„Cămăși cu poveste și cântec” la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani

„Cămăși cu poveste și cântec” la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, organizează în ziua de 24 iunie, începând cu ora 16:00, activitatea „Cămăși cu poveste și cântec” din cadrul proiectului transfrontalier - ROOTS Back to Our Common Roots.

În cadrul activității vor fi momente artistice susținute de soliștii vocali ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor - Ioan Cobâlă”, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu și Loredana Călin.

Toți invitații vor împărtăși sentimentele, dorurile și amintirile unei cămăși de suflet.

Povești despre cămășile tradiționale ne vor spune și Celina Gherghelaș, Ștefania Puiu, Carmen Cornaci, dar și tinerele talente Amalia Șarpe, Dumitrița Diana Fedor, Teodor Gireadă, Elisabeta Șeremet, Andonia Gavril. Un moment surpriză va fi pregătit de Rareș Prisacariu în vârstă de 6 ani.

În interiorul Centrului de Creație s-a organizat expoziția de pictură „Ia, punte peste timp”. Lucrările expuse aparțin elevilor și absolvenților Liceului de Artă ,,Ștefan Luchian” din Botoșani, prof. coord. Genoveva Dolhescu. Manifestarea are ca obiectiv consemnarea Zilei Universale a Iei, sărbătorită la 24 iunie, odată cu celebrarea sărbătorii de Sânziene.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, care devine semnul cel mai clar al modului în care un popor vorbește despre sine de-a lungul generațiilor.

Sânziana, în calitate de zeiță agrară, protejează lanurile de grâu și femeiele căsătorite. Se naște la moartea Babei Dochia (9 martie) și ajunge la maturitate la solstițiul de vară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tazada, cățelușa vedetă a Poliţiei de Frontieră din Botoşani

astăzi, 09:24
60

Tazada este căţeluşa labrador specializată în depistarea substanţelor interzise, cunoscută ca parteneră de încredere a colegilor din Punctul de Trecere a Frontierei din Rădăuţi P...

Trei incendii într-o singură comună

astăzi, 09:11
79

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat trei incendii, toate pe raza comunei Hudești. Primul eveniment cu foc s-a produs pe un câmp de la marginea localității, în jurul pr&a...

Coacăzul negru, cultura profitabilă pe care a mizat un tânăr botoșănean. „Cu timpul mi-aș dori o mică fabrică de procesare a fructului”

astăzi, 08:58
94

Coacăzul negru este cultura profitabilă pe care a mizat un tânăr botoșănean din comuna Blândești, satul Cherchejeni.Mihai Mărisac cultivă pe o suprafață de 60 de ari trei soi...