Calendar Ortodox: Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalonic; Sfinţii Mucenici Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor

Calendar Ortodox: Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalonic; Sfinţii Mucenici Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor

Sfânta Matrona era din Tesalonic, fiică de oameni săraci, deprinsă a munci din greu ca să-şi agonisească cele de trebuinţă. Era creştină şi ajunsese slujnică la Pautila, femeia căpeteniei Tesalonicului, care era păgână. Şi mergea Pautila adeseori la templu, unde se ruga zeilor, luând-o cu ea şi pe Matrona, scrie ziarullumina.ro.

Aceasta însă mergea şi se ruga în biserica creştinilor, iar acest lucru o deranja foarte mult pe stăpâna sa. Deci, într-una din zile, Pautila i-a zis: „De ce nu mergi la templul nostru, ci umbli întotdeauna la creştineasca biserică?” Şi luând îndrăzneală, Matrona i-a răspuns: „Pentru că în biserica noastră vieţuieşte Dumnezeu, iar în templul vostru Dumnezeu nu este”.

Aflând, deci, că slujnica sa este creştină şi de aceea nu se supune îndemnurilor ei, Pautila adesea o bătea şi o chinuia. Însă fericita Matrona pe toate le răbda pentru credinţa sa.

Odată, după ce sfânta a stat în închisoare patru zile, fără hrană şi apă, întărită numai de Dumnezeu, a fost scoasă de acolo şi supusă la nenumărate chinuri şi bătăi, de curgea sângele din ea. Deci, fiind iarăşi aruncată în temniţă, după mai multe zile de chin, şi-a dat sufletul în mâinile Domnului. Trupul ei l-a aruncat Pautila de pe un zid înalt al casei unde locuia, dar a fost luat de creştini şi îngropat cu multă cinste.

Mai pe urmă, Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserică în numele sfintei, iar cinstitele ei moaşte le-a pus într-însa. Iar pe Pautila, nu după mult timp a ajuns-o judecata lui Dumnezeu, pentru că de pe înălţimea zidului de unde a aruncat trupul Sfintei Matrona, ea singură alunecând, a căzut şi a murit.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Mucenici Filit Sincliticul, cu soţia lui Lidia şi cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid şi Amfilohiu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
610

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
81

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
112

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...