Filialele din Iași și din Botoșani ale Asociației Naționale a Surzilor din România organizează, în perioada 28-29 septembrie, o serie de spectacole ai căror protagoniști sunt persoane lipsite sau cu deficiențe de auz.
Pe 28 septembrie va avea loc o paradă a costumelor populare create de participanți, defilarea făcându-se prin fața Palatului Culturii din Iași, de la ora 16:00.
Cel mai așteptat este Festivalul Național “Grație, umor și voie bună, adunate într-o cunună”, o competiție cu trei secțiuni: pantomimă, dans modern, dans popular. Acesta se va desfășura pe 29 a lunii în curs, la Ateneul Tătărași (Sala Mare "Radu Beligan"), începând cu ora10:00.
Evenimentul presupune dezvoltarea capacităţilor individuale, depăşirea barierei dintre muzică și oamenii surzi. Se urmăresc, de asemenea, creșterea stimei de sine, creativitatea, potenţialul artistic, promovarea calificărilor, meritelor şi abilităţilor persoanelor cu deficiență de auz, prezentarea unor dansuri populare, datini și obiceuri specifice regiunilor de proveniență a concurenților.
"Am trasat linii pe podea pentru a-i ajuta să învețe dansurile. Am participat și anul trecut. Pare absurd, dar coregrafiile lor chiar reușesc. Le place să danseze, chiar dacă nu aud muzica, sunt entuziaști", spune Daniel Hliban, directorul ANSR Botoșani. Sunt așteptați participanți din 37 de județe ale României, precum și din Republica Moldova.