, în momentul în care o asemenea descoperire are loc, persoana în cauză are câteva obligații, potrivit legii.

Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică în România

În ultimii ani, tot mai multe persoane și-au îndreptat atenția către „vânătoarea de comori”. Recent, au avut loc descoperiri arheologice valoroase, însă acest aspect generează o nouă responsabilitate în fața legii: „comoara” trebuie să fie declarată în termen de 72 de ore și, apoi, predată statului român. 

În urma acestui fapt, persoana care a făcut descoperirea și a predat-o statului poate primi o recompensă. Persoana care a făcut descoperirea arheologică ar putea primi o recompensă de până la 45% din valoarea obiectului găsit, potrivit Gandul.

În cazul în care o persoană utilizează un detector de metale, trebuie să dețină o autorizație în acest sens. La momentul actual, peste 20.000 de persoane dețin o autorizație, în România. Pentru a intra în posesia unei autorizații, persoana în cauză trebuie să se prezinte la Poliţia Judeţeană și să depună o cerere. Trebuie să plătească o taxă de 10 lei.

Oferirea unei recompense, însă, nu s-ar întâmpla întotdeauna, mărturisește un vânător de comori.

„Din păcate, nu am fost răsplătit niciodată, deşi am predat foarte multe obiecte importante. Dacă cei de la muzee ar răsplăti cu o bonificaţie, să se respecte pentru căutători, nu ar mai încuraja braconajul, detectarea la negru”, spune bărbatul din Timiș, arată Observatornews.ro.

Recent, un jandarm din Botoşani a găsit un topor foarte vechi.

„Din ce m-am informat eu, ar fi cam din perioada Cucuteni, epoca neolitică, având aproximativ 4500 de ani înaintea erei noastre. Artefactul se afla la o adâncime de aproximativ 40-50 de centimetri, să spun aşa, iar bucuria a fost una foarte mare. Că nu am mai avut aşa descoperiri până acum. Toporul a fost predat următoarea zi la Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani, conform legii”, spune jandarmul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un român a murit într-o mare gară din Italia. S-a prăbușit la pământ sub privirile îngrozite ale pasagerilor!

astăzi, 09:46

Un incident tragic a avut loc luni, 31 martie, în jurul orei 16:30, la Gara Termini din Roma, cea mai aglomerată gară feroviară din capitala Italiei. Un bărbat în vârstă de 5...

ISJ Botoșani: S-a modificat calendarul pentru simulare județeană Evaluare Națională. Vezi când au loc probele pentru elevi!

astăzi, 09:42

În vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, vă comunicăm calendarul modificat al cele...

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani convoacă Adunarea Generală a Asociațiilor! (Foto)

astăzi, 09:00

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB), prin Consiliul de Conducere, convoacă Adunarea Generală a Asociațiilor, în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Regulamentul Intern de O...