CARAMITRU LA BOTOSANI: "Pentru prima oara, 15 ianuarie este ziua cea mai importanta a fiintei noastre nationale"

CARAMITRU LA BOTOSANI: "Pentru prima oara, 15 ianuarie este ziua cea mai importanta a fiintei noastre nationale"

 ION CARAMITRU  

Ion Caramitru este singurul ministru al Culturii de dupa 1990 care a conferit Botosanilor rangul cultural pe care il merita, Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" beneficiind in perioada 1996 - 2000 nu numai de sustinere financiara, ci si de o promovare pe masura, fapt care se datoreaza in primul rand "impatimirii" de opera lui Mihai Eminescu, dupa cum insusi actorul bucurestean se exprima.

De altfel, Ion Caramitru a recunoscut, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata miercuri la Teatrul Mihai Eminescu Botosani, ca s-au scurs nu mai putin de 30 de ani de cand vine la Ipotesti, anul acesta rostul sau cultural fiind acela de a organiza spectacolul Cetateni de Onoare ai Poeziei, un eveniment unic in cultura romana, in cadrul caruia 19 dintre cei mai mari poeti ai ultimilor 50 de ani sunt celebrati, dupa ce au fost distinsi la Botosani, din 1992 si pana astazi, cu Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia. 


"Sunt constient de faptul ca exista un Eminescu al fiecarei varste"

"Prezenta mea la Botosani este legata de impatimirea mea inca din tinerete de arta si opera lui Eminescu, dar si de studiul permanent si din ce in ce mai profund al operei, de unde am putut extrage foarte multe elemente pe care am putut, pe de o parte, sa mi le insusesc, dar si pe care sa le pot ridica pe scena, pentru a intregi ceva din profilul de fum al marelui nostru poet. Au fost si dispute, dupa parerea mea lipsite de eleganta si continut, cand importanta lui Eminescu a fost pusa la indoiala, de la insemne de poet national, statut cunoscut. Sunt constient de faptul ca exista un Eminescu al fiecarei varste, al adolescentei, cand lectura este mai naiva, al cercetarii studentesti, mai aplicata, si un Eminescu al varstei intelepciunii, in care el isi ocupa locul meritat, si anume in structurarea limbii literare la dimensiunea si la valoarea pe care el a dat-o", a precizat Ion Caramitru.

Spectacolul care va avea loc sambata, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani, se anunta a fi unul de o complexitate nu numai actoriceasca, ci si de studiu si de esenta culturala, Ion Caramitru fiind unul dintre cei mai avizati din punct de vedere profesional, amintind implicarea sa in proiecte de factura nationala sau internationala ce au in prim-plan poezia.  

"Poezia este pentru mine o forma de expresie cu totul remarcabila, in sensul in care, spre deosebire de teatru, unde ai nevoie de partener, de un regizor, de scenografie, cand spui poezie esti singur, cu viziunea ta asupra a ceea ce spui, cu propria ta metoda, aceasta singuratate face ca atentia sa fie mai mult focalizata pe ceea ce ai de spus. In sanul poeziei trebuie gasite intelesurile ascunse ale metaforelor. Din pacate, scoala romaneasca de teatru a decazut foarte mult din cauza ca marii artisti nu pot ajunge la catedra, unde gasim tot mai multi oameni care nu au urcat pe scena, nu au experienta", spune cu amaraciune actorul Ion Caramitru, facand in acest fel referire la faptul ca invatamantul romanesc conditioneaza prezenta la catedra universitara cu o serie de studii, printre care si doctoratul.


Eminescu si noua generatie de actori!

Pentru a suplini si preveni un gol care se preconizeaza in domeniul artistic, in speta cel actoricesc, gol care se largeste pe zi ce trece prin disparitia marilor actori implicati sufleteste in poezie - Ovidiu Iuliu Moldovan sau Leopoldina Balanuta, Ion Caramitru a realizat la Ipotesti cateva ateliere de studiu, cu actori tineri, din toata tara si din Botosani, unde s-a studiat poezia clasica, Eminescu, poezia comtemporana, studii aplicate alaturi de un critic literar si un poet.

