Calendar Ortodox: Sfinţii Apostoli Bartolomeu şi Barnaba; Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei (Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru şi Pavel)

Calendar Ortodox: Sfinţii Apostoli Bartolomeu şi Barnaba; Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei (Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru şi Pavel)

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost unul dintre cei 12 Apostoli aleşi de Hristos-Domnul, iar după primirea Duhului Sfânt, sorţii au căzut asupra lui şi a Sfântului Apostol Filip să vestească Evanghelia în Siria şi Asia.

A predicat în Arabia, Persia şi a ajuns chiar până în India, iar de acolo s-a întors în părţile Mării Negre. Apoi, ducându-se în Armenia cea Mare, a creştinat mult popor, dar păgânii, din invidie, l-au răstignit şi i-au tăiat capul în cetatea Albanopolis.

Sfântul Barnaba a fost unul dintre cei 70 de Apostoli ai Domnului, născut şi crescut în Cipru. A propovăduit Evanghelia împreună cu Pavel în Antiohia, Cipru, Frigia şi Ierusalim. A fost ucis cu pietre de păgâni în Cipru, către anul 64, scrie ziarullumina.ro.

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte şi pe Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei, tămăduitor de boli și ajutător în necazuri. A fost un chirurg renumit și a trăit în cele mai cumplite vremuri ale instaurării regimului bolșevic, timp în care a apărat Biserica lui Hristos.

În anul 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea numelui său în calendarul Bisericii noastre. Fragmente din cinstitele sale moaște au ajuns în București, la Paraclisul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, la Biserica Șerban-Vodă și la capela Spitalului Clinic de Urgență Floreasca.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
193

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
718

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...