Castelul părăsit de lângă Botoșani, cunoscut de prea puțină lume (Foto)

 Castelul părăsit de lângă Botoșani, cunoscut de prea puțină lume (Foto)

Castelul „Melik” sau „Curtea lui Melik”, se află în satul Costești, la 7 kilometri de municipiul Botoșani . “Curtea lui Melik”, cea mai veche construcție din beton și cărămidă a satului Costești, a fost construită de Eugen Melik, fiul inginerului Ion Mire Melik, între anii 1925 – 1927, la nord – vest de vatra actuală a satului.

Istoria  Castelului Melik este scrisă în ,,Actul de mărturie din 7 mai 1925”, lăsat de prof. univ. Eugen Melik urmașilor săi. Construcția a fost proiectată de arhitectul Paul Smărăndescu, în anul 1920. Arhitectura castelului nu aparține unui anumit curent, fiind o împletire a stilului medieval cu cel modern .

Turnul din colțul de nord – est al imobilului și acoperișul cu pante abrupte, în două sau patru ape, îi conferă un caracter aristocratic. Castelul are aparent două părți distincte: turnul înalt de 20 m și corpul principal, cu trei nivele, care are o înălțime de cca 17 m.

Turnul are pereții exteriori din cărămidă arsă, confecționată în cuptoarele amplasate lângă izitura Iazului Domnesc. Acoperișul are forma unei piramide, fiind prevăzut înspre vest cu un chepeng pentru accesul coșarilor și un paratrăsnet în vârf.

Castelul nu are vitralii, sculpturi sau elemente decorative deosebite, însă extrem de interesante sunt pardoselile din mozaic, colorate în alb, negru și roșu, precum și desenele pătrate din parchetul de stejar.  

În primăvara anului 1941, în castel a fost cazată o unitate motorizată germană, iar în martie 1944 moșierul s-a refugiat în Oltenia, locul de origine al soției sale. Înainte ca satul să fie ocupat de ruși, în aprilie 1944, sătenii au devastat Castelul, în holul căruia au ars  cărțile de o valoare inestimabilă, multe scrise în limba franceză.

Din 1950 și până la sfârșitul secolului al XX-lea, imobilul intră în folosința agricolă a unor ferme agricole de stat. Actualii moștenitori nu au resursele necesare reparării castelului, tot domeniul fiind aparent părăsit.

Mai mult,  parcul inițial din fața castelului nu s-a mai păstrat, fiind distrus în timp. Astăzi, spațiul din jurul clădirii este dezolant, vechea livadă alcătuită din soiuri valoroase (meri, peri și gutui) a fost complet defrișată .

Din păcate, Castelul „Melik” nu este înregistrat pe Lista Monumentelor Istorice din Județul  Botoșani.

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
4

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
54

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
33

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...