Calendar Ortodox: Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian; Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat (Dezlegare la peşte)

Calendar Ortodox: Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian; Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat (Dezlegare la peşte)

Sfinţii Nicandru şi Marcian erau ostaşi în armata romană de la Dunăre şi îşi îndeplineau slujirea ostăşească în cetatea Durostorum (astăzi Silistra), pe vremea împăratului Diocleţian (284-305), scrie ziarullumina.ro.

În acea vreme, în cetăţile de la Dunăre a venit cezarul Maximian Galeriu, care a îndepărtat pe toţi soldaţii creştini din armata romană, arestându-i şi persecutându-i până la moarte. Pentru că Sfinţii ostaşi Nicandru şi Marcian au mărturisit împreună cu alţi trei ostaşi: Pasicrat, Valention, Isihie, şi cu veteranul Iuliu că sunt creştini, au fost aruncaţi în temniţă.

Apoi, au fost cercetaţi şi siliţi să se lepede de Hristos, însă ei refuzând cu desăvârşire să apostazieze, au fost bătuţi şi chinuiţi în multe feluri. Văzând împăratul că nu-i poate îndupleca să se închine zeilor, a poruncit să se taie capetele Sfinţilor Nicandu şi Marcian la 8 iunie. Şi aşa aceşti sfinţi au primit de la Hristos-Domnul cununa muceniciei.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea aducerii cinstitelor moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat. El a pătimit pentru Hristos pe vremea păgânului împărat Liciniu (308-324) în cetatea Iraclia (Heracleea Pontului), unde sfântul era dregător. Sfârşitul său mucenicesc a fost în data de 8 februarie 319.

Astăzi cinstim aducerea moaştelor sale din Iraclia, în patria sa, adică în Evhaita din Asia Mică. Fiindcă aşa i-a poruncit Sfântul Teodor slugii sale, Uar: „Trupul meu să-l duci în Evhaita, în ţara strămoşilor mei”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Localnicii unei comune au asfaltat, pe banii lor, drumul public. Primarul se dezice și spune că reia lucrările dar că nu se știe când

astăzi, 20:22
46

Sătui de promisiunile autorităților, câțiva localnici dintr-o comună din Suceava au asfaltat, pe banii lor, o porțiune dintr-un drum județean. Primarul nu este de acord cu acțiunea local...

EMA autorizează tehnica injecției intradermice în cazul variolei maimuței

astăzi, 20:14
13

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri o nouă tehnică de injectare a vaccinului contra variolei maimuţei, care va permite imunizarea mai multor persoane şi prevenirea unei...

Meciul dintre FC Botoșani și FCSB, reprogramat

astăzi, 20:09
48

Partida dintre FC Botoşani şi FCSB, din etapa a şasea a Superligii naţionale de fotbal, a fost amânată, a anunţat, vineri, conducerea clubului din Botoşani, potrivit Agerpres.Potrivit...