Calendar Ortodox: Sf. Cuv. Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşul

Sfântul Pavel Tebeul a trăit pe vremea împăraţilor Deciu (249-251) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor. El era din Egipt, din Tebaida de Sus, iar părinţii săi aveau multe averi.

În acea vreme s-a pornit prigoană împotriva mărturisitorilor lui Hristos, iar bărbatul surorii sale, avar fiind şi dorind să ia din averea ce se cuvenea sfântului, s-a gândit să-l dea pe mâna dregătorului spre chinuire.

Deci, aflând Sfântul Pavel despre aceasta, a fugit în cele mai ­pustii locuri. Astfel petrecând multă vreme şi povăţuit fiind de Duhul Sfânt, nu s-a mai întors în lume, ci a cunoscut că Domnul i-a dat lui o astfel de vieţuire, având ca locuinţă o peşteră cu apă înăuntru, hrană, finice şi haină de frunze. Ostenelile sale au fost până la 113 ani. A fost hrănit o perioadă, la fel ca Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, de un corb, care-i aducea zilnic o jumătate de pâine. Chiar şi leii îi slujeau sfântului și după moartea sa l-au îngropat. Pe acesta aflându-l marele Antonie, s-a minunat de locul lui cel aspru de nevoinţă şi că el, mai înainte decât alţii, a îndrăznit cel dintâi a merge în pustie pentru a se nevoi.

 

Astăzi, Biserica noastră îl pomeneşte şi pe Sfântul Cuvios Ioan Colibaşul. Acest sfânt a trăit în Constantinopol, pe vremea lui Leon cel Mare (457-474), fiind fiul senatorului Eutropie, mare dregător la curtea împăratului, iar mama sa se numea Teodora. Pentru că din fragedă vârstă s-a aprins de focul slujirii lui Hristos, părinţii săi i-au dăruit o Evanghelie mică ferecată cu aur, ca s-o poarte cu el.

Într-o zi, văzând pe un călugăr din mănăstirea numită a achimiţilor, adică a celor neadormiţi, a primit sfat de la el şi a părăsit şcoala unde învăţa. Ieşind din lume fără ştirea părinţilor, Ioan s-a făcut monah în mănăstirea neadormiţilor de lângă Constantinopol. După o vreme i s-a făcut dor de părinţii lui şi primind îngăduinţa egumenului şi-a făcut o colibă lângă casa părintească, îndurând multe umilinţe din partea slugilor şi a străinilor.

Părinţii săi nu l-au recunoscut decât atunci când era aproape să moară. Arătându-le acea Evanghelie, Sfântul Ioan le-a descoperit că este fiul lor, apoi şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.

(Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comisarii de mediu, dezacord față de măsurile de austeritate ale actualului guvern: “Se încalcă flagrant demnitatea profesională!“

astăzi, 18:00

Sindicatul Naţional al Gărzii Naţionale de Mediu (SNGM) consideră că pachetele de măsuri de austeritate ale guvernului actual vor afecta profund capacitatea de acțiune a instituțiilor cu rol m...

(P) Big Data – instrumentul secret de analiză care poate asigura succesul unei campanii de marketing?

astăzi, 17:15

La începutul anilor '90, John R Mashey aducea în discuție conceptul Big Data, care se dorea o alternativă viabilă la instrumentele tradiționale de analiză a datelor. Conform lui M...

Semnal de ALARMĂ de la pompierii botoșăneni după ce două persoane și-au pierdut viața în apele râului Prut! (Foto,Video)

astăzi, 17:00

"Mie nu mi se poate întâmpla!" Copii, adolescenți, adulți – cu toții avem tendința să credem că pericolul este mereu departe, că tragediile se întâmplă ...