Calendar Ortodox: Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei; Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu; Sf. Cuv. Nil Pustnicul

Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei (†619), a fost cipriot de neam, fiul lui Epifanie, domnul ţării, din Amatunda Ciprului, şi a trăit pe vremea împăratului Heraclie (610-641). La vârsta cuvenită s-a căsătorit şi a avut doi copii, dar murindu-i soţia şi copiii, Ioan şi-a împărţit averea săracilor şi a hotărât să trăiască în slujba lui Dumnezeu şi a celor lipsiţi şi în suferinţă, de unde şi numele de cel Milostiv.

Vestea despre el ajunsese în toată partea de răsărit a creştinătăţii, astfel încât, atunci când scaunul Patriarhiei de Alexandria rămăsese vacant, la cererea poporului, Ioan a fost înălţat la această treaptă de patriarh, cu toate că nu dorea acest lucru. Odată ajuns patriarh, Sfântul Ioan a dorit să-i cunoască pe toţi săracii din Biserica sa, pe care i-a numit „stăpânii şi domnii mei”, ca unii cărora Hristos le-a dat puterea de a deschide porţile cerului celor ce fac milostenie, scrie ziarullumina.ro.

În 619, voind sfântul să meargă la Constantinopol, pe drum l-au părăsit puterile şi abătându-se pe la Cipru, a trecut la Domnul în Amatunda, locul naşterii sale.


Astăzi, Biserica noastră îi pomeneşte şi pe Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni. Sfântul Mucenic Atanasie s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Sălăuţei. A luptat pentru Ortodoxie într-o vreme când aceasta era ameninţată de uniaţie. În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena militarizarea a 21 de comune de pe văile Bichigiului, Sălăuţei şi Someşului Mare.

Împreună cu alţi români, a mers la Viena, unde li s-a dat asigurarea că românii din ţinutul Năsăudului nu vor fi siliţi să-şi lepede credinţa ortodoxă. Aşteptând roadele înţelegerii, fericitul Atanasie şi-a dat seama că nu s-a ţinut cont de dorinţa românilor şi atunci a început a se opune pe faţă convertirii la catolicism. La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit „La mocirlă”, erau orga­nizate sfinţirea drapelelor de luptă şi depunerea jurământului, în prezenţa episcopului unit.

Atunci, „moş Tănase Todoran”, în vârstă de 104 ani, i-a convins pe grăniceri că Ortodoxia este adevărata credinţă şi pentru aceasta a fost omorât împreună cu alţi trei tovarăşi de-ai săi: Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casa Județeană de Pensii Botoșani: Au intrat în Trezorerie banii pentru pensii!

astăzi, 15:55

Anunț pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar: joi 9 ianuarie 2025 au fost operate și validate transferurile prin intermediul ...

Elisabeta Lipă sare dintr-o funcție în alta. Guvernul îi făcuse vânt de la ANS!

astăzi, 15:19

Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă a revenit în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj, după ce a trebuit să abandoneze funcția de președinte al Agenției Național...

Alexandru Rafila, clarificări despre virusul HMPV: ”Nu a venit din China!”

astăzi, 14:22

Virusul a fost identificat pentru prima dată în 2001 și este cunoscut de mult timp în Europa și în întreaga lume. „Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este ...