Calendar Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împăratului Traian

Sfântul Vasile (†326) era preot în Ancira (Ankara de astăzi, Turcia) şi a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). Două mari primejdii pândeau pe creştini în acea vreme: rătăcirea urmaşilor lui Arie, care aveau alături de ei pe însuşi împăratul Constanţiu (337-361) şi păgânii, care urmăreau întoarcerea creştinilor la idolatrie, potrivit ziarul lumina.ro.

Drept aceea, Sfântul Vasile preotul propovăduia neîncetat cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, însă, potrivnicii săi l-au prins şi l-au dus înaintea dregătorului Satornin, om rău la suflet care prigonea fără milă şi osândea la moarte pe cei neînduplecaţi.

Acesta îl îndemna să se lepede de Hristos, îngrozindu-l cu chinurile ce îi stăteau înainte. Văzând că Sfântul Vasile a rămas statornic în credinţa sa, la îndemnul lui Satornin, necredincioşii l-au spânzurat de un lemn, l-au bătut de moarte, i-au strujit tot trupul, apoi l-au aruncat într-o temniţă întunecoasă.

După câteva zile a fost adus înaintea împăratului Iulian, însă nici acesta nu l-a putut clinti din credinţa sa în Hristos Domnul.

Astfel, Iulian Apostatul l-a dat în mâinile comitelui Frumentin, căpetenia gărzii sale, care l-a chinuit cumplit, arzându-l cu ţepuşe de fier înroşite în foc. Şi i-au găurit pântecele, spatele şi încheieturile şi aşa, în acele chinuri, Sfântul Vasile preotul şi-a încredinţat sufletul în mâinile Domnului, neîncetat lăudând şi slăvind pe Hristos.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Misiune îndeplinită: Pompierii botoșăneni care au intervenit în zonele inundate s-au întors acasă! (Foto)

astăzi, 09:10

Timp de cinci zile, pompierii botoșăneni au intervenit pentru evacuarea apei și mâlului din 34 de gospodării, case și anexe de pe străzile Ion Creangă, Luceafărul și Nicolae Grigorescu,...

Botoșăneanul care expune la București o Dacia din 1970, restaurată cu 20.000 de euro!

astăzi, 08:28

Salonul Auto de la Bucureşti este scena luptei care se duce la nivel internaţional. "Nu mă pot baza numai pe motorul electric. Un buget maxim alocat? În jur de 30.000 - 40.000 de euro&qu...

Pensionarii care primesc sute de lei în plus de la 1 octombrie!

astăzi, 08:17

Oficialii au ţinut să precizeze că nu este vorba despre o recalculare, ci despre modificarea unei legi care duce la majorarea veniturilor anumitor seniori. Mai exact, peste 170.000 de seniori vo...