Carte, cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte: La Răchiţi creştem împreună o bibliotecă "de suflet"! FOTO

Carte, cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte: La Răchiţi creştem împreună o bibliotecă "de suflet"! FOTO
Flăcările care au mistuit 4000 de volume au lăsat în urmă cenuşa din care au renăscut, cu aripile Păsării Phoenix, generozitatea, dragostea de carte şi bucuria de a dărui.

Biblioteca Şcolii Gimnaziale 1 din Răchiţi a ars în noaptea de 4 spre 5 decembrie 2014. Un incendiu puternic a cuprins clădirea, imaginea fiind una tulburătoare şi dureroasă. În urmă a rămas scrum, dar de la o zi la alta speranţele şi-au făcut loc pe coridoarele întunecate de fum. Şcoala a fost renovată, copiii începând noul an şcolar în condiţii optime educaţiei.

Dacă zidurile, băncile şi scaunele au fost reparate sau înlocuite, nu la fel de simplu a fost cu biblioteca şcolii. Pentru refacerea fondului de carte, zeci, sute de oameni s-au implicat şi au donat un volum, zece, 100 sau cât le-a fost cu putinţă. Edituri sau instituţii, oameni simpli, profesori de la alte şcoli sau elevi din ţară, toţi au fost impresionaţi de copiii rămaşi fără cărţi.

Ştiri Botoşani s-a implicat încă de la început în campania "Carte, cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte", menită să refacă Biblioteca arsă în incendiu. Am avut ocazia, astfel, să vedem cum teancurile de cărţi se fac tot mai mari. Ne-am bucurat să constatăm că oamenii nu au uitat de copiii de la Răchiţi imediat ce "subiectul" nu mai rămâne pe prima pagină a presei locale. Ne-am emoţionat de fiecare dată când am fost chemaţi să preluăm cărţi, fie că cei care ne căutau sprijinul erau elevi, profesori, oameni de afaceri, actori, oameni simpli-cititori care acum voiau să împartă cu copiii din Răchiţi comoara lor.

Au venit cărţi din întreaga ţară, din satele din jur, din şcolile din municipiul Botoşani. Dar drumul este lung, iar responsabilitatea donării unei cărţi nu e tocmai uşoară.

Biblioteca din Răchiţi mai are nevoie încă de carte. Le puteţi oferi câteva volume sau puteţi dona orice facilitează activitatea unei săli de lectură. Echipa Ştiri.Botoşani.Ro va sprijini în continuare această campanie, în special pentru donatorii de carte care vor avea nevoie de transportul volumelor din municipiul Botoşani până la Şcoala Răchiţi. Mulţumim, cu respect, tuturor celor care au răspuns până acum apelului nostru.

Reluăm şi un apel al Şcolii Răchiţi şi al doamnei Simona Puşcaşu-Gavrilă (fost director al Şcolii Gimnaziale), să fie ghid în alegerea cărţii pe care o veţi trimite: "Școala Gimnazială Nr.1 Răchiți mulțumește celor care au donat cărți în cadrul proiectului. Avem nevoie în continuare de ajutor pentru colecta de carte în domeniile: literatură pentru copii (clasele Cp-8), literatură universală, literatura română, arte, folclor, istorie, auxiliare școlare (culegeri, teste pentru pregătirea examenului de capacitate și nu numai, atlase, lecturi suplimentare etc). Mulțumim încă o dată tuturor celor care se implică".

4-5 decembrie 2014, Şcoala Răchiţi (foto 1: Biblioteca în care au ars 4000 de volume)






 

Biblioteca Şcolii Răchiţi, 16 iunie 2015






Biblioteca Şcolii Răchiţi, 18 septembrie 2015




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1469

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
355

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2547

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...