"Lucrurile au mers bine, s-au concretizat in spectacole. M-a bucurat faptul ca unii dintre cei care au participat au castigat apoi premii".

In urma cu 7 ani, intamplarea facea sa se prezinte la Botosani si apoi la Chisinau un asemenea experiment, cu acelasi titlu, "Cetateni de Onoare ai Poeziei", cu cei 13 poeti care la acea ora obtinusera premii la Botosani, spectacol pe structura caruia se realizeaza cel de anul acesta, sub aceeasi titulatura.

"Pot sa va spun ca din decembrie si pana acum am lucrat intens cu 11 actori ai Teatrului, incercand sa descifram intai specificul fiecarui poet in parte, in speta poeziile pe care le-am ales si in acest fel sa transpara un evantai de preocupari a 19 poeti de valoare, care, fiecare in parte si toti la un loc, sunt obsedati de expresia literara a simtirii lor. M-am bucurat ca in toata aceasta panoplie exista o transa comuna, o emotie comuna. Estetica este diferita, dar cautarea resurselor este asemanatoare. Sunt 11 oameni foarte talentati, m-am bucurat ca ceea ce le-am propus i-a interesat, i-a stimulat si i-a facut sa fie atenti, si sa se caute. E atipic pentru ei sa participe la o astfel de actiune", spune Ion Caramitru.


"Ziua Culturii Nationale trece aproape neobservata"

In viziunea actorului Ion Caramitru, faptul ca 15 ianuarie a devenit Ziua Culturii Nationale reprezinta un fapt de o importanta majora pentru Romania, insa, spune Caramitru, acest lucrr nu se bucura de atentia cuvenita.

"Ma bucura ca dupa foarte multi ani se considera ca elementul de cultura si importanta ei in viata unei tari este fundamental. Am demonstrat in perioada mea de ministeriat ca sunt bani de cultura, dar e nevoie de vointa politica, dandu-mi doua demisii - paradoxal vorbind - de succes, pe probleme de buget. Dar faptul ca acum traim un moment care din pacate a trecut neobservat, 15 ianuarie fiind promulgata prin lege Ziua Culturii Nationale, s-a concretizat aceasta metafizica a fiintei noastre, a trecut aproape neobservata, oamenii habar n-au, ca si cum era o chestiune fireasca. Sigur, este o chestiune fireasca, dar nepusa in valoare, depasita de aberatii jurnalistice", a marturisit fostul ministru al Culturii.

"Pentru prima oara aceasta zi e cea mai importanta a fiintei noastre nationale. Va trebui mereu reamintita si din nou impusa in sensul elegant al ideii, ca studiu, in scoala lucrurile au disparut ingrozitor de demult, acolo unde studiul aplicat al limbii romana a decazut", spune Ion Caramitru.


Memorialul Ipotesti trebuie sa se intoarca la Ministerul Culturii, spune Caramitru!

Totodata, Ion Caramitru a pledat pentru revenirea Memorialului Ipotesti la rangul de institutie de interes national, direct sub obladuirea Ministerului Culturii, asa cum se regasea pana in anul 2001.

"In perioada 1997 - 2000, cand am fost la Ministerul Culturii, stiind ca anul 2000 va fi anul Eminescu, cand se aniversau 150 ani nastere, am obtinut o HG pentru a pune la punct si a moderniza asa cum este acum Ipotestiul. Cred ca s-au cheltuit peste 60 miliarde lei, banii de atunci. In 15 ianuarie 2001, cand s-a inchis Anul Eminescu, la Ipotesti a venit noul ministru al Culturii, Razvan Teodorescu, care dupa numai 6 luni a hotarat sa descentralizeze Memorialul Eminescu, care se afla sub Ministerul Culturii. A descentralizat, dandu-l in administrarea Consiliului Judetean, care nu era pregatit pentru un eveniment de asemenea anvergura, nici profesional, nici financiar. Memorialul Ipotesti trebuie sa intoarca la MInisterul Culturii", a spus Ion Caramitru.

Vezi si Botosanii fac istorie: Marii poeti ai Romaniei, celebrati de Ziua Culturii Nationale

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!

astăzi, 20:10

Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...

Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)

astăzi, 19:30

"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...

Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!

astăzi, 18:40

De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...