Calendar Ortodox: Sf. Sfințit Mc. Teodot, Episcopul Chiriniei; Sf. Mc. Isihie (Zi aliturgică. Dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește)

Sfântul Teodot (†315) s-a născut în Galatia din Asia Mică. El propovăduia cu multă însuflețire cuvântul Domnului și-i aducea pe mulți la credință, fiind ales pentru aceasta episcop în cetatea Chirinia, Cipru. În acea vreme era prigoană împotriva creștinilor, iar cruntul dregător al Ciprului, Savin, l-a prins pe Sfântul Teodot și l-a îndemnat să se lepede de Hristos.

Dar sfântul a mărturisit temeinicia credinței creștinilor și pentru aceasta a fost bătut și întins pe lemn, apoi trupul i-a fost strujit cu gheare de fier. Nevrând să îi cinstească pe idoli, a fost întins pe un pat de fier încins, apoi, i s-au bătut cuie în tălpi. Dar el pe toate le răbda și, fiind ținut în temniță, a rămas acolo până în vremea împăratului Constantin cel Mare, care, în anul 313, a dat poruncă să înceteze persecuțiile împotriva creștinilor.

Jurnaliștii de la Ziarul Lumina scriu că după ce a fost eliberat, Sfântul Teodot s-a întors la episcopia sa, păstorind încă doi ani. Și s-a mutat la Domnul purtând îndoita cunună: de mărturisitor și de arhiereu al lui Hristos.

Tot astăzi îl pomenim pe Sfântul Mucenic Isihie, care era senator pe vremea lui Galeriu (305-311). Stârnindu-se prigoană împotriva creştinilor, a fost prins şi Isihie şi, fiind dezbrăcat de hainele sale de mare preţ pe care le purta, a fost îmbrăcat cu o haină de păr, fără mâneci şi a fost pus să toarcă lână împreună cu femeile, spre necinstea şi ruşinea sa.

Şi făcându-se acestea, chemându-l pe el împăratul, îl întrebă dacă nu se ruşinează. Sfântul Isihie a spus că cinstea din lumea aceasta este vremelnică, dar cinstea lui Hristos este veşnică şi nesfârşită. Pentru aceasta a fost înecat în râul Oronte, lângă Antiohia, primind astfel cununa muceniciei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

Tuesday, 1 October 2024

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

Tuesday, 1 October 2024

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

Tuesday, 1 October 2024

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...