Calendar Ortodox: Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul; Sfântul Cuvios Hristodul din Patmos

Calendar Ortodox: Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul; Sfântul Cuvios Hristodul din Patmos

Sfântul Mucenic Sabin (†303) era din cetatea Hermopolis din Egipt, bărbat cucernic, având dregătorie mare în cetatea sa. Pe vremea împărăţiei lui Diocleţian (284-305), tulburându-se tot Egiptul din pricina prigonirii creştinilor, care erau ucişi pentru credinţa lor în Hristos Domnul, Sabin şi-a lăsat casa, averea şi prietenii şi s-a retras într-un sat îndepărtat, vieţuind în post şi rugăciune într-o casă mică şi sărăcăcioasă.

Slujitorii la idoli îl căutau neîncetat pe sfânt ca să-l prindă spre chinuire, însă, pentru că nu îl găseau, erau foarte supăraţi. Dar s-a găsit un cerşetor care primise milostenie de la Sabin, iar acela pentru doi galbeni le-a spus păgânilor unde este ascuns sfântul.

Închinătorii la idoli au înconjurat casa unde era fericitul împreună cu alţi şase creştini şi, intrând peste ei, i-au legat în lanţuri, iar pe Sabin l-au dus în faţa dregătorului Arian. Şi dus fiind la păgâneasca judecată şi silit să jertfească idolilor, nu s-a lepădat de Dumnezeul său, ci a mărturisit cu mult curaj că este creştin, scrie ziarullumina.ro.

Pentru că nu a vrut să jertfească idolilor l-au chinuit cumplit, cu unghii de fier zgâriindu-l şi cu foc arzându-l, iar mai pe urmă l-au înecat într-un râu.

Astfel şi-a sfârşit nevoinţa muceniciei şi la Mântuitorul Iisus Hristos s-a dus, ca să-şi ia cununa biruinţei. Asemenea şi ceilalţi şase creştini, prinşi împreună cu el, chinuiţi fiind, şi-au dat duhul în mâinile Domnului, câştigând aceeaşi răsplată de la Hristos, în ceruri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Principiul incertitudinii”, filmul ”bazat pe fizică și pe actori”, a ajuns la Botoșani! (Foto)

astăzi, 08:29
2

Cinematograful ”Unirea”, amfitrionul proiecțiilor de gală din Botoșani, a reunit cinefilii, și nu numai, la avanpremiera filmului  ”Principiul incertitudinii”.O ce...

Teritoriul României se micșorează: Aproape un hectar dispare în fiecare an. Județele Botoșani și Galați, cele mai afectate!

astăzi, 08:06
50

România se confruntă cu o problemă gravă legată de pierderea terenului, cauzată în principal de acțiunea de eroziune a râului Prut. Acesta „mușcă” permanent din m...

Bucurie într-o parohie din Botoșani: IPS Teofan a botezat cea de-a cincea fetiță a preotului Ionuț! (Foto)

astăzi, 07:32
335

În cea de-a doua duminică a Triodului, a Întoarcerii fiului risipitor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta și Dumnezeia...