Calendar ortodox: Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Fanurie; Sf. Ier. Osie, Episcopul Cordobei

Cuviosul Pimen (†454) era egiptean de neam şi a trăit în pus­tia Egiptului în vremea împăratului Teodosie al II-lea cel Tânăr (408-450).

Calendar ortodox: Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Fanurie; Sf. Ier. Osie, Episcopul Cordobei

Împreună cu cei şapte fraţi ai săi, a luat drumul pustiei, făcându-se monah. Aşadar, fericitul Pimen îşi ducea zilele şi anii în pustniceşti nevoinţe, stăruind neîncetat în rugăciuni, sporind în fapte bune şi întărindu-se cu ajutor de la Dumnezeu împotriva diavolului.

Într-un timp scurt, supunându-şi trupul în slujba duhului, a ajuns la înălţimea nepătimirii, devenind mare între părinţii pustiei.

Dregătorul din acel loc a vrut atunci să-l vadă pe Pimen, dar el, gândindu-se că aşa vor începe ispitele şi mândria, i-a trimis răspuns să nu vină, că nu poate să-l vadă. Mirându-se, dregătorul a recurs la un şiretlic, închizându-l pe nepotul lui Pimen, cu gândul că părintele din pustie va veni să mijlocească pentru acesta şi astfel îl va putea vedea. Sora Sfântului Pimen a alergat atunci la el şi i-a cerut ajutor. Sfântul nu a primit-o şi nu a vrut să meargă la dregător, dar la rugămintea ei i-a scris dregătorului: „Cercetează după lege şi de este vrednic de moarte, să moară, iar de nu, nepedepsindu-l, să-l eliberezi!”

Dregătorul s-a mirat atunci de această socotinţă şi l-a eliberat pe tânăr. Şi a avut Cuviosul Pimen mulţime de ucenici, cărora le răspundea în pilde, pentru ca ei să înţeleagă învăţăturile Domnului şi să nu rătăcească de la dreapta credinţă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu devastator, proprietarul găsit carbonizat în interiorul casei! (Foto, Video)

Marţi, 5 Decembrie 2023
688

Tragedia s-a întâmplat la Costești. Flăcările au fost observate de vecini, care au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor. La fața locului s-au deplasat în cel ...

Gestul impresionant făcut de trei frați din Botoșani. ”Le-am strâns mâna și i-am felicitat!” (Foto)

Marţi, 5 Decembrie 2023
470

”Dacă vii la donare, nu veni singur, mai ia pe cineva cu tine!”, a fost mesajul transmis de dr. Loredana Roșca, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Botoșani.  ...

Primăria Botoșani își face propriul Palat, Cosmin Andrei a anunțat și unde va funcționa noua instituție!

Marţi, 5 Decembrie 2023
411

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut anunțul către tineri în cadrul Galei Voluntarului, eveniment desfășurat marți seara în sala Teatrului pentru Copii și Tineret...